Pachira (Pachira aquatica) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Lady_Louboutin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 gru 2011, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pachira - co się dzieje?

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeju, wreszcie udało mi się wstawić te obrazki; wcześniej za nic w świecie się nie udawało. :(

Teraz wygląda tak; wypuściła nowe listki, ale inne nie przestały żółknąć.
W Święta Bożego Narodzenia przestawiłam ją do łazienki, w której jest cieplej niż w moim pokoju.
Sebaloz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 lut 2011, o 19:31

Post »

Czarodziej_ pisze:Sebaloz zdejmij te muszle przy podlewaniu oraz póki podłoże jest wilgotne wydzielają do ziemi zw. wapnia szkodliwe dla rośliny. Następne podlewanie z dodatkiem saletry amonowej (jedna płaska łyżka stołowa na 5 l wody) tak trzy podlewania z rzędu. :wink:
Czarodzieju, te muszle leżą na tej ziemi 2-3 m-ce, a pachira choruje prawie 2 lata.
Owszem pozbędę się ich i podleję 3x saletrą amonową.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lady_Louboutin zmień podłoże ma je ta roślina strasznie zasolone. Podlewasz zła woda. Woda do podlewania musi być przegotowana i odstana minimum 12h. Jeszcze jest możliwość że przesadzone zostało z ilością nawozu lub zbyt często był dawany. Tak czy tak podłoże do zmiany.

Sebaloz aż dwa lata? może jakiś szkodnik glebowy jej nie służy albo ma po prostu złe warunki u ciebie. :wink:
Lady_Louboutin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za informacje. ;:167 Czy mogę przesadzać już teraz? Czy poczekać do wiosny?

A może mógłbyś mi jeszcze Czarodzieju powiedzieć, co dzieje się z rośliną mojego młodszego brata? (Młodsze rodzeństwo-zawsze chcą robić to, co ci starsi i zawsze uważają, że zrobią to lepiej :wink: )

Obrazek

Obrazek

Jeszcze jedno - na innej stronie przeczytałam, aby w czasie przesadzania spryskać korzenie preparatem Topsin. Czy naprawdę należy to zrobić? W jaki sposób - rozcieńczonym preparatem, odczekać przed wsadzeniem do ziemi?
x-C-j
---

Post »

Lady_Louboutin nie tylko możesz a nawet musisz przesadzić teraz i to obydwie rośliny. Ta druga stawiam że dostała zbyt dużo wody i ma zbyt torfiaste podłoże. Woda z takiego podłoża zbyt wolno odchodzi, zbyt długo utrzymuje się w w nim i dochodzi do zahamowania asymilacji systemu korzeniowego. Być może warunki też roślinie nie pasują, mam na myśli wilgotność powietrza, ilość światła, stanowisko, temp. :wink:
Lady_Louboutin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za tak błyskawiczną odpowiedź. :)

Chyba ostatnie pytania:
czy mam obciąć te zbrązowiałe liście? I co z tym preparatem:
Jeszcze jedno - na innej stronie przeczytałam, aby w czasie przesadzania spryskać korzenie preparatem Topsin. Czy naprawdę należy to zrobić? W jaki sposób - rozcieńczonym preparatem, odczekać przed wsadzeniem do ziemi?
x-C-j
---

Post »

Liście zostaw niech same odpadną co do preparatu to Topsin M jest preparatem z serii grzybobójczych, możesz nim spryskać korzenie ale nie musisz, nie zaszkodzi ale i nie pomoże. :wink:
Lady_Louboutin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Roślinki przesadzone, woda przegotowana i odstana :wink: ; zobaczymy, co będzie dalej.

Bardzo dziękuję za pomoc i fachowe rady. ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
haku2012
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pachira

Post »

Witam serdecznie mam pytanie o ile jeszcze tu zaglądacie, po przeczytaniu całego posta mam pytanie do spawacza i czarodzieja.
Spawaczu czy twoje roślinki puściły korzenie i rosną sobie teraz w ziemi ? Jeśli możesz pokaż jakieś zdjęcia bardzo jestem ciekaw bo postąpiłem dokładnie tak samo i mam nadzieje ze wszystko będzie ok
Czarodzieju twoja wiedza jest niezastąpiona dzięki ze tak wyczerpująco udzielasz odpowiedzi, moje pytanie czy mógłbyś pokazać, jak wygląda twoja pachira z góry dziękuję.
x-C-j
---

Re: Pachira

Post »

haku2012 pisze: Czarodzieju twoja wiedza jest niezastąpiona dzięki ze tak wyczerpująco udzielasz odpowiedzi, moje pytanie czy mógłbyś pokazać, jak wygląda twoja pachira z góry dziękuję.
Sprzedana jak i palmy jakie miałem, brak czasu, miejsca na rośliny, mam za małe mieszkanie a dziecko potrzebuje go więcej i dla niego jest mieszkanie. :wink:
karambazielona
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2012, o 21:31

Post »

Hej! Bardzo proszę o pomoc.

Mam ją już około roku. Ma około 2.2 m wzrostu.

Moja pachira źle znosi zimę odpadało jej sporo liści. Całe żółky.

Ostanio kiedy wydawało mi się że jest już lepiej zobaczyłem dziwne ciemne suche końcówki na lisciach? Jak ją ratować?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

x-C-j
---

Post »

karambazielona nie widzę doniczki i ziemi w niej i brak opisu warunków oraz jak się nią zajmujesz, jak podlewasz , jaka ilością wody, gdzie stoi itp. :wink:
karambazielona
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Pachira mieszka w między kuchnią a salonem :) W odległości około 2 metrów od okna. Podlewam ja raz w tygodniu woda z czajnika. Staram sie raz dziennie spryskać wodą. Ilość wody na oko... :) = 2/3 czajnika, aż woda pokaże się w podstawce.

Na dnie doniczki znajdują się białe kamyczki takie jak do akwarium. Powyżej ziemia. Co jakiś czas staram się ja odwracać ponieważ strona od okien rośnie zdecydowanie szybciej.

Sam nie wiem czy ziemia może być zła może jakiś nawóz?

Zdjęcie nieaktywne/norbert76
x-C-j
---

Post »

Ziemia zła nie jest ale doniczka za mała jak na tą wielkość rośliny. Ponadto podlewasz ją podejrzewam nieprawidłowo bo donica (ceramiczna - nigdy nie polecałem) w jakiej rośnie pochłania cześć wody jaką wlewasz i ponownie ją oddaje po czasie ale jedynie w głębi doniczki, ty tego nie widzisz i jednocześnie widząc na powierzchni suche podłoże podlewasz ponownie. Efekt jest taki że w dolnej partii bryły korzeniowej ziemia jest stale mokra lub zbyt wilgotna. Dwa metry od okna to za daleko , na takiej odległości od światła dziennego roślina otrzymuje go tylko ok 40% tego co powinna. :wink:
karambazielona
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

-pachira w ciągu dnia pojedzie po okno ;)

-doniczka jest dwa razy większa od tej w której kupiłem roślinkę, ale może rzeczywiście będę musiał przemyśleć zmianę.

-jaką "odżywkę" można stosować do pachiry?

-czy ktoś kiedyś stosował do pachiry świtlówkę Megaman'a Plant?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”