Zaraz zajrzę do Ciebie
Mój ogródek - Zibi-41
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogródek - Zibi-41
Witam
Lilia to dla mnie królowa kwiatów , a orientalna szczególnie . Jest ona też podstawą krzyżówek , ale niektórzy o tym nie pamiętają. Nawet w handlu orientalna lub orienpet jest zawsze droższy od azjatki. Jeśli chodzi o dalie , to myślę że możemy wrócić do tematu wczesną wiosną , gdy będę wiedział jak mi przezimowały. Jest tylko jeden problem , nie oznaczyłem karp , więc nie bardzo wiem która jest z jakiej odmiany
Z tej metody wychodzą mi często ciekawe kompozycje kolorów. Mam je podzielone tylko na te bordowe i osobno pozostałe.
Zaraz zajrzę do Ciebie

Zaraz zajrzę do Ciebie
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Witaj
pozwolisz ,że będę Cię odwiedzała żeby podziwiać Twój piękny ogród i czerpać wiedzę z Twoich ogrodniczych doświadczeń.Ja dopiero zaczęłam swoją uprawę kwiatów i handel nimi .Właściwie to za sprawą Krystyny i pana Jana od cebulowych z naszego forum.Nie mając takiego doświadczenia jak Wy mogę jedynie zadawać pytania
jak na razie a na doświadczenie to muszę jeszcze parę lat popracować i uczyć się na swoich i Waszych błędach.Mam pytanie ,zostało mi jeszcze kilka cebul lili i czy mogłabym je jeszcze teraz wysadzić w nieogrzewanym tunelu i czy one potem zakwitną szybciej od tych w polu.I jeszcze te nasiona margerytek to kupiłeś w tym sklepie co podałeś link bo wiem że one też dobrze się sprzedają .
kwiaty łagodzą obyczaje
- Rozanka

- Od: 9 lut 2009, o 13:19
Dzięki za odwiedziny.
Orientalne i orienpety uwielbiam. Myślałam o założeniu sklepu z cebulami, ale jakoś ciężko mi idzie.
W naszych sklepach spotykam ciągle te same odmiany, a jest ich przecież tysiące. I są takie piękne.
Co do dalii, to poczekamy do wiosny i zobaczymy jak przezimują, czy przesypujesz je np torfem lub piaskiem, żeby nie wysychały?
Straszna szkoda, że nie wiesz która to dalia. Chociaż z tym oznaczaniem każdej karpy to jest niezła zabawa. Wierzę, że można się zniechęcić.
Odpowiem Dorotce, jeżeli pozwolisz!
Moim zdaniem spokojnie możesz posadzić. Ja też jeszcze czekam na ostatnią dostawę. Myślę, że jak wiosną dostaną słonka w tunelu, to na pewno będą szybciej kwitły.
Orientalne i orienpety uwielbiam. Myślałam o założeniu sklepu z cebulami, ale jakoś ciężko mi idzie.
Co do dalii, to poczekamy do wiosny i zobaczymy jak przezimują, czy przesypujesz je np torfem lub piaskiem, żeby nie wysychały?
Straszna szkoda, że nie wiesz która to dalia. Chociaż z tym oznaczaniem każdej karpy to jest niezła zabawa. Wierzę, że można się zniechęcić.
Odpowiem Dorotce, jeżeli pozwolisz!
Moim zdaniem spokojnie możesz posadzić. Ja też jeszcze czekam na ostatnią dostawę. Myślę, że jak wiosną dostaną słonka w tunelu, to na pewno będą szybciej kwitły.
- Zibi_41

Dorotko , Margaretki kupiłem od Krysi (Krycha) za naszego forum , a nasiona margaretki holenderskiej dopiero próbuję uzyskać
Kupiłem kilkanaście sadzonek od koleżanki , ale za późno , nie zdążyły zawiązać nasion. Próbuję je przezimować i w przyszłym roku od nowa , jak nie to będę sprowadzał gotowe sadzonki. Rozanka ma rację , lilie można sadzić do skutku , a zawsze lepiej jesienią niż wiosną bo szybciej kiełkują. W handlu jest kilka podstawowych gatunków lilii , a często spotykam się z tym że sprzedający wciska mi orienpeta jako sorbonę , albo rialto jako casablankę , co świadczy o tym że większość odbiorców nie wie co sprzedaje. Duże oddalenie od giełdy jest utrudnieniem ale też atutem. Może warto podpatrzeć zachód i spróbować kooperować z innymi plantatorami by realizować duże zamówienia
Lub prowadzić sprzedaż bezpośrednią , czyli rozwozić towar do klienta
Każde rozwiązanie jest dobre jeśli prowadzi się interes solidnie i uczciwie. Plantacja roślin cebulowych nakręca się sama , po pierwszym startowym nakładzie finansowym naturalna ekspansja roślin znacząco wspiera rozwój. Co do błędów , popełniamy je wszyscy , dobrze jest jeśli potrafimy się z nich uczyć. Holandia zbudowała swoją pozycję na kwiatach , a warunki klimatyczne i glebowe u nas są lepsze . Powodzenia
RozankoSklep z cebulami to moim zdaniem doskonały pomysł , ale też ogromne trudności. Tysiące odmian , gatunki , grupy , a niektóre prawie nie do odróżnienia. Trzeba doskonałej systematyki by dojść z tym do ładu , a klienci i tak mogą narzekać bo kupią u Ciebie cebulę lilii która w innym sklepie wygląda całkiem inaczej. Lilie to wdzięczne i piękne kwiaty , ja wolę gdy cebule produkuje ktoś inny a ja je tylko sadzę
-- 14 lis 2011, o 23:12 --
Ułożyłem karpy na drewnianych podestach i opryskałem solidnie na grzyby i szkodniki , będę te opryski powtarzał tak średnio co miesiąc i zobaczymy co z tego wyjdzie 
RozankoSklep z cebulami to moim zdaniem doskonały pomysł , ale też ogromne trudności. Tysiące odmian , gatunki , grupy , a niektóre prawie nie do odróżnienia. Trzeba doskonałej systematyki by dojść z tym do ładu , a klienci i tak mogą narzekać bo kupią u Ciebie cebulę lilii która w innym sklepie wygląda całkiem inaczej. Lilie to wdzięczne i piękne kwiaty , ja wolę gdy cebule produkuje ktoś inny a ja je tylko sadzę
-- 14 lis 2011, o 23:12 --
W tym roku próbuje inaczejRozanka pisze:Dzięki za odwiedziny.![]()
Straszna szkoda, że nie wiesz która to dalia. Chociaż z tym oznaczaniem każdej karpy to jest niezła zabawa. Wierzę, że można się zniechęcić.![]()
- Rozanka

Masz rację Zibi, też wolę je chyba tylko sadzić i podziwiać. Mam słabą ziemię klasy 6 czyli piach, a ponad to zalesioną. Uprawa na mojej działce zatem nie wchodzi w rachubę. Musiałabym coś kupić albo wydzierżawić, a to są już koszta nie do przeskoczenia przy małej uprawie. Z brak wiedzy u sprzedających jest powalający. Właśnie odebrałam paczkę z liliami candidum i zastanawiam sie co z nimi zrobić. Nadają się tylko na kompostownik. Już widzę, że jedna z cebul jest inna-różowa.
Nie wiem gdzie były przechowywane, ale zdążyły wyrosną. Dobrze, że nie zakwitły w tej foliowej torebce.
Masakra.
Niestety nie mogę sobie pozwolić na takie wietrzenie dalii. Mam malutką kotłownię, w której trzymam wszystkie karpy i datury sąsiadów. Wszystko stoi na głowie.
Ale oprysk na pewno im nie zaszkodzi. Dzięki.
Niestety nie mogę sobie pozwolić na takie wietrzenie dalii. Mam malutką kotłownię, w której trzymam wszystkie karpy i datury sąsiadów. Wszystko stoi na głowie.
- Zibi_41

No to z tymi cebulami Masz spory problem
Są do uratowania , ale to trudne. Trzeba by je posadzić w doniczkach i przechować w temperaturze 1-2 st. , wtedy ich wegetacja się zatrzyma i może przetrwają , ale szanse są znikome. Trzeba by utrzymywać wilgotność i temperaturę. Możesz też pozwolić im na wzrost w jakimś jasnym pomieszczeniu a na wiosnę przesadzić do gruntu. W kolejnym sezonie nie zakwitną ale powinny dotrwać do kolejnej zimy i następnego sezonu. Trudno mi coś doradzać i raczej trochę teoretyzuję , bo jeszcze nigdy nie miałem podobnej sytuacji
Cebule w ziemi potrafią naprawdę sporo wytrzymać , a w najgorszym razie będziesz miała masę cebulek przybyszowych

Chciałam jeszcze spytać czy stosować jakąś odległość między dużymi cebulami no bo siewki to sieję normalnie jak groch i na wiosnę wyrosły i zakwitły ,ale nie wiem czy te duże nie posadziłam za gęsto.O tej kooperacji z innymi plantatorami z zagranicy też myślałam, ale wpierw muszę w to wszystko wejść z własnym produktem.W oddalonym ode mnie o 100 km Zamościu kobieta sprowadza kwiaty z Holandii parę razy w miesiącu i okoliczne kwiaciarki jadą tam specjalnie w ustalone dni prosto po świeżutkie kwiaty .Kobieta sprzedaje wszystko za jednym zamachem
a jest jeszcze giełda w Rzeszowie ,ale na giełdzie to wiadomo jak to jest ze świeżością tych kwiatów 
kwiaty łagodzą obyczaje
- Zibi_41

W uprawie stosowałem rozstaw 30 cm w rzędach też co 30 cm , ale teraz muszę liczyć się ze skromnym areałem (niecałe 300 m
) i sadzę o wiele gęściej. W wątku zaraz odezwały by się głosy dezaprobaty , niestety , teraz musi im wystarczyć 20 cm. Dodatkowa w tym roku na próbę posadziłem razem żonkile z liliami , na przemian dwa żonkile jedna lilia. Ich okresy wegetacji niewiele się pokrywają , więc może się uda
Jak zauważyłem , gęste sadzenie ma też dodatkową zaletę. Lilie uciekają w górę i po ścięciu pozostaje jeszcze kawałek łodygi który buduje cebulę. W profesjonalnej uprawie chyba bym tego nie polecał , ale u mnie się sprawdza

- Rozanka

Zibi, one wyrosły w tych torebkach, a potem zaschły. Dostałam takie wysuszone siano. Zrobiłam reklamację i czekam na rezultat.
Też sadzę gęsto, żeby były wyższe i dla lepszego "bukietowego" efektu.
Też sadzę gęsto, żeby były wyższe i dla lepszego "bukietowego" efektu.
- Zibi_41

A mogę zapytać
Gdzie Kupowałaś
Tak ku przestrodze

- Rozanka

Ku przestrodze to acm-agro. Myślę, że były źle przechowywane, miały zbyt ciepło. 
- repas200

- Od: 12 mar 2011, o 13:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładne zamówienie poleciało czekam na fotkę dostarczonych mieczyków 
My name is Daniel
-
ibizaa
- 1000p

- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Euzebiuszu już siałeś sałatę i pomidorki?? bo ja pojecia nie mam kiedy swoje wysiać, czyli to już czas??