Do Naszych GOŚCI :-)

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
koseiinoue
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2012, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Klon palmowy - nasiona

Post »

jak juz w maju będą wysiane to mam je trzymać w mieszkaniu czy można je przerzuci np. na balkon?? ma to jakiekolwiek znaczenie?? i jeszcze jedno, jak głęboko wysiewać w ziemi??
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W zasadzie to nie ma znaczenia gdzie trzymać. Siew na głębokość 1cm. Konieczne cieniowane młodych roślinek.
koseiinoue
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

czy mógłbyś napisać coś wiecej o cieniowaniu? jestem początkujący i niezbyt sie orientuje :)
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Młode roślinki są wrażliwe na mocne promieniowanie słoneczne i dlatego należy je trzymać w miejscu lekko zacienionym.
koseiinoue
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

mam balkon od zachodu wiec słońce od tej strony bardzo mocno nie przygrzewa, choc w srodku lata byc może będę osłaniał je jakąś płytą. powiedzcie mi do czego najlepiej wysiewać?? czy mogą być pojemniczki po serkach homogenizowanych?? jedno nasionko do jednego pojemnika.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę że na pierwszy rok takie kubeczki wystarczą, jeżeli nie są zbyt małe (płytkie). Ja wysiewałem nasiona drzew do kubków z kefiru i jogurtu.
qwert
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2009, o 00:41

Post »

jak są małe to musisz cieniować, najlepiej cieniówką , za cieniówkę może posłużyć worek na ziemniaki taki siatkowy, będzie słońce bezpośrednio na nie padało, ale na tyle "przefiltrowane" żeby nie spalić, pod cieniówką rosną jak szalone :)
co do stratyfikacji: jak są nasiona świeże to po około miesiącu, góra dwóch powinny się pojawić kiełki.
Ja (nie mówię, że tak się powinno robić) co około tydzień wyciągam nasiona z lodówki, kiełki wysadzam do doniczki, resztę nasion zwilżam, mieszam i odkładam do lodówki i tak co tydzień wyciągam po kilka kiełków, a reszta się dalej stratyfikuje.
Co do kubków po jogurtach to jak najbardziej, ponieważ w małych pojemnikach lepiej rosną niż posadzone od razu do dużej doniczki, ale z drugiej strony trzeba pilnować żeby na upałach nie uschły.
koseiinoue
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

a stratyfikujecie w piasku?? ja włożyłem nasiona do piasku i do lodówy. co jakisz czas podlewam i z powrotem do lodówki. juz żona mnie ściga, że w lodówce piasek trzymam :)
a tak na marginesie, ma ktos z was swieze nasiona, bo kupiłem na allegro, ale nic nie kiełkuja :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”