Dom w odcieniach zieleni (2)
- mmaryla
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 lut 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dom w odcieniach zieleni (2)
Coś z tymi naszymi cebulami nie wyszło jak w przepisie. Mimo zaleceń ,jeden rośnie w korzenie inne prawie ich nie mają a juz zaczynaja kwitnąć
Mój różowy prawie przekwitł a pozostałe jeszcze w pąkach. Tak samo z Amarylisem, sasiadce cebula wypuściła dwa pędy z cudnymi kwiatami a mój ma tylko długaśne liście 
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tam nie narzekam, korzenie po miesiącu są jeszcze dość krótkie, ale w końcu mam jeszcze ze dwa miesiące na to, żeby urosły :P
Wiktorio bardzo dziwne jest to, co spotkało te korzenie.
Mi się wydawało, że korzenie hiacynta należą do tych raczej niezniszczalnych. 
Wiktorio bardzo dziwne jest to, co spotkało te korzenie.
- mniodkowa

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
no to dobrze, że szybko zauważyłaś, że coś jest nie halo
i kwiatek uratowany
ja też do hiacynta niemal codziennie zaglądam zobaczyć co tam i jak tam
jeszcze się nie pogniewał
ale choć to z ciekawości to na dobre mu wyjdzie
trzeba było ją wyręczyć
miałabyś cebule na kolejny rok
ja też do hiacynta niemal codziennie zaglądam zobaczyć co tam i jak tam
Wiktoria_W pisze:No i pani wrzucała te wszystkie hiacynty do kartonu
trzeba było ją wyręczyć
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- Stokrotkania

- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Moje dwa, też jeszcze jakoś się trzymają, na jednym ubytku mam nadzieję, że się skończy..
Dzięki za wyjaśnienia i trzymam kciuki, aby było ok.
Dzięki za wyjaśnienia i trzymam kciuki, aby było ok.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Hihi...ciekawa historia pewnego płotka
A ja w tym roku chyba się skusze na zakupy nasion przez internet. Ale...muszę zrobić pełną listę nasion, by nie płacić dwa razy za przesyłkę.
A ja w tym roku chyba się skusze na zakupy nasion przez internet. Ale...muszę zrobić pełną listę nasion, by nie płacić dwa razy za przesyłkę.
- zeberka4

- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Niestety ceny w hipermarketach są porażające. Ja dzisiaj też chciałam kupić ale stwierdziłam,że poczekam sobie ,a rusz trafie na coś okazyjnego 
- Anjja

- Od: 4 sie 2010, o 20:14
Po tych jędrnych stożkach nie widać by miały jakiekolwiek problemy z korzonkami... trzymam kciuki by wszystko szło zgodnie z planem 
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- Wiktoria_W

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakubie - widziałam tego Twojego
. Mój też właśnie zakwitł. No trudno, czasem się staramy, a one i tak robią po swojemu
.
Mmarylo -
. Ja się przestałam przejmować. Najwyraźniej chodzi nie tylko o warunki, skoro wszystkie trzy traktuję tak samo, a każdy inaczej reaguje. Szkoda tego Twojego amarylisa, ale w tej kwestii zupełnie nie mam doświadczenia, więc nie jestem w stanie nic Ci podpowiedzieć.
Rapunzel -
. Też mnie to zdziwiło, ale po tym co spotkało mojego pierwszego "wodnego" hiacynta dwa lata temu, to i tak nie jest źle. Widać, że żyją i rosną, a to najważniejsze
.
Mniodkowa -
. Obawiam się, że gdybym podebrała pani ten karton, to przy kasie bym się nie pozbierała z płaceniem
. Tak dobrze niestety nie jest, żeby takie kartony można było darmowo pobrać
.
Stokrotkaniu - dziękuję
. Też mam nadzieję, że nasze hiacynty zakończą już swoje wybryki. Miały już dość dużo czasu na przystosowanie, a teraz pozostaje im tylko pięknie rosnąć
.
Justus -
. Mi zazwyczaj podobają się nasiona i sadzonki od różnych sprzedawców, a jak sobie pomyślę, że miałabym robić zakupy u pięciu osób, to jakoś przeważnie mi się odechciewa, bo nie mogę się zdecydować, u którego z nich ostatecznie mam coś zamówić. Teraz też chodzi mi po głowie kilka roślin, ale przesyłka droższa od zawartości, więc jeszcze obserwuję.
Zeberko -
. No właśnie, mogę jeszcze zrozumieć wysokie ceny cebul lub roślin wieloletnich, ale przy roślinach, które mają zdobić mieszkanie przez góra dwa tygodnie uważam, że niektóre sklepy przeginają
. Chyba dlatego oferta Biedronki, a czasem także Lidla, cieszy się taką popularnością.
Anjju - dziękuję bardzo
. Właśnie pocieszam się tym, że listki dobrze wyglądają, więc chyba żadna tragedia się nie dzieje
.
Wczesnowiosenne prawie we wszystkich wątkach, więc pewnie stają się już nieco nużące, ale u nich tak szybko wszystko się zmienia, że nie mogę czekać ze zdjęciami. Prawdę mówiąc, to nawet przedwczorajsze i wczorajsze fotki się już nieco zdezaktualizowały.
No to lecę - różowy hiacynt "wodny" rozkwitł:

Szafirki mnie nieco rozczarowały - wyrosły jakieś takie długie i chude badyle. No, ale cóż, w końcu to nie są kwiaty domowe:

To mój nowy, przecenowy, zakup - właściwie, to jestem pewna tylko tych pomarańczowych (bo w pomarańczowej doniczce), natomiast pozostałe mogą zakwitnąć różnie, bo przecież te etykiety wcale nie musiały być pierwotnie akurat w tych doniczkach. Liście mają trochę sponiewierane, bo sobie postały jakiś czas na półce sklepowej, ale mam nadzieję, że nic im nie będzie:

Na koniec krokusy, w końcu coś się u nich "kluje": pączek i obietnica kolejnych (pączek jest fioletowy, a nie taki granatowy, jak wyszedł na zdjęciu). Tak mnie zafascynowały irysy u Anjji, że aż zdjęcia podpisałam jako "irysy":

Mmarylo -
Rapunzel -
Mniodkowa -
Stokrotkaniu - dziękuję
Justus -
Zeberko -
Anjju - dziękuję bardzo
Wczesnowiosenne prawie we wszystkich wątkach, więc pewnie stają się już nieco nużące, ale u nich tak szybko wszystko się zmienia, że nie mogę czekać ze zdjęciami. Prawdę mówiąc, to nawet przedwczorajsze i wczorajsze fotki się już nieco zdezaktualizowały.
No to lecę - różowy hiacynt "wodny" rozkwitł:

Szafirki mnie nieco rozczarowały - wyrosły jakieś takie długie i chude badyle. No, ale cóż, w końcu to nie są kwiaty domowe:

To mój nowy, przecenowy, zakup - właściwie, to jestem pewna tylko tych pomarańczowych (bo w pomarańczowej doniczce), natomiast pozostałe mogą zakwitnąć różnie, bo przecież te etykiety wcale nie musiały być pierwotnie akurat w tych doniczkach. Liście mają trochę sponiewierane, bo sobie postały jakiś czas na półce sklepowej, ale mam nadzieję, że nic im nie będzie:

Na koniec krokusy, w końcu coś się u nich "kluje": pączek i obietnica kolejnych (pączek jest fioletowy, a nie taki granatowy, jak wyszedł na zdjęciu). Tak mnie zafascynowały irysy u Anjji, że aż zdjęcia podpisałam jako "irysy":

- fiskomp

- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
O kwitnie ślicznie (nosem wyobraźni czuję jego zapach), ale mają zadziwiająco mało korzeni..
Wszytkie takie Ci się udały?
Pięknie wiosennie:) Ależ twój hiacynt ma przeurocze korzonki:).
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiktorio, widać, ze na dniach będzie u ciebie wiosenna łąka. Super. 
- Monik27
- 500p

- Od: 23 sty 2012, o 08:55
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
- Stokrotkania

- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Hiacynt piękny, jestem ciekawa kiedy moje zaczną pokazywać swoje kwiatki. A nabytki 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
U Ciebie to już prawdziwa wiosna... szafirki, hiacynty...
- mmaryla

- Od: 23 lut 2011, o 13:24
Wiktorio nie narzekaj na Szafirki, są ładniutkie, ja kupiłam jak były jeszcze bardziej wybujałe.
A tulipanki będziesz rozsadzać, czy w tych doniczkach doczekasz ich kwitnienia
Piękny kolor maja krokusy, czkam na fotkę jak rozkwitną. Piekne te Twoje wiosenne kwiaty
A tulipanki będziesz rozsadzać, czy w tych doniczkach doczekasz ich kwitnienia
Piękny kolor maja krokusy, czkam na fotkę jak rozkwitną. Piekne te Twoje wiosenne kwiaty