Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

BRZOSKWINKA pisze:
Wegetarianka, pytanie do Ciebie, ale może ktoś jeszcze ma praktykę, więc bym prosiła o instruktarz... ;:180
jak (krok po kroku) zapylać ręcznie dynie?
Teraz ja się wetnę :) http://pumpkin.pl/content/r-czne-zapylanie wszystko ładnie wytłumaczone z obrazkami.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Rybko :-)
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ganio4, jeszcze raz obejrzałam filmik, do którego dałaś linka (http://www.youtube.com/watch?v=c3o-TwOrsdo ). Zadziwiające jest to, że wszystko tam rośnie tak gęsto, dosłownie jedno na drugim. Aż mnie korci, by coś takiego wypróbować u siebie, taka oszczędność miejsca... A dynia Kakai, którą się tak ogrodnik zachwyca, jest rzeczywiście bardzo smaczna. Pamiętam, jak chyba z 10 lat temu przeczytałam gdzieś o dyniach bezłupinowych. Zapragnęłam je mieć, ale nie można ich było dostać w Polsce. Szukałam wtedy możliwości ściągnięcia takich nasion z Niemiec. Myślałam wtedy, że te dynie to F1, zdziwiłam się bardzo, że niektóre uprawiane sa od setek lat.
Dynie bezłupinowe są smaczne, pamiętam, jak kuzynka siała bodajże Mirandę. Zjadaliśmy te pestki od razu, nikt nie myślał jeszcze o tym, że można je podprażyć na patelni jak słonecznik.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Aniu D. , to mój ulubiony internetowy ogrodnik ;:3 . Znalazłam go poszukując przepisów na świerze soki wyciskane.
Nie tylko średnich rozmiarów dynie można uprawiać na kratce, tutaj (po 6 min. filmu) pokazuje coś większego :D (na jednym z filmów jest jak zbudować taką konstrukcję, tylko nie mogę go znaleźć)
http://www.youtube.com/user/growingyour ... X-rL2-KgP4

A tutaj propozycja dla tych, co posiadają balkony a też chcą bawić się w ogrodnika http://www.youtube.com/user/growingyour ... GVGyAIfjtk

W zeszłym roku po raz pierwszy miałam dynie posadzone w skrzyniach, szybko rosły i miały dużo owoców, w tym roku już zbieram materiał na skrzynie i wysoko, podniesione grządki 8-)
Kasia
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem początkująca z dyniami, w zeszłym roku posadziłam kilka odmian dyń, cukiń i patisony ale wszystkie albo mi zgniły albo kwiatki opadły przed zawiązaniem owoców, a te które mogły by wyrosnąc na coś smacznego wykończyły ślimaki. Podoba mi się ten pomysł ze skrzyniami i pewnie w tym roku go wykorzystam ;) W zeszłym roku zebrałam tylko kilka małych cukiń - zdąrzyłam przed ogromnymi obrzydliwymi ślimakami
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomysł ze skrzyniami naprawdę ciekawy, szczególnie, że muszę dynie po ogrodzie rozrzucić. Jak myślicie: jakie wymiary na 2-3 krzaki i czy bez dna? czy jakieś dno ażurowe?
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy acorna Carnival F1 modę puścić na siatkę, czy raczej będzie za ciężka?
Ania D.
500p
500p

Post »

Carnival F1 może jak najbardziej być puszczony na siatkę. Ma owoce o wadze ok. 1-1,5 kg. Odmiana jest plenna, owoców powinno być sporo. Pamiętam, jak patrzyłam w jednym ogrodzie, jak na drzewo wspięła się tykwa, która ma większe i cięższe owoce i ładnie obrodziła. Wyglądało to bardzo dekoracyjnie - drzewa z takimi wielkimi owocami. U mnie rosła na siatce Hokkaido, owoce ładnie się trzymały, nic się nie zerwało.

Ganio4, ten ogrodnik jest super! Lubię, jak ktoś z pasją o czymś opowiada. W 4 minucie jednego filmu pokazuje ogród, który mnie zachwycił. Wszystko w skrzyniach, zagęszczone niesamowicie, ale jaka zieleń, jakie zdrowe rośliny! Po prostu wow! Oglądałam kilka razy i wspominam że gdybym kilka lat temu coś takiego zobaczyła, to też byśmy próbowali robić u siebie skrzynie. Jak zaczęliśy sami uprawiać działkę, to "odziedziczyliśmy" z nią wielką górę kompostu, wyższą niż człowiek, ogromną. Ile byłoby ziemi do skrzyń. Teraz nie mielibyśmy czym skrzyń wypełnić, ale jest to zadanie dla nas na następne lata. A masz jakieś swoje zdjęcia upraw? Skąd bierzesz ziemię do napełnienia skrzyni? Pamiętam, że na innym forum jedna z dziewczyn zrobiła u siebie w ogrodzie coś pośredniego - nie do końca skrzynie, ale takie podwyższenia ograniczone deskami. Bardzo sobie to chwali, mówi, że plony wyższe, a pracy zdecydowanie mniej.
ganio4
1000p
1000p

Post »

Tutaj jest trochę o dyniach w skrzyniach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1162
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1176
Napełniam je obornikiem, kompostem, dobrej jakości ziemią, w sezonie oczywiście gnojówka z pokrzyw i to wystarczy.
Wymiary, to ok.1m na 0,5m, h-0,5m myślę, że 30cm wystarczy, i bez dna.
Kasia
Ania D.
500p
500p

Post »

Ganio4, miło popatrzeć na Twoje uprawy w skrzyniach. Dynie takie zdrowe, mocne, zielone. Ech, a tu jeszcze tyle czasu do siania i cieszenia się rosnącymi uprawami.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ganio4
1000p
1000p

Post »

Ja już mam pojemniki i ziemię do rozsad przygotowaną :)
Kasia
Ania D.
500p
500p

Post »

:D
A pamiętasz, jak jest z podlewaniem? Szybko ziemia wysycha?
ganio4
1000p
1000p

Post »

Ja podlewałam codziennie rano. Uwielbiam biegać z konewką o poranku... ;:3
Najlepiej skrzynie wyłożyć od środka folią (mogą być mocne reklamówki) a rośliny wyściółkować.
Nie wiem co byłoby do ściólkowania najlepsze dla dyń, słoma, trociny, kora a może skoszona trawa?

W ogrodnictwo wkręciły mnie pomidory, ale królową warzyw pozostanie już na zawsze DYNIA.
Dziękuję osobom ;:180 , które rozpropagowały wiele interesujacych odmian na tym forum, a tym samym wzbogaciły moją kuchnię.
Kasia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wegetarianka pisze:Do Twojej listy odmian dorzuciłabym jeszcze "Green Delicious"- dała początek wielu wspaniałym odmianom i jak sama nazwa mówi- jest smaczna, warto ją mieć :) no i coś z acornów, jeśli będziesz miała sposobność.
Wegetarianko powróciłam do Twojej sugestii. :D Na akcji jest Golden Delicious. Czym się różni od green? Oczywiście nie chodzi mi o kolor, ale inne walory. :lol:

i... czy widziałaś na akcji coś z acornów? Ja nie znalazłam. :cry:
Pozdrawiam, Joasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”