Krzew - jaki posadzić?
Joasiu te cyprysy posadziłamniedawno bo w październiku 2007r, około 30 szt. są to cyprysy kolumnowe takie wąskie, więc posadziłam je dosyć gęsto. Okryłam je włókniną na zimę, wszystkie się przyjęły chociaż jeden mnie niepokoi, jest w środku jakiś taki podgniły, może dojdzie do siebie, zobaczymy. Mają ok 90 cm. więc takie już spore. Ca z nimi będzie dalej to zobaczę. Wyglądają ładnie.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja poradziłabym tak jak Paweł , a tu masz linki , poszukaj może coś znajdziesz dla siebie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... Faneczniki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=azalie

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... Faneczniki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=azalie
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tereso , nie doradzę niestety odmiany . Sama kupując różaneczniki i azalie kierowałam się ubarwieniem kwiatów .
Mogę jedynie powiedzieć , że jeśli masz sporo miejsa możesz zakupić zwykłe , a jeżeli nie to proponowałabym odmiany karłowate - równie piekne .
O samych rózanecznikach ich uprawie i pielęgnacji sporo informacji znajdzieszTutaj
Zerknij jeszcze do tego ogrodu: Ogród są w nim naprawde piękne różaneczniki i możesz sama zobaczyć jakie wielkości osiągają.
Pozdrawiam Basia
Mogę jedynie powiedzieć , że jeśli masz sporo miejsa możesz zakupić zwykłe , a jeżeli nie to proponowałabym odmiany karłowate - równie piekne .
O samych rózanecznikach ich uprawie i pielęgnacji sporo informacji znajdzieszTutaj
Zerknij jeszcze do tego ogrodu: Ogród są w nim naprawde piękne różaneczniki i możesz sama zobaczyć jakie wielkości osiągają.
Pozdrawiam Basia
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
Krzew - jaki posadzić ?
witam ! potrzebuję porady - jaki posadzić krzew w pustym miejscu, przed oknem ? taki, żeby ładnie pachniał i szybko rósł... pozdrawiam, ata
Duży musi być... tak do około 2 m dorastający
najlepiej gdybym mogła kupić taki już spory, a nie malutką sadzonkę
ale jaki ? nie chcę tego typu co berberys czy trzmielina... słyszałam o kalinie, że jest ładna lub jaśminowcu, ale nie znam się za bardzo na warunkach glebowych jakie potrzebują
Duży musi być... tak do około 2 m dorastający

najlepiej gdybym mogła kupić taki już spory, a nie malutką sadzonkę

ale jaki ? nie chcę tego typu co berberys czy trzmielina... słyszałam o kalinie, że jest ładna lub jaśminowcu, ale nie znam się za bardzo na warunkach glebowych jakie potrzebują

... nie miała baba kłopotu - kupiła sobie działkę 
ale podobno "co mnie nie zabije, to wzmocni" (mam nadzieję...)

Kalina i jaśminowiec są piękne, ale kwitną tylko na wiosnę. Potem tworzą piękne tło z liści.
Polecałabym róże - tyle pięknych, długo kwitnących i pachnących odmian, o rozmaitym pokroju i niemal we wszystkich kolorach, jest w czym wybierać! Albo budleja - pachnie, motyle przywabia i długo kwitnie (od lipca do października). Piękna jest też ketmia syryjska, ale chyba nie pachnie, żylistek, krzewuszka i wiele innych. Przejrzyj forum, bo było już parę takich tematów. A oprócz rodzaju gleby określ też, na jakie stanowisko ten krzew - słoneczne, zacienione itd.
Polecałabym róże - tyle pięknych, długo kwitnących i pachnących odmian, o rozmaitym pokroju i niemal we wszystkich kolorach, jest w czym wybierać! Albo budleja - pachnie, motyle przywabia i długo kwitnie (od lipca do października). Piękna jest też ketmia syryjska, ale chyba nie pachnie, żylistek, krzewuszka i wiele innych. Przejrzyj forum, bo było już parę takich tematów. A oprócz rodzaju gleby określ też, na jakie stanowisko ten krzew - słoneczne, zacienione itd.
pozdrawiam
Aneta
Aneta
Dzięki Anwi
Tak więc stanowisko w pełni słoneczne, od południa, a gleba... no cóż... nieciekawa, raczej uboga i na głębokość szpadla, bo potem to już tylko żółty piach (sprawdzone). Aczkolwiek tuje rosną jak na drożdżach (mają już ok 20 lat) a wiem, że potrzebują kwaśnej gleby (może się przyzwyczaiły do byle jakiej ?) rośnie też lawenda, co lubi piach i rdest co lubi zupełnie inną ziemię niż tuje...
sama nie wiem jaka w końcu jest ta gleba, ale na pewno zaniedbana, bo trawa wszędzie była na pół metra, zapuszczona, z chwastami. Planuję więc reorganizację (oczywiście tuje zostają) ale chcę posadzić jakieś krzewy, może choinkę itp

Tak więc stanowisko w pełni słoneczne, od południa, a gleba... no cóż... nieciekawa, raczej uboga i na głębokość szpadla, bo potem to już tylko żółty piach (sprawdzone). Aczkolwiek tuje rosną jak na drożdżach (mają już ok 20 lat) a wiem, że potrzebują kwaśnej gleby (może się przyzwyczaiły do byle jakiej ?) rośnie też lawenda, co lubi piach i rdest co lubi zupełnie inną ziemię niż tuje...

Dzięki za porady
Pomyślę nad perukowcem (widziałam piękne zdjęcia tu, na forum), clematis chyba jest dość "wiotki" delikatny. Raczej myślę o czymś mocnym, zastanawiam się też nad jakimś iglakiem. Myślę i myślę i nie mam pojęcia nadal

Pomyślę nad perukowcem (widziałam piękne zdjęcia tu, na forum), clematis chyba jest dość "wiotki" delikatny. Raczej myślę o czymś mocnym, zastanawiam się też nad jakimś iglakiem. Myślę i myślę i nie mam pojęcia nadal

Przejrzałam katalog roślin i porady działkowiczów i zdecydowałam, że posadzę róże parkowe lub pnące
Róże kochają słońce i będzie im dobrze w tym miejscu, a ja będę miała ładny widok z okna, no i ten zapach...
Jaśminowiec chyba posadzę z drugiej strony domku (skoro lubi półcień) razem z pęcherzycą "Diabolo" bo ma piękne bordowe liście...
Pozdrawiam wszystkich !

Róże kochają słońce i będzie im dobrze w tym miejscu, a ja będę miała ładny widok z okna, no i ten zapach...
Jaśminowiec chyba posadzę z drugiej strony domku (skoro lubi półcień) razem z pęcherzycą "Diabolo" bo ma piękne bordowe liście...

Pozdrawiam wszystkich !