TADZIU- dziękuję za odwiedziny, ogrzewanie wodą w beczkach, szczególnie w słoneczne wiosenne dni jest dobrym sposobem na nocne spadki temperatur w te same bezchmurne, zimne nocki.
Rośliny w ogrodzie już wyrosły na tyle że aby pokazać większe połacie mojego ogrodu, potrzebne są już zdjęcia z "lotu ptaka". Róż piennych w ogrodzie mam kilka, niektóre co roku wymarzają do poziomu ziemi, a jedna z nich ( rozpoznana u mnie przez ELSI jako róża Flammentanz), co roku nie marznie tylko wcześnie kwitnie licznymi kwiatami.
HALINKO- dziękuję za odwiedziny, miło mi gościć Cię w moim ogrodzie.
JANUSZU- dziękuję za odwiedziny, nostalgia za latem i ciepłem jest coraz większa, nie lubię zim, bo w te długie zimowe dni i wieczory czas biegnie wolno, a ja lubię coś robić, najlepiej w ogrodzie. Ciężkie mrozy jakoś udało mi się przeżyć, koło wodne już odkułem z lodu, i woda już zasila staw,tworząc wolną od lodu niewielką powierzchnię co jest korzystne dla moich rybek , zimujących pod lodem.
ELŻBIETO-dziękuję za odwiedziny, jak już wiesz w nazewnictwie moich kwiatów ( w tym róż) nie jestem najlepszy, dziękuję Ci za podpowiedz, przy okazji dorabiania tabliczek roślinom ( niektóre nie wytrzymały zimowych trudów), postaram się naprawić mój błąd w nazewnictwie róż.
Zima w moim ogrodzie jest nieciekawa, zdecydowanie wolę pokazywać letnie zdjęcia z mojego ogrodu.
TOMKU- dziękuję za spacer po ogrodzie, miło mi że korzystasz z moich doświadczeń w uprawie ogrodu, w moim ogrodzie rośnie ponad pięćset gatunków i odmian drzew, krzewów i iglaków, wiele z nich już pokazałem, mam nadzieję że jeszcze przed sezonem wiosennym zdołam jeszcze niektóre z moich roślin pokazać na moim wątku.
DOROTKO- dziękuję za spacer po ogrodzie, roślina która rosła w ubiegłym roku obok sosny limby, to była malwa o ciemno-bordowych kwiatach, nie liczyłem że tak się rozrośnie i częściowo zabierała światło sośnie. Jesienią kępę malw trochę odsunąłem od sosny limby i nie powinny sobie przeszkadzać we wzroście.
ŁANO- dziękuję za odwiedziny, magnolię kupiłem z etykietką że to odmiana 'Susan', już mi ktoś na tym Forum podpowiadał że mogła to być myląca nazwa odmiany. Sprawdziłem w internecie obydwie te odmiany i stwierdziłem że są one bardzo podobne do siebie, wobec czego nie będę zmieniał nazwy odmiany , uznając że w szkółce, z której kupiłem tę odmianą wiedzieli lepiej odemnie co mi sprzedali.
JOLU- dziękuję za odwiedziny, mój bez' Palibin', jak do tej pory nie wypuszczał odrostów, jest jeszcze młodą rośliną. Jako że ta odmiana bzu nie jest szczepiona ( przynajmniej ja nie zauważyłem), nie wydaje mi się żeby odrosty różniły się od rośliny matecznej.
GOSIU-dziękuję za odwiedziny, powojnik tangucki 'Bill Mackenzie', rośnie rzeczywiście szybko i bujnie, sam jestem zdziwiony żywotnością tej rośliny, przy tej samej drabince posadziłem jeszcze jeden powojnik, ale wiosną muszę go z stamtąd zabrać gdyż powojnik tangucki w tym roku z pewnością go zagłuszy.
HELENKO- dziękuję za odwiedziny, cieszy mnie że pilnie czytasz moje podpowiedzi dotyczące uprawy warzyw, a szczególne pomidorów, jestem pewien że w tym roku dochowasz się dorodnych owoców tego warzywa, bez pomidorów ja sobie nie wyobrażam mojego ogrodu.
Co do ambrowca, to sam jestem ciekaw, jak te ostatnie mrozy u mnie przeżył, a było z pewnością w ogrodzie - 30 stopni. Jeżeli jeszcze w tym roku mi przemarzł, to mimo że może odbijać od korzenia, definitywnie się z nim pożegnam.
ZOSIU- SOSNA- dziękuję za odwiedziny, cieszy mnie że pilnie oglądasz zdjęcia z moich roślinek posadzonych w ogrodzie. Sosna limba zapowiada się na piękną sosnę, ma ładną sylwetkę i ładne igły, by pokazać się w najpiękniejszej krasie, jeszcze trochę trzeba poczekać, myślę że tak za 5 lat już będzie całkiem ładnym iglakiem.
DANUSIU- dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o moich letnich zdjęciach z ogrodu.
ZOSIU- ZWKWIAT- dziękuję za odwiedziny, swoją szklarenkę zbudowałem z okien rozbiórkowych, ale te okna były niezbyt wysokie, dlatego też u spodu na wysokość około 50 cm od fundamentu( z ułożonych w ziemi z białych cegieł), wymurowałem ściany z pustaków- belitu, dopiero na nich zmontowałem z okien szklarnię. tak samo z okien zrobiłem sufit, a nad nim dopiero z folii zrobiłem zadaszenie ( daszkiem dwuspadowym).
Myślę że okien rozbiórkowych ( z demontażu w blokach mieszkalnych), jest również pełno w Twojej okolicy, jeżeli je byś szukała, to skontaktuj się z formami montującymi nowe okna, bo to one w większości zabierają stare okna i później mają z nimi tylko kłopot co zrobić . U mnie bez problemu można za darmo brać (ze specjalnych składowisk , przy firmach montujących okna), takie okna, oczywiście z szybami i montować je ( za pomocą wkrętów) w ścianach tunelu , czy szklarni.
RÓŻO- dziękuję za spacer , i za ciepłe słowa o moim ogrodzie.
ANIU- dziękuję za odwiedziny, u mnie też już na parapetach robi się zielono, pomidorki ( na razie 4 odmian) już mi wzeszły ( pozostałe , planuję siać 24 lutego), papryka właśnie wschodzi, wszystko ładnie rośnie, niedługo, trzeba się brać za pikowanie.
Do wiosny już coraz bliżej, a roślinek do pokazania mam jeszcze sporo. Z uwagi na to że hosting "ImageShack", dość mocno ograniczył ilość zdjęć, jakie mogą być przechowywane u nich, zmuszony zostałem do zmniejszenia ilości wstawianych zdjęć na Forum. Tak samo mój limit zdjęć na Fotosiku jest ciągle przekraczany, i u nich też nie chcę przekraczać ilości zdjęć w ramach zapłaconego abonamentu.
Prezentując swoje roślinki będę się ograniczał do podstawowych zdjęć, jeżeli ktoś będzie zainteresowany bardziej szczegółowymi zdjęciami moich roślin, to je będę na życzenia pokazywał.
PREZENTACJA ROŚLIN ROSNĄCYCH W OGRODZIE
Rośliny rosnące na trawniku "placu centralnego"