Daj znać jak smakują żebereczka i muffinki
Kuchenne inspiracje AGNESS
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Milenko szarlotka jest naprawdę bardzo łatwa i baaaardzo pyszna
Skuś się....na pewno wyjdzie
Daj znać jak smakują żebereczka i muffinki
Daj znać jak smakują żebereczka i muffinki
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś, zupa z serkami rewelacja! Trzy imprezki dziennie
i nie było!
Już nic więcej u Ciebie nie czytam!
Jakie żebereczka? 
Już nic więcej u Ciebie nie czytam!
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Martuś bardzo się cieszę, ze zupka podpasowała
....a żebereczka? polecam duszone w cebuli z pieczarkami z przepisu na 1 stronce....ale zaraz wrzucę jeszcze przepisik na żeberka w miodzie....też pycha
ŻEBERKA W MIODZIE ( tak samo robię też skrzydełka, pałki z kurczaka i udka)
* 1 kg żeberek
* przyprawa do grilla
* ok łyżeczki vegety
* 2 duże cebule
* 5 ząbków czosnku
* pół szklanki keczupu pikantnego
* pół szkl miodu
* sok z połowy cytryny
* łyżeczka bazylii
* łyżeczka oregano ( mogą być zioła prowansalskie)
Żeberka obsypać przyprawą i vegetą, odstawić na pół godziny. Następnie obsmażyć na oleju na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tłuszczu po smażeniu żeber podsmażyć posiekaną w kosteczkę cebulę , dodać czosnek ,i pozostałe dodatki, chwilę podgotować. Zalać żeberka. Naczynie przykryć i piec w temp 200* do miękkości, 0k 10 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby żeberka się zrumieniły.
ŻEBERKA W MIODZIE ( tak samo robię też skrzydełka, pałki z kurczaka i udka)
* 1 kg żeberek
* przyprawa do grilla
* ok łyżeczki vegety
* 2 duże cebule
* 5 ząbków czosnku
* pół szklanki keczupu pikantnego
* pół szkl miodu
* sok z połowy cytryny
* łyżeczka bazylii
* łyżeczka oregano ( mogą być zioła prowansalskie)
Żeberka obsypać przyprawą i vegetą, odstawić na pół godziny. Następnie obsmażyć na oleju na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tłuszczu po smażeniu żeber podsmażyć posiekaną w kosteczkę cebulę , dodać czosnek ,i pozostałe dodatki, chwilę podgotować. Zalać żeberka. Naczynie przykryć i piec w temp 200* do miękkości, 0k 10 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby żeberka się zrumieniły.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Nie ma przepisu na żeberka na pierwszej stronie, rozumiem, że o tę szynkę chodzi i to tak samo...
Chyba po żeberka pojadę!
Aga, co to są te pałki z kurczaka?
Chyba po żeberka pojadę!
Aga, co to są te pałki z kurczaka?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Martuś tak, tak, chodzi o tę duszoną w cebuli szynkę. Ja w ten sposób robię różne mięska: szynkę, karkówkę, żeberka, nawet schab
A pałki
....taka uproszczona nazwa dla podudzi

A pałki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Poszłam na łatwiznę-karkówkę przyprawiłam,i naszpikowałam czosnkiem.Do tego zrobiłam sos ogórkowy,jadłam taki ostatnio w restauracji,i wyszedł mi całkiem podobny.
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 976
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agnes proszę zerknij na ten przepis bo jakoś nie tak mi on wygląda. a dokładnie to ile jajek ubić bo w składnikach ich nie ma a napisane ubić jajka.MUFFINKI CZEKOLADOWO-KOKOSOWE Z RODZYNKAMI
* 1 czubata szkl mąki
* 2 jajka
* 1 szkl wiórków kokosowych
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 czubata łyżka kakao
* 3/4 szkl cukru
* szczypta soli
* pół kostki ( 100g) stopionego masła (lekko przestudzonego)
* 3/4 szkl mleka
* paczka rodzynek
W jednej misce wymieszać suche składniki ( mąkę, proszek, kakao, wiórki )
W drugiej misce ubić jajka z cukrem i solą, dodać mleko i stopione i podstudzone masło. Dokładnie połączyć.
Wlać mokre składniki do suchych, dodać rodzynki, szybko wymieszać. Wyłożyć do foremek , po wierzchu posypać kokosem.
Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez około 25 min, do suchego patyczka.
Dzisiaj robię tylko boszkoptowo-kokosowe muffinki ponieważ zapomniałam kupić kakao.
O kurcze dopiero zobaczyłam że jesteś z Lubelskiego, ale fajnie, musimy kiedyś się spotkać dasz mi jakieś korepetycje
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Milenko 2 jaja , zaraz postaram się dopisać 
Co do spotkania to jestem bardzo chętna, serdecznie zapraszam do mnie
Co do spotkania to jestem bardzo chętna, serdecznie zapraszam do mnie
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 976
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Muffiny rewelacja........
Pół porcji robiłam ze śliwką suszoną a pół z konfiturą wiśniową.
Muszę zebrać te przepisy w jedno miejsce bo od dzisiaj często będą u mnie gościły.
Szarlotkę też muszę spróbować zrobić, raz kozie śmierć

Pół porcji robiłam ze śliwką suszoną a pół z konfiturą wiśniową.
Muszę zebrać te przepisy w jedno miejsce bo od dzisiaj często będą u mnie gościły.
Szarlotkę też muszę spróbować zrobić, raz kozie śmierć
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Milenko bardzo się cieszę, ze muffiny smakują
Najfajniejsze jest to, że szybciutko je się robi....no i są pyszne
A szarlotkę rób....wyjdzie na pewno 
- gosia79z
- 200p

- Posty: 428
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wyspa Wolin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Doskonale rozumiem takie cuda, o których pisze Milena
Piekę od lat, wszelakie ciasta, torty i różne różności, ale ZAWSZE zwarzy mi się masa budyniowa, a taka miałam ochotę na podaną tutaj Panią Walewską
Może ciasto upiekę, a zastąpię inną masą
Ostatnio wymyśliłam taką z serków mascarpone, śmietanki, a "związana" żelatyną.Krem cud-miód, ale kaloryczny...
Pozdrawiam
Może ciasto upiekę, a zastąpię inną masą
Pozdrawiam
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Gosiu tak to już jest, że wszystko co pyszne to i kaloryczne
A może masę spróbuj kupić tę gotowa do karpatki, jest pyszna . I podstawowa zasada, budyń musi być całkowicie zimny, zanim zacznie się go ucierać z masłem, inaczej sie zważy. I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz....najpierw ucieramy masło i dopiero do niego dodajemy po łyżce budyniu....w odwrotnej sytuacji też może się zważyć
A może masę spróbuj kupić tę gotowa do karpatki, jest pyszna . I podstawowa zasada, budyń musi być całkowicie zimny, zanim zacznie się go ucierać z masłem, inaczej sie zważy. I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz....najpierw ucieramy masło i dopiero do niego dodajemy po łyżce budyniu....w odwrotnej sytuacji też może się zważyć
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Dziś na obiad robiłam naleśnikowe koperty faszerowane kurczakiem i pieczarkami, z czosnkowo-bazyliowym sosem . Pyszne i szybkie jedzonko....szczególnie jak naleśniki posmaży się wcześniej. Do farszu poszedł pierwszy zbiór pieczarek.......były piękne
NALEŚNIKOWE KOPERTY Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
* naleśniki usmażone na dużej patelni
* pierś z kurczaka
* przyprawa do gyrosa
* zioła prowansalskie
* 2 średnie cebule
* pół kg pieczarek
* pół puszki kukurydzy
* kilka plastrów żółtego sera
* mąka, bułka i jajo na panierkę
Pierś pokroić w paseczki, obsypać przyprawami. Zostawić na trochę aby się ,, nasmakowała,, usmażyć.
Cebulę pokroić na 4 i pokroić w plasterki, usmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć. Wszystko razem wymieszać, dodać kukurydzę.
Na środek naleśnika położyć 2 kopiaste łyżki farszu, przykryć plastrem żółtego sera. Naleśniki składać w koperty. Obtaczać w mące , jajku, bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.
Podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.



DIP CZOSNKOWO-BAZYLIOWY
* jogurt naturalny
* 4 łyżki majonezu
* 3 łyżeczki suszonej bazylii
* 3 łyżeczki suszonego oregano
* 2 czubate łyżki posiekanego koperku
* kilka ząbków czosnku wg gustu
* sól, pieprz, cukier
Zioła zalać 3-4 łyżkami wrzątku- ostudzić.
Wymieszać wszystkie składniki......Gotowe

NALEŚNIKOWE KOPERTY Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
* naleśniki usmażone na dużej patelni
* pierś z kurczaka
* przyprawa do gyrosa
* zioła prowansalskie
* 2 średnie cebule
* pół kg pieczarek
* pół puszki kukurydzy
* kilka plastrów żółtego sera
* mąka, bułka i jajo na panierkę
Pierś pokroić w paseczki, obsypać przyprawami. Zostawić na trochę aby się ,, nasmakowała,, usmażyć.
Cebulę pokroić na 4 i pokroić w plasterki, usmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć. Wszystko razem wymieszać, dodać kukurydzę.
Na środek naleśnika położyć 2 kopiaste łyżki farszu, przykryć plastrem żółtego sera. Naleśniki składać w koperty. Obtaczać w mące , jajku, bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.
Podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.

DIP CZOSNKOWO-BAZYLIOWY
* jogurt naturalny
* 4 łyżki majonezu
* 3 łyżeczki suszonej bazylii
* 3 łyżeczki suszonego oregano
* 2 czubate łyżki posiekanego koperku
* kilka ząbków czosnku wg gustu
* sól, pieprz, cukier
Zioła zalać 3-4 łyżkami wrzątku- ostudzić.
Wymieszać wszystkie składniki......Gotowe

- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 976
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Naleśniki wyglądają rewelacyjnie, nigdy nie robiłam z sosem czosnkowym, muszę wypróbować.



