Rośliny doniczkowe, które można wystawiać na dwór

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Stardust
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 cze 2011, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Rośliny doniczkowe, które można wystawiać na dwór

Post »

Jestem ciekawa, które rośliny doniczkowe można bez obaw wystawiać latem na dwór. Albo, których zdecydowanie nie można.
Udało mi się tylko znaleźć informację, że nie można wystawiać fikusów, niezależnie od pogody. W swojej kolekcji mam m.in. skrzydłokwiaty, fiołki afrykańskie, grudniki, storczyki, bluszcz Herera domowy, trzykrotki, zamiokulkasy, kaktusy różne - nie znam nazw. Latem kusi mnie, żeby je powystawiać, oczywiście stosownie do upodobań świetlnych, ale nie wiem, czy można. Będę wdzięczna za wszelkie informacje na ten temat.
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Re: Rośliny doniczkowe, które można wystawiać na dwór

Post »

Kaktusy moi rodzice wyrzucają na dwór już ciepłą wiosną i zabierają do domu dopiero jesienią. Więc je spokojnie możesz wystawić na dwór
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fikusy można jak najbardziej wystawiać (potwierdzone doświadczalnie :) ), tylko nie na słońce. Trzeba im poszukać zacienionego miejsca, żeby promienie słoneczne nie padały im na liście. Oczywiście po wystawieniu zgubią nieco liści, ale na świeżym powietrzu bardzo szybko te straty nadrobią. Trochę gorzej jest po wniesieniu ich jesienią z powrotem do domu. Jesienią trzeba tylko pilnować temperatur nocnych - podobno fikusy wytrzymują tylko do 10*C. Z moich obserwacji wynika, że potrafią przetrwać nieco niższe temperatury, ale na wszelki wypadek tego lepiej pilnować.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Gabriel
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdecydowanie możesz dać na dwór kaktusy, grudniki i inne sukulenty. Trzykrotce też dobrze to zrobi, byle nie w pełnym słońcu. Niektóre storczyki też można. Ale fiołków afrykańskich lepiej nie wystawiać na dwór.
Pozdrawiam, Gabriel
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Z domowców ja wystawiam kaktusy, klonik pokojowy, juka, papirusy do wodnego oczka, Sagowce i inne palmy oprucz areki,
trzykrotki, grubosz, nawet kliwia stała na balkonie w zeszłym roku i w tym wyjdzie. :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
dziwaczek13
100p
100p
Od: 1 lut 2012, o 10:35
Kontakt:

Post »

Kaktusy też wystawiam, ale zauważyłam, że lepiej gdy są pod daszkiem. Gdy długo padają deszcze, a tak czasem się zdarza, niektóre kaktusy giną...
Cytrusy też wędrują na powietrze.
Pozdrawiam
elka
Stardust
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 cze 2011, o 21:57

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Cieszę się, że chociaż kaktusy można bez obaw powystawiać. No i trzykrotkę....
Wydaje mi się, że zamiokulkas właściwie też jest sukulentem. Więc może on też mógły sobie pod daszkiem na zewnątrz stać:)
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Ja wystawiam hippeastrum na wakacje do ogrodu.I obowiązkowo grudniki,trzymam je prawie do przymrozków.Bo mam w domu ciepło zimą,a słyszałam ,że by zakwitły muszą się przechłodzić.I rzeczywiście to pomaga :P ;:108 .Moje kwiatki stoją pod śliwką nie w pełnym słońcu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”