Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

wegetarianka pisze:nie polecam kiełkowania na wacie
O.... a na czym? Ja bardziej o ligninie myślałam... :?:
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja może ze dwa razy kiełkowałem na wacie i nic się na szczęście nie stało. Teraz cały czas kiełkuję na ręczniku papierowym albo ligninie :)
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

To i ja wrzucę swoje trzy grosze odnośnie kiełkowania na wacie/ligninie/wacikach kosmetycznych :oops: . Nie ma reguły, rok temu robiłam eksperyment i nasiona tej samej odmiany i z tego samego źródła na ligninie leniwie ruszyły w 30% w ziemi w 99%.Inna odmiana miała natomiast na odwrót. A Brzoskwinko odnośnie pikowania dynie nie lubią jak im się gmera przy korzeniach, tak więc siej od razu do większych pojemników, najlepiej po 14 kwietnia.
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

caterina pisze:A Brzoskwinko odnośnie pikowania dynie nie lubią jak im się gmera przy korzeniach, tak więc siej od razu do większych pojemników, najlepiej po 14 kwietnia.
Wiem, że nie lubią... Większe pojemniczki niż kubek po dużej śmietanie? Takie właśnie pojemniczki planowałam, ale może za małe? Jak uważacie?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Zawsze sadziłem do doniczki torfowej o średnicy 6 cm. Nawet duże dynie, bo zanim korzenie zdążą dojść do ścianek to będą dawno wysadzone.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sprawdzam zawsze kiełkowanie na wacie czy ligninie, ale nie dałabym rady siać podkiełkowanych nasion. Za dużo odmian i trudno byłoby wszystko dobrze oznaczyć.
Ciekawa jestem opinii o dyni makaronowej Warszawska. Do tej pory zawsze siałam Pyzę. Pdochodziłam do tej dyni ze średnim entuzjazmem, ale znajomi b. lubili u nas ją jeść. Dla nich była to najsmaczniejsza z dyń. W tym roku jadłam ją niedawno i miło mnie zaskoczyła. Z tego, co pamiętam, to jesienią ma bledszy miąższ i delikatniejszy, teraz ładnie spomarańczowiał i nabrał smaku. Zrobiłam najprościej dynię, na patelni z czosnkiem i gorczycą. Kawałki dyni ładnie zachowały kształt i były b. smaczne. Ciągle ubolewam, że mam za mało dyń, by trzymać je cały rok i co miesiąc każdą sprawdzać, jak się zmienia jej smak.
caterina
200p
200p

Post »

Aniu, ja miałam w tym roku makaronową warszawską, ale nie zostałam jej fanką. I nie wiem czy to jest kwestia tej konkretnej odmiany czy po prostu makaronowe mi nie podchodzą.Robiłam z niej zapiekankę z sosem serowym.
Forumowiczka Kasia...;)
Ania D.
500p
500p

Post »

No właśnie mi też tak średnio, chociaż ta ostatnia była b. smaczna. W sumie makaronowa to nie mój typ, ja lubię orzechowe i kasztanowe. Ale lubię słuchać o tym, co innym smakuje. Jak ktoś pisze, że jakaś dynia bardzo mu podeszła, to mimo, że mogę mieć niezbyt dobre wspomnienia konkretnej odmiany, to zaraz mam ochotę posadzić ją jeszcze raz.
Ciągle wspominam dynię, którą kupiłam kilka lat temu. Tak nam smakowała, że poszłam do warzywniaka wypytać o tę odmianę. Oczywiście nie wiedzieli, wyprosiłam więc telefon do rolnika. Ale on mi tylko powiedział, że to dynia marki dynia :wink: A dynia byla pyszna, krucha, miąższ jasny, lekko kremowy, smak zupełnie nie dyni - taki warzywny. Ciągle szukam tej dyni, ale nigdzie nie widziałam jej zdjęcia.
Brzoskwinko, ja od lat daję kubeczki o poj. 0,33 l. W nich sieję zawsze nasionka, nie robię dziur w dnie. Podlewam z dużym wyczuciem, by roślin nie zalać. Kubeczki wkładam do skrzynek z listewek, dzięki temu można łatwo w maju wnosić rozsadę na balkon i potem zabierać do domu. Wygodnie też transportować na działkę, nic się nie przewraca.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ania D. pisze:No właśnie mi też tak średnio, chociaż ta ostatnia była b. smaczna. W sumie makaronowa to nie mój typ, ja lubię orzechowe i kasztanowe. (...)
Jakie to dynie orzechowe i kasztanowe?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

o tym smaku tu są wymienione np http://www.kcb-samen.ch/shop/advanced_s ... =2a&page=1
Ta Honey Bear F1 jest ciekawa, ale chyba nikt nie ma nasion

aaa.. jeszcze z posmakiem :D http://www.kcb-samen.ch/shop/advanced_s ... =2a&page=1
Ania D.
500p
500p

Post »

Ostatnia szanso, to. np Hokkaido czy Solor. Wiele dyń ma posmak orzechów lub kasztanów jadalnych (określanych jako maroni). Pieczenie tych odmian wzmaga zwykle jeszcze ten smak. Ja takie dynie uwielbiam też na zupę. Z każej dyni będzie zupa, ale z dyni "orzechowej" jest dla mnie najlepsza, ma bardzo bogaty smak. A jeszcze jak się doda do takiej zupy poza kolendrą, kurkumą, imbirem, gałką muszkatołową troszkę soku z domowych kiszonych ogórków, to w ogóle jest niesamowita. Ta lista jest uboga w dynie orzechowe. Bardzo dobra jest Whangaparaoa Crown, natomiast dziwię się, że jest tam Tromba d'Albenga. To ładna dynia, bez problemu rośnie na ogrodzeniu (u mnie na ziemi jako jedyna z dyń gniła), ale smak ma wg mnie bardzo przeciętny. Chociaż może faktycznie był on lekko orzechowy... Ogólnie dynie orzechowe czy kasztanowe są bardzo smaczne i warte poznania.
caterina
200p
200p

Post »

O tym soku z kiszonych ogórków nie pomyślałam, muszę spróbować.. :wink:
Forumowiczka Kasia...;)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Do tej pory miałam
Rouge VIF D'Etampes - piękna i mdła
Big max - mdła i trudna do konsumpcji z uwagi na wielkość
dynia bezłupinowa Olga - ciekawe nasiona, miąższ kisiłam z kapustą
Early Butternut - piękna po przekrojeniu, wyrazista, dla mnie WSPANIAŁA i chcę mieć

Kupiłam Sweet Dumpling - ciekawe czego sie doczekam :D
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wszystkim za porady. ;:196

Wegetarianka, pytanie do Ciebie, ale może ktoś jeszcze ma praktykę, więc bym prosiła o instruktarz... ;:180
jak (krok po kroku) zapylać ręcznie dynie? I które można sadzić obok siebie i się nie zapylą?
Pozdrawiam, Joasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

A dla mnie każda dynia jest pyyyyszna, zależy jak się przyrządzi

ostatnia szansa do 'Sweet Dumpling' posiej rukolę na pesto ;:137 mogę ci dać dooobry przepis jeśli lubisz odrobinę pikantną, trzeba by jakiś wątek kulinarny dyniowy stworzyć chyba
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”