Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Jeśli jest zimno (tak jak teraz) to można wywiesić pasek słoniny. Musi być surowa i koniecznie nie solona. Jedyna jej wada jest taka, ze jak się robi cieplej (albo za mocno świeci na nią słońce) to niestety jełczeje i ptaki już nie chcą jej jeść.
Agata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

_fox_ pisze: Polują i na gryzonie nie raz widzę jak wisi w powietrzu nad łąką i obserwuje z góry...
To są pustułki i raczej przy karmniku ich nie zobaczymy . Przy karmniku poluje krogulec .
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

U mnie dzisiaj w karmniku
Obrazek Obrazek
i pod nim:
Obrazek
zięba, kosy i bażant
Obrazek

Obrazek
felekkartofelek
200p
200p
Od: 27 lis 2011, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wow ile ptasich gości :!: ;:180
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

U mnie też był krogulec ale nic nie złapał. :cry: :P
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ja bym łuskanego słonecznika nie dawała powiem wam, takiego gotowego jak sprzedają w sklepach.. On nie jest dobrej jakości. O wiele lepszy byłby normalny nie łuskany, nie prażony, dobrej jakości. Prażony od biedy w ostateczności, że niesolony - wiadomo. To juz pestki z dyni byłyby lepsze te niby "wyłuskane" które są w sklepach. Łuskany słonecznik może i nie śmieci ale jest zanieczyszczony aflatoksynami, a ptaki w dłuższej perspektywie są na nie bardzo wrażliwe.
Chleb jest szkodliwy a już zwłaszcza namoczony, który ekspresem kwaśnieje i pleśnieje.
Z ziarna dla ptaków dobra jest też pszenica, owies, byle dobrej jakości. Dużo jest gotowych mieszanek dobrej jakości dla dzikich ptaków, można kupić np na "alegrze";)
sylwekw

Post »

A skąd Twoja wiedza, że akurat słonecznik łuskany jest zanieczyszczony takimi toksynami?
Dlaczego miałoby być ich więcej (znacząco więcej) na łuskanym niż na niełuskanym? albo niż na innych zbożach którymi dokarmiamy ptaki?
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kupuję ziarna, w tym łuskany słonecznik w sklepie "dla ptaków" i jestem na 100% pewna, że ziarno jest w pełni zdrowe. Kupują je gołębiarze, właściciele kur...dlatego sądzę że ziarno jest dobre. Gdyby tak nie było to właściciel sklepiku już poszedłby z torbami.
Ptaki są różne i różnie jedzą. U mnie ziarno też zalega, ptasiory zostawiają a ja mam co grabić i sprzątać. Na wiosnę, za pewnie, zacznie mi wypuszczać korzonki.... :? Ale mówi się trudno a ptaszki karmić trzeba nadal.
Piękny bażant, u mnie w zeszłym roku spadł martwy, jak byłam akuratnie w ogrodzie. Gdy go dotknęłam to był jeszcze ciepły. Później się dowiedziałam, że te ptaki często w locie dostają zawału. I kto by o tym pomyślał? Leżał sobie w śniegu i którejś nocy znikł, chyba go koty zjadły. Tylko jak go zabrały, bo był dość duży?
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw

Post »

Stasiu ja tez kupuję słonecznik na giełdzie dla ptaków ozdobnych naprzemiennie z normalnym sklepem spożywczym dla ludzi. Dlatego wyraziłem swoje powątpiewanie w toksyczność tego słonecznika ale może loeb wie coś więcej czego my nie wiemy.

A to kiełkowanie to norma - u mnie też tak rozsypują, że nawet w grudniu czy styczniu (wiadomo jaki był ten styczeń w tym roku) to mi zboże kiełkowało między żurawkami, które rosną pod karmnikami :-)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Łuskany słonecznik tak jak orzeszki ziemne jest bardzo podatny na zanieczyszczeni aflatoksynami, jak i na jełczenie. Łuskane orzechy też. Oczywiście nie mam tu na myśli świeżo wyłuskanych, ale takie co leżą dłużej - a sklepowe leżą dłużej. Ziarno pozbawione swojej naturalnej okrywy, często uszkodzone zamiera i zwyczajnie jełczeje, a jak jest martwe to i posilić się na nim różne stwory lubią. Ze zbożami jest inaczej, mają nieuszkodzoną najczęściej powłokę, no i mniej tłuszczu, nie są tak podatne na jełczenie. Oczywiście, mogą się trafić zboża zanieczyszczone, miałam taki owies w zeszłym roku, był tani i marny, ale suchy a innego wtedy nie było, to wzięłam. Nigdy więcej tego nie zrobię, cały sezon były cyrki ze zdrowiem ptaków i z lęgami [kurczaki mam]. Z orzeszkami ziemnymi dodatkowo może być taka sprawa, że jednak w postaci surowej nie będą za zdrowe, mogę to sprawdzić jak książkę odkopię.. W sklepach często sprzedają "bo ludzie biorą" oraz kupują "bo przecież sprzedają", to nie znaczy że obie strony mają wiedzę..Także jak chcecie, ale jak to ma być przysługa dla nich to lepiej by było żeby nie była niedźwiedzia..

W sumie jest prosty test : spróbujcie to skiełkować.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

U mnie śmieci mnóstwo, bo nie tylko ze słonecznika, ale jeszcze łupiny orzechów. Mam dużo swoich, włoskich, więc spasam :wink: nimi ptaki ?

Obrazek
dzwońce: ona i on
Obrazek Obrazek

Zasadzałam się na grubodzioba, ale jest płochliwy i udało mi się tylko takie kiepskie ujęcie. Jeszcze rano, szarówka i szyba się odbija :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adresy do moich wątków
mintaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 wrz 2010, o 19:39

Post »

Chciałabym w tym roku sama wysiać trochę słonecznika, żeby ptaszki miały za rok co wydziobywać. Czy macie jakieś tipy, jaki rodzaj słonecznika jest najodpowiedniejszy? Czy nasionka, którymi teraz karmimy ptaszki, są dobre do wysiewu?
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Te nasiona którymi karmimy ptaki są idealne. Najlepiej całe czarne.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Już w kilku źródłach widziałam informację, że najlepszy słonecznik dla ptaków to ten o małych czarnych ziarnach. Podobno jest bardziej kaloryczny od tego pasiastego.
A u mnie wczoraj był gil - pierwszy raz go widziałam, piękny ptak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”