Do Naszych GOŚCI :-)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lut 2012, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Klon palmowy - nasiona
jak juz w maju będą wysiane to mam je trzymać w mieszkaniu czy można je przerzuci np. na balkon?? ma to jakiekolwiek znaczenie?? i jeszcze jedno, jak głęboko wysiewać w ziemi??
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W zasadzie to nie ma znaczenia gdzie trzymać. Siew na głębokość 1cm. Konieczne cieniowane młodych roślinek.
-
- 0p - Nowonarodzony
czy mógłbyś napisać coś wiecej o cieniowaniu? jestem początkujący i niezbyt sie orientuje 

- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Młode roślinki są wrażliwe na mocne promieniowanie słoneczne i dlatego należy je trzymać w miejscu lekko zacienionym.
-
- 0p - Nowonarodzony
mam balkon od zachodu wiec słońce od tej strony bardzo mocno nie przygrzewa, choc w srodku lata byc może będę osłaniał je jakąś płytą. powiedzcie mi do czego najlepiej wysiewać?? czy mogą być pojemniczki po serkach homogenizowanych?? jedno nasionko do jednego pojemnika.
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę że na pierwszy rok takie kubeczki wystarczą, jeżeli nie są zbyt małe (płytkie). Ja wysiewałem nasiona drzew do kubków z kefiru i jogurtu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2009, o 00:41
jak są małe to musisz cieniować, najlepiej cieniówką , za cieniówkę może posłużyć worek na ziemniaki taki siatkowy, będzie słońce bezpośrednio na nie padało, ale na tyle "przefiltrowane" żeby nie spalić, pod cieniówką rosną jak szalone 
co do stratyfikacji: jak są nasiona świeże to po około miesiącu, góra dwóch powinny się pojawić kiełki.
Ja (nie mówię, że tak się powinno robić) co około tydzień wyciągam nasiona z lodówki, kiełki wysadzam do doniczki, resztę nasion zwilżam, mieszam i odkładam do lodówki i tak co tydzień wyciągam po kilka kiełków, a reszta się dalej stratyfikuje.
Co do kubków po jogurtach to jak najbardziej, ponieważ w małych pojemnikach lepiej rosną niż posadzone od razu do dużej doniczki, ale z drugiej strony trzeba pilnować żeby na upałach nie uschły.

co do stratyfikacji: jak są nasiona świeże to po około miesiącu, góra dwóch powinny się pojawić kiełki.
Ja (nie mówię, że tak się powinno robić) co około tydzień wyciągam nasiona z lodówki, kiełki wysadzam do doniczki, resztę nasion zwilżam, mieszam i odkładam do lodówki i tak co tydzień wyciągam po kilka kiełków, a reszta się dalej stratyfikuje.
Co do kubków po jogurtach to jak najbardziej, ponieważ w małych pojemnikach lepiej rosną niż posadzone od razu do dużej doniczki, ale z drugiej strony trzeba pilnować żeby na upałach nie uschły.
-
- 0p - Nowonarodzony
a stratyfikujecie w piasku?? ja włożyłem nasiona do piasku i do lodówy. co jakisz czas podlewam i z powrotem do lodówki. juz żona mnie ściga, że w lodówce piasek trzymam 
a tak na marginesie, ma ktos z was swieze nasiona, bo kupiłem na allegro, ale nic nie kiełkuja

a tak na marginesie, ma ktos z was swieze nasiona, bo kupiłem na allegro, ale nic nie kiełkuja