Jakoś poszło, choć trochę to czasochłonne
Ogródek Robaczka
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Robaczka
Cześć Gosia 
ale póki są mili zwiedzający to warto

- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj warto, warto.
Ja już przeżyłam kilka spotkań forumowych. Piszę często z kilkoma osobami i mimo, że się nigdy nie widzieliśmy naprawdę jest o czym pogadać. Nie tylko ogrodowo.
Ja już przeżyłam kilka spotkań forumowych. Piszę często z kilkoma osobami i mimo, że się nigdy nie widzieliśmy naprawdę jest o czym pogadać. Nie tylko ogrodowo.
- justi177

- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Kasia, Robaczku kochany,
Jak ja się właśnie zdziwiłam
twoim pytaniem, aż jeszcze większa urosłam
Mogę jedynie powiedzieć tyle....zaczęłam w tym roku, to doświadczenie małe, ale opieram się na moich zmysłach estetycznych.....i obserwacjach....
Moje egzemplarze Chopina rosły przy First Lady, ale to nie było dobrze według mnie....inna temperatura barw....Mimo, ze obie rosły dobrze....
Chopiny powinny wesług mnie być zestawione z kontrastem, ale w ciepłych barwach, bo Chopiny są kremowe, z żółtym środkiem i pąkami....czyli bardziej w stronę moreli, pomarańczy lub w stronę burgundów.....
Albo zrezygnować z zestawienia kolorystycznego, ale w podobnym kolorze, tylko z drobnymi kwiatami.....
First Lady, to piękna róża, ale przy Chopinach wyglądała jak uboga krewna....
teraz już to zmieniam....
Tak jak powiedziałam....do tej zimy nie miało dla mnie znaczenia, róza to róza....
a teraz ma
Zawsze moim zdaniem jest lepiej, jak jest więcej sztuk obok siebie, jeśli tylko mozna sobie na to pozwolić....
Widziałam bardzo pobiżnie ogród, lubisz niebieski kolor, na Twoim miejscu dodałabym mu w nogach tylko niebieskie szałwie albo wysokie ostróżki i obserwowała.....w pierwszym roku, pewnie sama będziesz widzieć po tym czasie połączenie....
Zerknę do moich notatek, ale nie dzisiaj i jeszcze poszukam odmian.
Ps. Robisz cudowne zdjęcia
Jak ja się właśnie zdziwiłam
Mogę jedynie powiedzieć tyle....zaczęłam w tym roku, to doświadczenie małe, ale opieram się na moich zmysłach estetycznych.....i obserwacjach....
Moje egzemplarze Chopina rosły przy First Lady, ale to nie było dobrze według mnie....inna temperatura barw....Mimo, ze obie rosły dobrze....
Chopiny powinny wesług mnie być zestawione z kontrastem, ale w ciepłych barwach, bo Chopiny są kremowe, z żółtym środkiem i pąkami....czyli bardziej w stronę moreli, pomarańczy lub w stronę burgundów.....
Albo zrezygnować z zestawienia kolorystycznego, ale w podobnym kolorze, tylko z drobnymi kwiatami.....
First Lady, to piękna róża, ale przy Chopinach wyglądała jak uboga krewna....
teraz już to zmieniam....
Tak jak powiedziałam....do tej zimy nie miało dla mnie znaczenia, róza to róza....
Zawsze moim zdaniem jest lepiej, jak jest więcej sztuk obok siebie, jeśli tylko mozna sobie na to pozwolić....
Widziałam bardzo pobiżnie ogród, lubisz niebieski kolor, na Twoim miejscu dodałabym mu w nogach tylko niebieskie szałwie albo wysokie ostróżki i obserwowała.....w pierwszym roku, pewnie sama będziesz widzieć po tym czasie połączenie....
Zerknę do moich notatek, ale nie dzisiaj i jeszcze poszukam odmian.
Ps. Robisz cudowne zdjęcia
Pozdrawiam
- justi177

I jeszcze coś, moje Chopiny są przesadzone w nietypowe miejsce, w nogach teraz mają tylko variegatowy rozchodnik okazały....i też dobrze wygląda.....bo gra z resztą trawiastej rabaty...... 
Pozdrawiam
- robaczek_Poznan

Justynko,
Tak czułam, że dobrze trafiłam
Gust estetyczny to skarb
Tak myślę, że wezmę kilka Chopinów i może coś z odmian nostalgicznych do niego.. mam słabość do tych ciemno-zielonych skórzastych liści i romantycznych kwiatów. Dorzucę tez pewnie szałwie w pobliżu i błękitne przetaczniki, to będzie trochę kontrastu
U dołu będzie chyba lawenda, różyczki lubią jej towarzystwo 
First Lady mam na froncie domu, cztery przy ogrodzeniu. Kupiłam we wrześniu ubiegłego roku, są piękne, choć u mnie na razie słabiutko rosły, ale dam im jeszcze czas
Dzięki za pomoc!
Tak czułam, że dobrze trafiłam
First Lady mam na froncie domu, cztery przy ogrodzeniu. Kupiłam we wrześniu ubiegłego roku, są piękne, choć u mnie na razie słabiutko rosły, ale dam im jeszcze czas
Dzięki za pomoc!
- robaczek_Poznan

Podzielę się z Wami moimi planami na ograniczanie trawnika...
Mam plan żeby poprowadzić żwirowo-kamienną ścieżkę od tarasu do zakątka pod brzozą z ławeczką..a wzdłuż ścieżki fale rabatowe. Motyw "fali" mam wokół całej działki, więc chciałabym zachować jakiś ład
Miałoby to wyglądać mniej więcej tak (proszę uruchomić wyobraźnię, kiepski ze mnie artysta-plastyk ;-))

I co myślicie...?
Jedno jest pewne, serducha już się kosiarą nie wykręci ..
Mam plan żeby poprowadzić żwirowo-kamienną ścieżkę od tarasu do zakątka pod brzozą z ławeczką..a wzdłuż ścieżki fale rabatowe. Motyw "fali" mam wokół całej działki, więc chciałabym zachować jakiś ład
Miałoby to wyglądać mniej więcej tak (proszę uruchomić wyobraźnię, kiepski ze mnie artysta-plastyk ;-))

I co myślicie...?
Jedno jest pewne, serducha już się kosiarą nie wykręci ..
- Kasia1972
- 500p

- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak dla mnie - bomba! A serducha dwa mniejsze można popróbowac 
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
A w głębi co to za zabudowania
takie na jeden wzór.
Szykuje Ci się ładny kawał roboty do wykonania.
Będzie pięknie
Będzie pięknie
- robaczek_Poznan

Haha, Mój Kochany M będzie musiał trochę poćwiczyć akrobacje z kosiarkąKasia1972 pisze:Jak dla mnie - bomba! A serducha dwa mniejsze można popróbowac
To takie osiedle Olusia, wszystkie domki w stylu angielskiej zabudowy, więc jedyne co nas odróżnia to ogrody..dlatego też robię co mogę, żeby mój był wyjątkowyOlusia pisze:A w głębi co to za zabudowaniatakie na jeden wzór.
Będzie pięknie
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
To te ogródki nawet dość duże macie.
Szalej , będzie co oglądać
i podziwiać
Obejrzałam wszystkie Twoje kute złomy , na komentarz zabrakło mi słów.
Szalej , będzie co oglądać
Witaj Kasiu
Chyba większość krajanek już się z tobą przywitała, wiec i ja spieszę
Ogród piekny ,a kute elementy są gustownym uzupełnieniem całości ,robi wrażenie
Chyba większość krajanek już się z tobą przywitała, wiec i ja spieszę
Ogród piekny ,a kute elementy są gustownym uzupełnieniem całości ,robi wrażenie
- robaczek_Poznan

Cześć Iza
Fajnie, że wpadłaś i dziękuję za miłe słowa
Teraz ja idę na wycieczkę do Ciebie..
Do zobaczenia!
Mój M też mówi, że kolekcjonuje zardzewiałe graty hahaha
ps. Działki są od 80 do 1100 m, nasza ma prawie 1000 m, ale widok na las i brak zabudowań of frontu sprawia, że wydaje się większa niż te w głębi osiedla.
Fajnie, że wpadłaś i dziękuję za miłe słowa
Do zobaczenia!
Yyyyyy...?Olusia pisze:To te ogródki nawet dość duże macie.
Szalej , będzie co oglądaći podziwiać
ps. Działki są od 80 do 1100 m, nasza ma prawie 1000 m, ale widok na las i brak zabudowań of frontu sprawia, że wydaje się większa niż te w głębi osiedla.
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Wpadam z rewizytą
Piękny masz ogród i jeszcze piękniejsze plany.
Dodatki bardzo przypadły mi do gustu.
Bedę do ciebie zaglądała.
Robisz piękne fotki
Piękny masz ogród i jeszcze piękniejsze plany.
Dodatki bardzo przypadły mi do gustu.
Bedę do ciebie zaglądała.
Robisz piękne fotki
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
- justi177

Ha!
Gust estetyczny i moje odczucia estetyczne to dla mnie dwie różne sprawy, ale dziękuję.....
Ha!
Juz wiem z jakiego sprzętu tyle mozna wycisnąć na fotach......też lubię sie bawić w te sprawy....
Pięknie Ci wychodzi ten metalowy złom
Gust estetyczny i moje odczucia estetyczne to dla mnie dwie różne sprawy, ale dziękuję.....
Ha!
Juz wiem z jakiego sprzętu tyle mozna wycisnąć na fotach......też lubię sie bawić w te sprawy....
Pięknie Ci wychodzi ten metalowy złom
Pozdrawiam
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Kasiu ! Obejrzałam wszystko ,łącznie ze zdjęciami z galerii. Jestem przekonana,że Twój ogród już się wyróżnia w osiedlu! Bardzo ładnie!
Podoba mi się wykorzystanie jednolitych elementów ozdobnych w całym ogrodzie. Wyrazy uznania za projekty! Świetnie to wyglada. Delikatny powojnik na kutej kracie...-super.
Ja również mam takie ozdoby w ogrodzie i bardzo poproszę o kontakt do kowala! Latarenki też mi się podobają, zwłaszcza te ze świecą. Może kupowałaś w internecie? Też chcę takie! I ławeczkę! I stolik! (a zdjęcia swoich kutych ozdób zaraz wstawię w Twoim wątku)
Kącik pod brzozą piękny,taki nastrojowy...a jeszcze kiedy ona bardziej się rozrośnie...Wiesz,że przebywanie blisko brzóz jest bardzo zdrowe?
Pomysł ze ścieżką podoba mi się. Nawiązanie jej kształtu do rabat słuszne. A rabaty w miejscach zaznaczonych podkreślą łuki.
Może dałoby się osiągnąć efekt kulisowania - żeby siedząc na tarasie nie widzieć kącika pod brzozą i całości scieżki-będzie tajemnica, zachęta do spaceru i wrażenie większej przestrzeni.
Aha, kratka do hortensji pnącej za mała! To kilkumetrowe pnącze.
Podoba mi się wykorzystanie jednolitych elementów ozdobnych w całym ogrodzie. Wyrazy uznania za projekty! Świetnie to wyglada. Delikatny powojnik na kutej kracie...-super.
Ja również mam takie ozdoby w ogrodzie i bardzo poproszę o kontakt do kowala! Latarenki też mi się podobają, zwłaszcza te ze świecą. Może kupowałaś w internecie? Też chcę takie! I ławeczkę! I stolik! (a zdjęcia swoich kutych ozdób zaraz wstawię w Twoim wątku)
Kącik pod brzozą piękny,taki nastrojowy...a jeszcze kiedy ona bardziej się rozrośnie...Wiesz,że przebywanie blisko brzóz jest bardzo zdrowe?
Pomysł ze ścieżką podoba mi się. Nawiązanie jej kształtu do rabat słuszne. A rabaty w miejscach zaznaczonych podkreślą łuki.
Może dałoby się osiągnąć efekt kulisowania - żeby siedząc na tarasie nie widzieć kącika pod brzozą i całości scieżki-będzie tajemnica, zachęta do spaceru i wrażenie większej przestrzeni.
Aha, kratka do hortensji pnącej za mała! To kilkumetrowe pnącze.