
Mięsko bez pieczenia
- stasia_ogrod
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5197
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: andrychow
Re: Mięsko bez pieczenia







Golonko smakowało mi bardziej /kość wyjęłam przed krojeniem / do tego

i chrzan kawalerski :
1 słoiczek chrzanu, 2 winne jabłka,mały majonez 2 łyżki jogurtu naturalnego,cukier .
Obrane jabłka zetrzeć,dodać resztę składników - doprawić cukrem.
Mięsna fotorelacja ;


Bardzo Ci dziękuję za tak fantastyczny przepis


W rewanżu jeśli zechcesz


Pozdrawiam serdecznie Stasia

- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Stasiu bardzo dziękuję za przemiłe słowa
Cieszę się ogromnie że przypadły do gustu moje smakołyki
Czekam na przepis na wieniec

Cieszę się ogromnie że przypadły do gustu moje smakołyki

Czekam na przepis na wieniec

- stasia_ogrod
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5197
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: andrychow
Re: Mięsko bez pieczenia
Mówisz i masz ;
Wieniec mięsno - warzywny w galarecie :
3 szklanki ugotowanego i drobno posiekanego mięsa kurczaka
1 szkl. groszku konserwowego
1/2 szkl. posiekanej pietruszki / ugotowany i obrany korzeń /
1/2 szkl. posiekanego selera / ugotowany i obrany korzeń /
1 szkl. posiekanych ogórków kiszonych
1 szkl. posiekanej cebuli
1 świeża posiekana czerwona papryka
4 posiekane jaja na twardo
sól, pieprz i majonez do smaku / żeby nie było za rzadkie -tylko sklejenie składników /
galareta :
3 i 1/2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 szklankach rosołu z gotowania kurczaka i ostudzić.
w dużej tortownicy z kominkiem na dnie zrobić dekorację z groszku ,plasterków jajka ,ogórka itp i odrobiny zimnej galarety - wstawić do lodówki żeby skrzepła i trzymała dekorację na miejscu.Teraz należy ułożyć luźno przygotowaną wcześniej sałatkę nie dotykając brzegów tortownicy i zalać tężejącą galaretą,która wpływając w zostawione szpary przy brzegach oblepi sałatkę dookoła.
Po dokładnym stężeniu, wywalamy całość na duży półmisek / aby dobrze wyszło, obłożyć tortownicę na chwilkę ścierką zmoczoną w ciepłej wodzie / dekoracją do góry.Otwór po kominku dekorować np.listkami zielonej sałaty.Kroić na nieduże kawałki .
Uwaga; jak nie macie tortownicy,można wykorzystać wąskie keksówki .
Potrawa jest bardzo sycąca / podzielna / smaczna i elegancka np. na przyjęcie.
Życzę udanego eksperymentu Smacznego
Wieniec mięsno - warzywny w galarecie :
3 szklanki ugotowanego i drobno posiekanego mięsa kurczaka
1 szkl. groszku konserwowego
1/2 szkl. posiekanej pietruszki / ugotowany i obrany korzeń /
1/2 szkl. posiekanego selera / ugotowany i obrany korzeń /
1 szkl. posiekanych ogórków kiszonych
1 szkl. posiekanej cebuli
1 świeża posiekana czerwona papryka
4 posiekane jaja na twardo
sól, pieprz i majonez do smaku / żeby nie było za rzadkie -tylko sklejenie składników /
galareta :
3 i 1/2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 szklankach rosołu z gotowania kurczaka i ostudzić.
w dużej tortownicy z kominkiem na dnie zrobić dekorację z groszku ,plasterków jajka ,ogórka itp i odrobiny zimnej galarety - wstawić do lodówki żeby skrzepła i trzymała dekorację na miejscu.Teraz należy ułożyć luźno przygotowaną wcześniej sałatkę nie dotykając brzegów tortownicy i zalać tężejącą galaretą,która wpływając w zostawione szpary przy brzegach oblepi sałatkę dookoła.
Po dokładnym stężeniu, wywalamy całość na duży półmisek / aby dobrze wyszło, obłożyć tortownicę na chwilkę ścierką zmoczoną w ciepłej wodzie / dekoracją do góry.Otwór po kominku dekorować np.listkami zielonej sałaty.Kroić na nieduże kawałki .
Uwaga; jak nie macie tortownicy,można wykorzystać wąskie keksówki .
Potrawa jest bardzo sycąca / podzielna / smaczna i elegancka np. na przyjęcie.
Życzę udanego eksperymentu Smacznego

- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Dawno nie robiłam galaretki z kurczaka więc trzeba będzie nadrobić zaległości :P
- ewa2019
- 1000p
- Posty: 1167
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubuskie
Re: Mięsko bez pieczenia
Czytam ,czytam, zapisuje
Figo-co za przepis, jeszcze nie zrobiłam, a już mi ślinka cieknie.Dosyć!,jutro kupię mięsko i do roboty
Jak zrobię ,to napiszę.


Jak zrobię ,to napiszę.

Pozdrawiam Ewa
- ewa2019
- 1000p
- Posty: 1167
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubuskie
Re: Mięsko bez pieczenia
O jejku-ugotowałam 4 małe goloneczki(wg. przepisu FIGI) Golonki były twardawe.Włożyłam je na 10minut do szybkowara,i i i super
-pychotka 


Pozdrawiam Ewa
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
O matko, jaka jestem głodna i o mało nie utopię się we własnej ślinie
Ja trochę inaczej robię sos chrzanowy:
żeby powstało ok.1 litr sosu
2 łyżki masła roztapiam w wysokim rondlu
dodaję dwie czubate łyżki mąki i dokładnie rozprowadzam (jak za suche dodaję jeszcze troszkę masła)
do całosci dodaję po trochu około 1 litra bulionu (rosół, wywar warzywny, z kostki) cały czas mieszając.
Gdy podstawa sosu jest jednolita i zgęstniała dodaję chrzan - ile - trudno powiedzieć,
bo chrzan rózny i każdy lubi inną ostrość. Trzeba próbować, powinno być dość ostre).
Dokładnie wymieszać, pogotować jeszcze chwilę na małym ogniu, żeby chrzan puścił smak.
Po zestawieniu z pieca doprawiam solą, cukrem i smietaną do smaku.
Na tej bazie zamiast chrzanu można dodać koperek, natkę pietruszki, musztardę, co kto woli.



Ja trochę inaczej robię sos chrzanowy:
żeby powstało ok.1 litr sosu
2 łyżki masła roztapiam w wysokim rondlu
dodaję dwie czubate łyżki mąki i dokładnie rozprowadzam (jak za suche dodaję jeszcze troszkę masła)
do całosci dodaję po trochu około 1 litra bulionu (rosół, wywar warzywny, z kostki) cały czas mieszając.
Gdy podstawa sosu jest jednolita i zgęstniała dodaję chrzan - ile - trudno powiedzieć,
bo chrzan rózny i każdy lubi inną ostrość. Trzeba próbować, powinno być dość ostre).
Dokładnie wymieszać, pogotować jeszcze chwilę na małym ogniu, żeby chrzan puścił smak.
Po zestawieniu z pieca doprawiam solą, cukrem i smietaną do smaku.
Na tej bazie zamiast chrzanu można dodać koperek, natkę pietruszki, musztardę, co kto woli.
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Zrobiłam karczek gotowany w majonezie.
W smaku - palce lizać, gotowałam dwa razy po 10 minut.
Jedyne, co mi się wzrokowo niekoniecznie podobało, to to, ze wypływał krwisty sok.
Mięso było ugotowane, bo było mięciutkie, w srodku apetycznie różowe (gdyby nie ten sok
).
Czy ja coś ...schrzaniłam, czy tak jest prawidłowo???
W smaku - palce lizać, gotowałam dwa razy po 10 minut.
Jedyne, co mi się wzrokowo niekoniecznie podobało, to to, ze wypływał krwisty sok.
Mięso było ugotowane, bo było mięciutkie, w srodku apetycznie różowe (gdyby nie ten sok

Czy ja coś ...schrzaniłam, czy tak jest prawidłowo???
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 24
- Od: 23 wrz 2011, o 06:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Zamościa, lubelskie
Re: Mięsko bez pieczenia
Z tego co pamiętam ze szkoły, to mięso jest dobre jak wypływa przezroczysty sok 

- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Mięsko bez pieczenia
Po wystudzeniu w zaprawie warto przełożyć mięsko na kratkę, wtedy nadmiar soku odpłynie. Ale może też za szybko chciałaś degustowaćewa2204 pisze:Zrobiłam karczek gotowany w majonezie.
W smaku - palce lizać, gotowałam dwa razy po 10 minut.
Jedyne, co mi się wzrokowo niekoniecznie podobało, to to, ze wypływał krwisty sok.
Mięso było ugotowane, bo było mięciutkie, w srodku apetycznie różowe (gdyby nie ten sok).
Czy ja coś ...schrzaniłam, czy tak jest prawidłowo???

- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Chyba to drugie, przestawiłam do wystudzenia w chłodne miejsce i nie dałam spokojnie,
powolutku wystygnąć.
Dzięki
, juz teraz wiem 
powolutku wystygnąć.
Dzięki


Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Mięsko bez pieczenia
Ewuś, ja zrobiłam tak samo za pierwszym razem, musiałam ale musiałam natychmiast spróbować 

Re: Mięsko bez pieczenia
Ciekawy ten przepis i jeszcze bez konserwantów jak szyneczka i wędliny ze sklepu, myślę że to będzie robione u mnie na święta bo rodzinka się zjawi.Dzięki.
Pozdrowienia
Pozdrowienia
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Mięsko bez pieczenia
Grzybowysklep, sprawdź przed świętami, a powiem Tobie, że nie kupisz już wędlinki ze sklepu 
