Rośliny w cieniu.
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Rośliny w cieniu.
@ Green Garden - wiem, że można tak zrobić i mam nawet sporo gliny do rozdysponowania. Jednak w tym miejscu, gdzie bardzo bym chciała mieć tę rabatę, bardzo trudno jest wykopac coś głębszego - tak już na głębokość szpadla zaczynają się korzenie dębów, najpierw te cieniutkie, potem coraz grubsze. Nawet przez te cienkie przekopałam sie z trudem.
Pewnie powinnam sobie odpuścić to miejsce, ale to jest na wprost okna kuchennego i bardzo bym chciała, żeby coś mi tam cieszyło oko. Myślałam właśnie o trawach i jeszcze jałowcach, ale czy one w takim przesianym cieniu będa ładne?
Pewnie powinnam sobie odpuścić to miejsce, ale to jest na wprost okna kuchennego i bardzo bym chciała, żeby coś mi tam cieszyło oko. Myślałam właśnie o trawach i jeszcze jałowcach, ale czy one w takim przesianym cieniu będa ładne?
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
-
- 100p
- Od: 20 lis 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nie chce takich wielkich krzewów ponieważ ten cień przed domem chce ozdobić roślinami a tam nie jest tak dużo miejsca na takie krzewy.Chce byliny takie np. Bratki - (chodzi mi o wielkość) . I taki o kolorowych kwiatach.Nie ładnych liściach tylko kwiatach. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 maja 2010, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trwałe byliny mają to do tego, że kwitną tylko przez jakiś czas. Jeśli chcesz mieć tam długo kolorowo, to proponuję sezonowe rośliny, typu niecierpki http://cabininthemountains.blogspot.com ... chive.html plus jakieś fajne odmiany fuksji. Jeśli ładnie je skomponujesz, fajnie dobierzesz kolory, to jest szansa na opad szczęki u sąsiadów. A wiosną to miejsce mogą zdobić cieniolubne cebulowe.
Pozdrawiam, Kaśka
-
- 100p
Dzięki!!!
Niecierpki mogą być ale muszę tak to urządzić żeby to wszystko się tam zmieściło na 1,5m/5m2.
Niecierpki mogą być ale muszę tak to urządzić żeby to wszystko się tam zmieściło na 1,5m/5m2.

- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie jest aż tak mało miejsca. Myślę, że powinieneś rozważyć propozycje posadzenia tam Fuksji, zobacz u naszego forumowego Adriana ile ma propozycji. Wybieraj te o pokroju wzniesionym:
http://www.fuchsiahybrida.pl/rozwin/fuksje
Możesz popatrzeć jeszcze na Hortensje Ogrodowe: http://www.fuchsiahybrida.pl/rozwin/hortensja_hydrangea
lub Tawułki: http://www.fuchsiahybrida.pl/rozwin/tawulka_astilbe
http://www.fuchsiahybrida.pl/rozwin/fuksje
Możesz popatrzeć jeszcze na Hortensje Ogrodowe: http://www.fuchsiahybrida.pl/rozwin/hortensja_hydrangea
lub Tawułki: http://www.fuchsiahybrida.pl/rozwin/tawulka_astilbe
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Jeśli chcesz żeby rabata była reprezentacyjna i efektowna przez długi czas to warto posadzić rośliny lubiące cień i kwitnące w różnych porach roku - wiosną, latem i jesienią. Nawet kilka długo kwitnących bylin nie zastąpi różnorodności kwiatów, liści i pokroju roślin (barw, kształtów itd.) - co jest przecież ważne, jeśli rabata ma przykuwać uwagę cały rok i przede wszystkim zachwycać sąsiadów i gości (sąsiad po kilku razach przestanie spoglądać z zachwytem na wciąż kwitnące te same okazy). Ważne jest też czy ma być jednokolorowa czy wielobarwna, złożona z samych bylin czy może mieszana (np. byliny i krzewy, byliny i cebulowe). Trzeba jeszcze dobrać rośliny pod względem wymagań (np. rodzaj gleby, wilgotność). Rabata, na której przez kilka miesięcy kwitną te same kwiaty w końcu się znudzi (będzie monotematyczna, chyba, że ktoś lubi takie rabaty samowystarczalne)...Zmienność roślin, którą można obserwować cały rok jest naprawdę wspaniała (tu kwiatek, potem ciekawe nasiona i owoce, jesienna zmiana liści...itd.).kamil1558 pisze:Ja nie chce takich wielkich krzewów ponieważ ten cień przed domem chce ozdobić roślinami a tam nie jest tak dużo miejsca na takie krzewy.Chce byliny takie np. Bratki - (chodzi mi o wielkość) . I taki o kolorowych kwiatach.Nie ładnych liściach tylko kwiatach.

Ja mogę polecić kwitnące wiosną: pierwiosnki, miodunkę, przylaszczkę siedmiogrodzką, cyklameny dyskowe, dąbrówkę rozłogową (kwitnie maj-czerwiec),
latem ładnie prezentują się liriope (kwitnie od lata do jesieni), urdzik górski, chelone, bodziszek rozłogowy (kwiaty czerwiec-wrzesień), jarzmianka, bletilla pasiasta (storczyk pochodzący z Chin i Japonii, ciekawy akcent z dalekich krajów, kwitnie nawet miesiąc),
jesienne: obrazki włoskie (zdobią je piękne czerwone "kolby" - duża liczba ciasno ułożonych jagód), cyklameny bluszczolistne, trójsklepki, tawułki,
zimą natomiast ładnie wyglądają zimozielone bergenie, golteria pełzająca, trzmielina Fortune'a, bukszpan zimozielony (krzew, dobry do formowania - można z niego zrobić nawet miniaturkę) czy przekwitłe kwiatostany traw i źdźbła (oszronione to piękny widok) oraz krzewy (przykład irga - piękne owoce).
Od wiosny do jesieni ozdobne są niewysokie krzewy: fuksja Magellana - wysokość 1 m, rzadziej 1,5 m, zimująca w gruncie pod okryciem - są odmiany o wyróżniających się pstrych liściach, kwiaty też ma dekoracyjne, kolejny to mahonia pospolita - rośnie do 1 m, krzew o zimozielonych, dekoracyjnych liściach, kwiaty zebrane w grona, kwitnące na żółto w maju, jesienią zdobią go ciemnoniebieskie jagody.
Mniej znane rośliny, za to o ładnych kwiatach, ciekawe, rzadkie czy bardziej "egzotyczne" (może nie z tropików, ale oryginalne) - Disporopsis (Chiny), Trójlisty (Ameryka Płn.), Disporum (Korea i Chiny), Dysosma (Tybet), Pleione (storczykowate, Japonia, Chiny), Sangwinaria (Ameryka Płn.), Hakonechloa (trawa o ozdobnych liściach, Japonia), Mukdenia Rossa (Chiny), Kasjopeja widłakowata (Islandia, Alaska).
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Bardzo ciekawe rośliny podałaś Moniko. Na wiele z nich na pewno zwróce uwagę przy planowaniu swojego pasa ciemności koło domu. Nie mniej nie wiem czy bodziszek da radę w cieniu. Mój- nie wiem już w końcu czy to korzeniasty czy rozłogowy bo i tu i tu się wyświetla, nie daję rady w półcieniu. Znaczy rosnąc rośnie ale kwiatki 2 na krzyż.
I dorzucę jeszcze swoje 3 groszę- ułudka wiosenna, fiołki, serduszki, kokorycze, wszelkiego typu paprocie (np wietlice- cudnie się wybarwiają), parzydło blekolistne, cymbalaria murowa, no i hosty. Więcej mi na razie do głowy nie przychodzi albo było wymienione
I dorzucę jeszcze swoje 3 groszę- ułudka wiosenna, fiołki, serduszki, kokorycze, wszelkiego typu paprocie (np wietlice- cudnie się wybarwiają), parzydło blekolistne, cymbalaria murowa, no i hosty. Więcej mi na razie do głowy nie przychodzi albo było wymienione

- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Paula mój bodziszek rozłogowy rośnie w cieniu pod pnącą różą i dość dobrze daje sobie radę, choć to jeszcze małe chucherko. Z jednej strony zasłania go wielkie drzewo iglaste i jaśminowiec, z drugiej garaż, ale jakoś rośnie (słoneczko jest rano).
W takich samych warunkach poradził sobie bodziszek czerwony var. Striatum. Oba jeszcze nie kwitły. Wiadomo, że nie wszędzie roślinki będą tak samo rosły, ale bodziszek korzeniasty na pewno poradzi sobie w słoneczku i półcieniu.
Trzymam kciuki za planowanie "pasa ciemności", ja zabieram się w tym roku za półcień, ale padło głównie na hosty i miodunki. 

- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Kontakt:
Można używać roślin o kolorowych liściach, egzoty to może nie są:

Moim zdaniem w cieniu lepiej wyglądają rośliny o stonowanych barwach. Tyle, ze ja robię ogród dla siebie i na szczęście nikomu nie musi nic opadać:)

Moim zdaniem w cieniu lepiej wyglądają rośliny o stonowanych barwach. Tyle, ze ja robię ogród dla siebie i na szczęście nikomu nie musi nic opadać:)
Pozdrawiam, Marta
-
- 100p
Marta
A gdzie kupowałaś te rośliny???Bo w moim regionie nie ma centr ogrodniczych.
A gdzie kupowałaś te rośliny???Bo w moim regionie nie ma centr ogrodniczych.

Z tego co wyczytałem to Kamilowi nie chodzi tu o "opadanie" tylko o "wychodzenie oczu z orbit"(sąsiadom).Myślę,że więcej radości będziesz miał ... jak zrobisz rabatę "pod siebie",a nie sąsiadów
Marto,gratuluję wyjątkowej rabaty bylinowej
I nie chodzi mi tu o ilość roślin,bo to teraz nie sztuka nabyć... tylko o całokształt 

Marto,gratuluję wyjątkowej rabaty bylinowej

-
- 100p
Chodzi mi oto żeby były ładne.A z tymi oczami to tylko tak powiedziałem. 

- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Kontakt:
Rośliny mam naprawdę z różnych miejsc, ciężko wymieniać. Część z centrów ogrodniczych, szkółek, część z wymian z innymi osobami, część kupionych przez internet.
TomekMr dziękuję, ale w niewielkim stopniu to moja zasługa. Warunki świetlne, położenie ogrodu i gleba wymusiły na mnie takie a nie inne nasadzenia. Dużo tam host, bo one dobrze znoszą te skrajności. Wiosną jest tam bardzo dużo słońca i wilgotno, latem cień, bywa sucho nawet momentami bo drzewa piją wodę.
TomekMr dziękuję, ale w niewielkim stopniu to moja zasługa. Warunki świetlne, położenie ogrodu i gleba wymusiły na mnie takie a nie inne nasadzenia. Dużo tam host, bo one dobrze znoszą te skrajności. Wiosną jest tam bardzo dużo słońca i wilgotno, latem cień, bywa sucho nawet momentami bo drzewa piją wodę.
Pozdrawiam, Marta
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Marto, można wiedzieć jakie rośliny stanowią na tym zdjęciu najwyższe piętro ... Szczęka mi opadła, taki widok to moje marzenie i ku temu dążę ...