Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
Irenko
nooo, to do wiosny czekamy z nadzieją, że serduszki ucieszą nasze buzie.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Irenko, kolory i portrety piękne
Zwłaszcza podoba mi się serduszka. Mam tylko zwykłe serduszki białe i różowe, a widzę, że są nowe piękne odmiany.
Jadziu w realu serduszka jest o wiele ładniejsza, ma bardzo intensywny czerwony kolor. U nas w sprzedaży było ich bardzo mało, może w tym roku coś się pokaże.
Halinko pozostało nam czekanie, w ubiegłym roku dokupiłam jeszcze białe, tym bardziej oczekuję wiosny.
Jacku dziękuję za miłe słowa
, taką odmianę serduszki spotkałam w ubiegłym roku po raz pierwszy, również pokazały się białe, kupiłam obie i teraz czekam jak one przezimują. 
Halinko pozostało nam czekanie, w ubiegłym roku dokupiłam jeszcze białe, tym bardziej oczekuję wiosny.
Jacku dziękuję za miłe słowa
- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Irenko, owocowe też tniemy raczej po zbiorach. Myślałam o krzewach. Po prostu ręce mnie swędzą i już coś chciałabym
robić w ogrodzie, ale masz rację, że nie jest miło. Jak widzę, u nas jest chłodniej, ale idzie ocieplenie, tylko nie wiadomo,
czy nie przelotne.
robić w ogrodzie, ale masz rację, że nie jest miło. Jak widzę, u nas jest chłodniej, ale idzie ocieplenie, tylko nie wiadomo,
czy nie przelotne.
Witaj Adrianko, krzewów liściastych oprócz Rh i azalii mam 5 szt, są to bzy, jaśmin, kalina i orzech laskowy, te pierwsze przycinam po kwitnieniu a orzech jesienią. Krzewy bardzo mi się podobają a zwłaszcza o barwnych liściach ale nie mam tyle miejsca żeby je sadzić, natomiast mam wiele iglaków i te przycianm wiosną zwykle w marcu, jeżli iglaki zbyt szybko rozrastają się w ciągu lata to przycianm jeszcze raz w lipcu. Jak widać ocieplenie było przelotne, dzisiaj było -20 C
ale w przyszłym tygodniu ma być już cieplej.
Goryczka

Goryczka

- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Ja mam krzewów coraz więcej i zrobiłam ściągę, co kiedy ciąć. Te goryczki są przepiękne. Nasuwa mi się nieodparty
wniosek, że nie chcą być u mnie z zemsty za przywłaszczenie sobie ich imienia. Chciałam dobrze, bo je kocham,
a "wyszło jak zwykle.."
wniosek, że nie chcą być u mnie z zemsty za przywłaszczenie sobie ich imienia. Chciałam dobrze, bo je kocham,
a "wyszło jak zwykle.."
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepiękna goryczka
Zwykle krzewy (pięciornik, trzmielinę i tawułę) cięłam w lutym, ale w taki mróz na pewno tego nie zrobię. Poczekam aż się ociepli. Jeszcze zima mrozi, dziś rano było -26. Zaczyna mnie to złościć.
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Irenko-pięknie rozrośnięta i cudnie kwitnąca goryczka
Ja też miałam ale tylko z 1 kwiatkiem...a potem....nie wiem....jakoś nie chce w ogóle rosnąć....
nawet nie wiem czy jeszcze jest....taka malizna
Ja też miałam ale tylko z 1 kwiatkiem...a potem....nie wiem....jakoś nie chce w ogóle rosnąć....
nawet nie wiem czy jeszcze jest....taka malizna
- kasik 69

- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Ale śliczny okaz goryczki,taka duuuża i tyle kwiatów.Musi jej być u ciebie dobrze.
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Irenko,u ciebie wszystkie te rośliny jak z obrazka,widać,że maja dobrze.Czy siejesz też jednoroczne jakies kwiatki?
Adrianko tylko pozazdrościć, że masz jeszcze tyle miejsca gdzie możesz sadzić krzewy. Goryczka dość dobrze rośnie choć ziemię ma piaskową, może taka jej odpowiada. Wiosną będę chciała dokupić jeszcze więcej, może też spróbuj.
Ewuniu dziękuję
, dzisiaj mogę napisać, że u nas też mroziło i chyba co nieco wymroziło, różom zrobiły się czarne gałązki, reszty jeszcze nie widać bo śniegiem przykryta ale na pewno wesoło nie będzie.
Grażynko dziękuję
, rzeczywiście "kwitnienie" goryczki bardzo skromne, może jeszcze raz posadź ale w innym miejscu.
Kasiu i Małgosiu dziękuję
, goryczkę posadziłam pod iglakiem, może jej tam pasuje. Co do innych roślnek aby ładnie wyglądały podsypuję kompostem i trochę nawozami, chyba im to wystarcza bo rosną i kwitną dobrze. Nasion jednorocznych kwiatów w domu nie wysiewam natomiast wiosną sieję do gruntu aksamitki i szałwie następnie sadzę je w miejsca po przekwitniętych innych kwiatach. W moim małym ogrodzie niewiele mogę pomieścić.
Pysznogłówka

Ewuniu dziękuję
Grażynko dziękuję
Kasiu i Małgosiu dziękuję
Pysznogłówka

- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Irenko...bardzo ładne zestawienie Pysznogłówki z liliowcami.
. Chyba to odgapię, jak spotkam pysznogłówkę bo jeszcze jej nie mam.
. Najgorsze jest to że bardzo często kupując roślinkę nie ma polskich nazw.
. Być może w ten sposób nie kupiłam niejednego pięknego kwiatka bo nie znałam . 
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wreszcie odwilż
Kapie z dachu na potęgę.
Pysznogłówki mam trzy, jedną liliową, jaśniejszą niż Twoja, ciemnoróżową i czerwoną. W tym roku pierwszy raz chorowały na mączniaka. Pędy spaliłam. Może ten rok będzie lepszy, w zeszłym sezonie cały czas padało. Różami się nie martwię, większośc i tak tnę nisko wiosną, natomiast pnące wyglądają jeszcze całkiem dobrze, mają zielone pędy
Pysznogłówki mam trzy, jedną liliową, jaśniejszą niż Twoja, ciemnoróżową i czerwoną. W tym roku pierwszy raz chorowały na mączniaka. Pędy spaliłam. Może ten rok będzie lepszy, w zeszłym sezonie cały czas padało. Różami się nie martwię, większośc i tak tnę nisko wiosną, natomiast pnące wyglądają jeszcze całkiem dobrze, mają zielone pędy
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Pięknie wygladają pysznogłówki wśród liliowców . Jakoś nie przepadam za tymi kwiatami ,ale u innych lubię je podziwiać . Niedługo będziemy podziwiać wiosenne kwiatki . Jak tam Twoje ciemierniki ,czy dalej kwitną
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Irenko
śliczna ta pysznogłówka, taka podwójna