Palmy - identyfikacja

Rośliny doniczkowe
klara51
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lis 2007, o 16:01

Rapis wyniosły,palma biczowa (Rhapis excelsa)

Post »

Witam wszystkich !!
Jestem w posiadaniu sadzonki palmy , która ma liście dzielące się na 2 i 3 pasma.Pień ma cienki i wysoki ( całość rośliny 0k.40 cm) a pochodzi od ogromnej rośliny mającej ok. 5-6 metrów wysokości.Palma mateczna wygląda tak , jakby na bardzo wysokiej chudej tyczce był zatknięty pióropusz z zielonych paskowatych liści , dość rzadkich .W ogromnej donicy posadzonych było kilka roślin co wyglądało przepięknie-widziałam coś takiego po raz pierwszy.
Nawet w ogrodzie botanicznym nie widziałam tak ciekawej rośliny!!!
Ale niestety końcówki liści mojej rośliny zaczęły brązowieć , co mnie bardzo martwi.
Potrzebuję porady fachowca.
Roślina posadzona jest w wysokiej , plastikowej doniczce do palm.
:cry: Serdecznie proszę o poradę - pozdrawiam - klara.
KLARYSIA
klara51
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

oto zdjecia palmy Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KLARYSIA
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To rapis excelsa bardzo ładna palma ale lubi rosnąć w zagęszczeniu a nie pojedynczo to że schną końcówki liści oznacza że masz za sucho w pokoju z palmą, proponuję na podstawek nasypać keramzytu a obok doniczki z palmą ustawić jakieś z dwa wazony o szerokich otworach z wodą te schnące końcówki liści poprzycinaj jak zaznaczyłem na zdjęciu(nie wolno ciąć żywej tkanki liścia!), co drugi dzień lekko spryskaj palemkę letnią wodą.(miejsce koło kaloryfera zdecydowanie nie będzie jej służyło)
Obrazek :D :D :D
klara51
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Serdeczne dzięki za poradę - pozdrawiam -Klara51.
KLARYSIA
klara51
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Rapis EXCELSA.

Post »

Przemo , czy możesz napisać mi coś o pochodzeniu tej palmy? Niestety w internecie nie znalazłam nic w języku polskim.
Przeszukałam również książki i encyklopedie o tej tematyce i nic nie znalazłam.Przypuszczam , że roślina ta jest bardzo rzadka w naszym kraju....
KLARYSIA
x-C-j
---

Re: Rapis EXCELSA.

Post »

klara51 pisze:Przemo , czy możesz napisać mi coś o pochodzeniu tej palmy? Niestety w internecie nie znalazłam nic w języku polskim.
Przeszukałam również książki i encyklopedie o tej tematyce i nic nie znalazłam.Przypuszczam , że roślina ta jest bardzo rzadka w naszym kraju....
Nie aż tak rzadka a co do wymagań miejsce słoneczne ale nie w pełnym słoneczku latem zakres temp. od 25 do 40 mu najbardziej odpowiada, zimą powinien odpocząć w temp. 15-18 stopni, pochodzi z Chin i w małym stopniu z południowej części Tajwanu, lubi sporą wilgotność powietrza(keramzyt w podstawek i obok niego wazony z wodą) i rozrost w skupiskach po kilka sztuk w doniczce. :D :D :D
zetka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 mar 2008, o 17:11

Palmy - identyfikacja

Post »

Witam! Od kilku tyg jestem w posiadaniu 2 palm (uratowane od wyrzucenia na śmieci :shock: ) Nie mam pojęcia co to za gatunki (po krótkim przejrzeniu forum podejrzewam że ta duża to howea ? ) i jak z nimi postępować żeby się nie zmarnowały :? Zauważyłam że tej małej na dolnych liściach zaczynają podsychać końcówki. A ta duża ma pewnie za małą doniczke. I nie wiem czy na dole te suche pozostałości po wyciętych liściach moge usunąć? :roll: Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki, od razu mówie że laik ze mnie więc proszę pisać jak do laika :D Z chęcią zaopatrze sie też w jakieś nawozy - tylko jakie? (bardzo bym prosiła o dokładne nazwy :) )

Uratowane palmy:
Obrazek
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mniejsza to daktylowiec kanaryjski, (phoenix canarensis) albo daktylowiec właściwy (phoenix dactylifera) (ciężko mi powiedzieć z pewnością)
Liście ma rzadkie, widać, że brakowało mu światła.
Potrzebuje wysokich doniczek, gdyż przyrost korzeni jest bardzo szybki.
Ta doniczka jest zdecydowanie za mała.
Podejrzewam, że ta palma nie dostaje wystarczającej ilości wody i światła, a akurat bardzo ich potrzebuje.

Druga to howea (ale nie wiem który z 2 gatunków, forestiana czy belmoreana).
Ta z kolei woli rosnąć w półcieniu.
Wygląda na zdrową, ale zaczyna się przechylać, więc przydałaby się inna większa doniczka, szczególnie na wysokość, żeby roślina mogła zapuścić korzenie, które ją ustabilizują. Inaczej za kilka lat będzie się kiwać z boku na bok, trzeba będzie dać paliki, żeby się trzymała, a to nie jest żadna ozdoba.
zetka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 mar 2008, o 17:11

Post »

Bardzo dziękuje Ci za odpowiedź :) Teraz przynajmniej wiem gdzie mniej więcej szukać dalszych informacji. Postaram się jak najszybciej przesadzić je w odpowiednie doniczki z odpowiednią ziemią; mam nadzieje ze mi się nie zmarnują :D
x-C-j
---

Post »

Potwierdzam mała to phoenix canariensis(info o warunkach uprawy phoenix) a ta duża to howea forestiana( info o warunkach uprawy howea. Przesadź palmy do doniczek o takim kształcie proponuję plastikowe

Obrazek Obrazek Obrazek

w ziemię dla palm dając na dno 1 cm warstwę drenażu(żwir lub keramzyt). Zmierz średnicę doniczek w jakich rosną teraz palmy i kup o takim kształcie jak pokazałem na zdjęciach ale większe o 8 - 10 cm w średnicy mierzonej u góry doniczki. Codziennie zraszaj rano palmy letnią odstaną wodą lub wodą destylowaną. Na podstawki keramzyt w celu dodatkowego zwiększenia wilgotności powietrza. W razie czego służę pomocą. :D
agniecha555
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2008, o 20:38

Problem z Palmą Rapis

Post »

Witam wszystkich! Od niedawna mam w domu Palmę Rapis, która, gdy ją kupiłam, wyglądała prześlicznie. Niestety ostatnio zauważyłam, że jej liście jakby zaczęły się składać. Tzn nie są już takie rozłożyste i jasno zielone a wąskie i ciemno zielone. Oprócz tego dolne liście zrobiły się brązowe i suche. Proszę o pomoc, co robię nie tak lub czego nie robię!
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

A gdzie palma stoi i jak często ją podlewasz ?
agniecha555
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2008, o 20:38

Post »

Stoi ok metr od okna balkonowego od strony zachodniej. A podlewam ją mniej więcej co 5 dni lub co tydzień jak zapomnę :oops:
grzegorz8236
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 gru 2008, o 15:00

Jaka to palma?

Post »

Obrazek

Pierwszy problem to nie wiem jaka to palma. Drugi natomiast zaznaczyłem strzałkami. Liść ten wyrósł u mnie i od razu był taki jak na zdjęciu. Jak temu zapobiec? Bo w drodze następny...

I jeszcze jedna (także nie znam jej nazwy): Obrazek
Awatar użytkownika
mandod1
50p
50p
Od: 11 maja 2007, o 17:55

Post »

1. Licuala grandis
Trudna do hodowli w domu, lubi wysoką wilgotność. Rzadko spotykana.
2. Livistona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”