Mięsko bez pieczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Posty: 1167
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubuskie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Muszę się wpisać ,aby wątku nie zgubić-same pychotki ;:137
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5197
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: andrychow

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

;:137 Figuniu kochana :tan wiele razy przeglądałam Twój rewelacyjny wątek i aż ślinka ciekła ;:92 na widok tych smakowitych kąsków i opinii gości, po degustacji własnoręcznie przyrządzonych szyneczek ;:137 Mając pełne zaufanie,zrobiłam od razu większą ilość tzn.; 3 porcje zalewy,3 kawałki po około 1,5kg. szynki i 1 tylne golonko na 1,4 kg z kością.Do podstawowej zalewy, dodałam jeszcze po garści suszonych śliwek i rodzynek,trochę ostrej papryki i kurkumy na kolor oraz kilka rozgniecionych ziaren jałowca.Gotowałam wieczorem 5 min.a potem rano 7 min.ze względu na golonko.Wyszło akurat i takie smaczne jak pisałyście ;:138 ;:138 nikt nie ściemniał :tan
Golonko smakowało mi bardziej /kość wyjęłam przed krojeniem / do tego ;:136
i chrzan kawalerski :
1 słoiczek chrzanu, 2 winne jabłka,mały majonez 2 łyżki jogurtu naturalnego,cukier .
Obrane jabłka zetrzeć,dodać resztę składników - doprawić cukrem.

Mięsna fotorelacja ;

Obrazek

Obrazek

Bardzo Ci dziękuję za tak fantastyczny przepis ;:167 inne mięska też wypróbuję i nadal będę śledzić Twój wątek /wiemy co jemy / ;:108

W rewanżu jeśli zechcesz :?: mogę się podzielić przepisem na Wieniec mięsno warzywny w galarecie. ;:137

Pozdrawiam serdecznie Stasia :wit
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Stasiu bardzo dziękuję za przemiłe słowa ;:196
Cieszę się ogromnie że przypadły do gustu moje smakołyki :tan
Czekam na przepis na wieniec ;:65
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5197
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: andrychow

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Mówisz i masz ;
Wieniec mięsno - warzywny w galarecie :
3 szklanki ugotowanego i drobno posiekanego mięsa kurczaka
1 szkl. groszku konserwowego
1/2 szkl. posiekanej pietruszki / ugotowany i obrany korzeń /
1/2 szkl. posiekanego selera / ugotowany i obrany korzeń /
1 szkl. posiekanych ogórków kiszonych
1 szkl. posiekanej cebuli
1 świeża posiekana czerwona papryka
4 posiekane jaja na twardo
sól, pieprz i majonez do smaku / żeby nie było za rzadkie -tylko sklejenie składników /

galareta :
3 i 1/2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 szklankach rosołu z gotowania kurczaka i ostudzić.

w dużej tortownicy z kominkiem na dnie zrobić dekorację z groszku ,plasterków jajka ,ogórka itp i odrobiny zimnej galarety - wstawić do lodówki żeby skrzepła i trzymała dekorację na miejscu.Teraz należy ułożyć luźno przygotowaną wcześniej sałatkę nie dotykając brzegów tortownicy i zalać tężejącą galaretą,która wpływając w zostawione szpary przy brzegach oblepi sałatkę dookoła.
Po dokładnym stężeniu, wywalamy całość na duży półmisek / aby dobrze wyszło, obłożyć tortownicę na chwilkę ścierką zmoczoną w ciepłej wodzie / dekoracją do góry.Otwór po kominku dekorować np.listkami zielonej sałaty.Kroić na nieduże kawałki .
Uwaga; jak nie macie tortownicy,można wykorzystać wąskie keksówki .
Potrawa jest bardzo sycąca / podzielna / smaczna i elegancka np. na przyjęcie.
Życzę udanego eksperymentu Smacznego ;:137
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Dawno nie robiłam galaretki z kurczaka więc trzeba będzie nadrobić zaległości :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Posty: 1167
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubuskie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Czytam ,czytam, zapisuje ;:132 Figo-co za przepis, jeszcze nie zrobiłam, a już mi ślinka cieknie.Dosyć!,jutro kupię mięsko i do roboty ;:137
Jak zrobię ,to napiszę. :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Posty: 1167
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubuskie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

O jejku-ugotowałam 4 małe goloneczki(wg. przepisu FIGI) Golonki były twardawe.Włożyłam je na 10minut do szybkowara,i i i super ;:108 -pychotka ;:63
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1515
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

O matko, jaka jestem głodna i o mało nie utopię się we własnej ślinie :;230 :;230 :;230
Ja trochę inaczej robię sos chrzanowy:
żeby powstało ok.1 litr sosu
2 łyżki masła roztapiam w wysokim rondlu
dodaję dwie czubate łyżki mąki i dokładnie rozprowadzam (jak za suche dodaję jeszcze troszkę masła)
do całosci dodaję po trochu około 1 litra bulionu (rosół, wywar warzywny, z kostki) cały czas mieszając.
Gdy podstawa sosu jest jednolita i zgęstniała dodaję chrzan - ile - trudno powiedzieć,
bo chrzan rózny i każdy lubi inną ostrość. Trzeba próbować, powinno być dość ostre).
Dokładnie wymieszać, pogotować jeszcze chwilę na małym ogniu, żeby chrzan puścił smak.
Po zestawieniu z pieca doprawiam solą, cukrem i smietaną do smaku.
Na tej bazie zamiast chrzanu można dodać koperek, natkę pietruszki, musztardę, co kto woli.
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1515
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Zrobiłam karczek gotowany w majonezie.
W smaku - palce lizać, gotowałam dwa razy po 10 minut.
Jedyne, co mi się wzrokowo niekoniecznie podobało, to to, ze wypływał krwisty sok.
Mięso było ugotowane, bo było mięciutkie, w srodku apetycznie różowe (gdyby nie ten sok :? ).
Czy ja coś ...schrzaniłam, czy tak jest prawidłowo???
zdorotaz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 24
Od: 23 wrz 2011, o 06:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Zamościa, lubelskie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Z tego co pamiętam ze szkoły, to mięso jest dobre jak wypływa przezroczysty sok :wit
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

ewa2204 pisze:Zrobiłam karczek gotowany w majonezie.
W smaku - palce lizać, gotowałam dwa razy po 10 minut.
Jedyne, co mi się wzrokowo niekoniecznie podobało, to to, ze wypływał krwisty sok.
Mięso było ugotowane, bo było mięciutkie, w srodku apetycznie różowe (gdyby nie ten sok :? ).
Czy ja coś ...schrzaniłam, czy tak jest prawidłowo???
Po wystudzeniu w zaprawie warto przełożyć mięsko na kratkę, wtedy nadmiar soku odpłynie. Ale może też za szybko chciałaś degustować :)
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1515
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Chyba to drugie, przestawiłam do wystudzenia w chłodne miejsce i nie dałam spokojnie,
powolutku wystygnąć.
Dzięki ;:180 , juz teraz wiem ;:196
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Ewuś, ja zrobiłam tak samo za pierwszym razem, musiałam ale musiałam natychmiast spróbować :)
Grzybowy
50p
50p
Posty: 50
Od: 30 paź 2011, o 14:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Ciekawy ten przepis i jeszcze bez konserwantów jak szyneczka i wędliny ze sklepu, myślę że to będzie robione u mnie na święta bo rodzinka się zjawi.Dzięki.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Grzybowysklep, sprawdź przed świętami, a powiem Tobie, że nie kupisz już wędlinki ze sklepu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”