Maść do drzewek
Maść do drzewek
Została mi pokaźna ilość maści do zabezpieczania ran po cięciu, ale niestety jest twarda jak skala (była zakręcona) Czy można coś dodać aby mogła byc jeszcze użyteczna?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie słyszałem nic o wycofaniu pasty grzybobójczej Funaben 03 PA. W sklepach jest.
Można stosować farbę emulsyjną z dodatkiem Topsinu M 70. Do smarowania ran na drzewach pestkowych dodaję do farby 1% fungicydu Miedzian.Athenka pisze:a czy istnieje jakis substytut takiej maści? jakaś domowej roboty?
Pozdrawiam Andrzej.
- 5iersciuch
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lip 2007, o 08:52
Podepnę się pod ten temat 
Jak ma wyglądać pasta funaben??
Kupiłem pojemniczek jesienią tamtego roku, ale nie otwierałem jej gdyz nie potrzebowałem, teraz patrze a tu data ważności mineła 10dni temu
Moja pasta wyglada jak biała-szara, lekko zastygnięta maź, woda pływa na jej powierzchni
coś wydaje mi się że nie tak ma chyba wyglądać.

Jak ma wyglądać pasta funaben??
Kupiłem pojemniczek jesienią tamtego roku, ale nie otwierałem jej gdyz nie potrzebowałem, teraz patrze a tu data ważności mineła 10dni temu
Moja pasta wyglada jak biała-szara, lekko zastygnięta maź, woda pływa na jej powierzchni
coś wydaje mi się że nie tak ma chyba wyglądać.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Re: Maść do drzewek
Jaka maść jest najodpowiedniejsza aby zasmarować rany po cięciu drzew owocowych ( czereśnie, wiśnie, jabłonie itd. )? Czy Funaben różni się czymś od zwykłej maści ogrodniczej np. Koro-Derma lub Eko-Derma?
Pozdrawiam Paweł
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Funaben plus, Funaben eko, Eko-derma, Dendromal, Sztuczna kora, Tervanol, Lac Balsam.. Masa tego jest,a wszystkie mają swoje zalety i wady. Jako substytut domowej roboty emulsja z dodatkiem topsinu (ziarnkowe) lub miedzianu (pestkowe).
W sumie te domowej roboty będą zdecydowanie bardziej sprawdzone bo przynajmniej wiesz z czego je przyrządziłeś,o ile masz oczywiście odpowiednie doświadczenie. Z kupnych tak jak powyżej,jest kilak rodzajów i każda z nich może okazać się skuteczna.
regulamin forum