Krzew - jaki posadzić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pomyśl o azaliach, różanecznikach, karłowych klonach palmowych.
Teresa910
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2008, o 15:13

Post »

Azalie i różaneczniki mało wiem o tych roślinach, a o karłowych klonach palmowych to właściwie nic. Dzięki za poradę, a może mógłbyś mi doradzić jakie odmiany są najładniejsze. Gdzie mogłabym je obejrzeć?
Pozdrowienia,
Teresa910
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Joasiu te cyprysy posadziłamniedawno bo w październiku 2007r, około 30 szt. są to cyprysy kolumnowe takie wąskie, więc posadziłam je dosyć gęsto. Okryłam je włókniną na zimę, wszystkie się przyjęły chociaż jeden mnie niepokoi, jest w środku jakiś taki podgniły, może dojdzie do siebie, zobaczymy. Mają ok 90 cm. więc takie już spore. Ca z nimi będzie dalej to zobaczę. Wyglądają ładnie.
Pozdrawiam,
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja poradziłabym tak jak Paweł , a tu masz linki , poszukaj może coś znajdziesz dla siebie :wink:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... Faneczniki

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=azalie
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Teresa910
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki są rzeczywiście piękne, kiedy je trzeba sadzić i czym się kierować wybierając te rośliny. Jest ich tyle że niewiadomo jakie kupić. Powiedz proszę , które odmiany twoim zdaniem powinnam posadzić. Jest tam trochę miejsca.
Pozdrawiam, Teresa
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tereso , nie doradzę niestety odmiany . Sama kupując różaneczniki i azalie kierowałam się ubarwieniem kwiatów .
Mogę jedynie powiedzieć , że jeśli masz sporo miejsa możesz zakupić zwykłe , a jeżeli nie to proponowałabym odmiany karłowate - równie piekne .
O samych rózanecznikach ich uprawie i pielęgnacji sporo informacji znajdzieszTutaj
Zerknij jeszcze do tego ogrodu: Ogród są w nim naprawde piękne różaneczniki i możesz sama zobaczyć jakie wielkości osiągają.
Pozdrawiam Basia
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Teresa910
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Basiu, dziękuję myślę że to mi wystarczy. Przejrzę sobie te informację i postaram się na coś zdecydować.
Pozdrawiam, Teresa
Awatar użytkownika
atka1966
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 mar 2009, o 18:59

Krzew - jaki posadzić ?

Post »

witam ! potrzebuję porady - jaki posadzić krzew w pustym miejscu, przed oknem ? taki, żeby ładnie pachniał i szybko rósł... pozdrawiam, ata

Duży musi być... tak do około 2 m dorastający :roll:
najlepiej gdybym mogła kupić taki już spory, a nie malutką sadzonkę :lol:
ale jaki ? nie chcę tego typu co berberys czy trzmielina... słyszałam o kalinie, że jest ładna lub jaśminowcu, ale nie znam się za bardzo na warunkach glebowych jakie potrzebują :(
... nie miała baba kłopotu - kupiła sobie działkę :)
ale podobno "co mnie nie zabije, to wzmocni" (mam nadzieję...)
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Kalina i jaśminowiec są piękne, ale kwitną tylko na wiosnę. Potem tworzą piękne tło z liści.
Polecałabym róże - tyle pięknych, długo kwitnących i pachnących odmian, o rozmaitym pokroju i niemal we wszystkich kolorach, jest w czym wybierać! Albo budleja - pachnie, motyle przywabia i długo kwitnie (od lipca do października). Piękna jest też ketmia syryjska, ale chyba nie pachnie, żylistek, krzewuszka i wiele innych. Przejrzyj forum, bo było już parę takich tematów. A oprócz rodzaju gleby określ też, na jakie stanowisko ten krzew - słoneczne, zacienione itd.
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
atka1966
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki Anwi :)
Tak więc stanowisko w pełni słoneczne, od południa, a gleba... no cóż... nieciekawa, raczej uboga i na głębokość szpadla, bo potem to już tylko żółty piach (sprawdzone). Aczkolwiek tuje rosną jak na drożdżach (mają już ok 20 lat) a wiem, że potrzebują kwaśnej gleby (może się przyzwyczaiły do byle jakiej ?) rośnie też lawenda, co lubi piach i rdest co lubi zupełnie inną ziemię niż tuje... :roll: sama nie wiem jaka w końcu jest ta gleba, ale na pewno zaniedbana, bo trawa wszędzie była na pół metra, zapuszczona, z chwastami. Planuję więc reorganizację (oczywiście tuje zostają) ale chcę posadzić jakieś krzewy, może choinkę itp
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Wiesz, glebę można zawsze wzbogacić, albo wykopać odpowiednio duży dół i wsypać odpowiednią ziemię, dlatego ważniejsze stanowisko :D
pozdrawiam
Aneta
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Kalina i jaśminowiec lubią wilgotną bardziej gliniastą glebę i półcieniste stanowisko.Na suchym są bardziej atakowane przez mszyce (na wilgotnym też nie odpuszczają), a kwiaty szybciej przekwitają.Wszystkie kwitnące krzewy kwitną krótko, a potem są nieciekawe.Może posadź perukowca?
jagac1
50p
50p
Od: 8 wrz 2008, o 13:22

Post »

A może clematis, pięknie kwitną i można dobrać dowolną wysokość, są również pachnące.
Pozdrawiam Agata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
atka1966
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za porady :)
Pomyślę nad perukowcem (widziałam piękne zdjęcia tu, na forum), clematis chyba jest dość "wiotki" delikatny. Raczej myślę o czymś mocnym, zastanawiam się też nad jakimś iglakiem. Myślę i myślę i nie mam pojęcia nadal :wink:
Awatar użytkownika
atka1966
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Przejrzałam katalog roślin i porady działkowiczów i zdecydowałam, że posadzę róże parkowe lub pnące :lol:
Róże kochają słońce i będzie im dobrze w tym miejscu, a ja będę miała ładny widok z okna, no i ten zapach...
Jaśminowiec chyba posadzę z drugiej strony domku (skoro lubi półcień) razem z pęcherzycą "Diabolo" bo ma piękne bordowe liście... :roll:
Pozdrawiam wszystkich !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”