Ogródkowe rozmaitości cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.6

Post »

Mnie na pewno zima nie minie :evil: Już się ochłodziło.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nelka faktycznie Twoja Muscosa ciemniejsza .....a może Twoja glina tak na nią korzystnie działa.....choć w górach też glina a jest jaśniejsza. Nic to... najważniejsze, że wstydu nie przynosi i ładnie dla Ciebie pachnie. ;:196

Comte....cudna i nie kupiłam ;:14 a była na liście.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wspaniale rosną u Ciebie (i kwitną!) clematisy. Chyba im odpowiada taka gliniasta ziemia. Dlatego u mnie nie radzą sobie najlepiej :roll: Ale jeszcze nad tym popracuję :lol:
Nelka, a czy 50-60 cm odległości między różą a clematisem to dość? ...
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Moje clematisy wcale nie chcą ze mną współpracować. Żaden, żaden ani w w połowie nie dorównuje Twoim.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Ewka perspektywa jeszcze kolejnych dni ...a może tygodni z temperatura -20 powoduje u mnie dreszcze... :roll:
Chcieliśmy zimy ...to mamy...innej opcji nie ma niestety... :?
Eluś nie wiadomo ,co może być powodem bardziej nasyconych kwiatów...jedno jest pewne na pewno to Muscoza,sądząc po omszonych pąkach...Pachnie i jest piękna ,to najważniejsze... :uszy
Co do Comte de Chambord ...ona jest ogólnie dostępna ,i wcześniej ,czy później na pewno trafi do Twojego ogrodu... :lol:
Izka...o nie...glina clematisom na pewno nie odpowiada...To bardziej efekt mojej katorżniczej pracy mieszania gleby do dołka...Jedna zasada musi obowiązywać w sadzeniu powojników ,promienie słoneczne nie mogą padać na miejsce ich wkopania...Parę powojników mam posadzonych w takim nieodpowiednim miejscu...i pomimo tego ,że są to bylinowe ...i zdarza mi się je podlewać...wysuszają się niemożliwie...pędy usychają... :?
Odległość między różą ,a clematisem może być większa ,nawet powinna... :wink: U mnie rosną w mniejszych odległościach i jakoś sobie radzą...ale jak długo...?z biegiem lat poszerzają swoją objętość ,a i korzenie coraz większe ,czy nie będą wzajemnie sobie przeszkadzać...czas pokaże...Jeżeli to nastąpi ,przyjdzie mi przerzedzać,czego sobie nie wyobrażam... :roll:
Aniu gdy kupisz Viticelle na pewno szybko doczekasz się takich większych okazów... :uszy One po prostu chcą być tylko wielkie ... :lol:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Tak Neluś, katorżnicza praca u Ciebie z tą gliną. Witiciella, to najfajniejsze powojniki. Wczoraj poowijałam je gazetami tak na 80 cm wzwyż. Ciekawe, czy te pąki u bylinowych spadną. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Prawdę mówiąc boję się zaglądać do ogrodu :( W zasadzie rośliny zabezpieczyłam, ale pewności nie mam żadnej. Zima nie chce odejść :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Teraz to i ja się zaczęłam bać.Ale jestem dobrej myśli, że u nas 30 nie będzie. Ten tydzień trzeba po prostu przeżyć!!!! Ciepełka życzę!!!! ;:196
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

A co mogłabyś polecić z tej grupy?
Bo na moje 12 powojników tylko Błękitny Anioł jest jako taki ;:14
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aniu wybieraj jakie Ci się podobają bo one wszystkie ładnie rosną. Nawet przesadzanie przez Goldiego nie wpłynęło źle na Alba Luxurians, kwitł do samych poważnych mrozów.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Nelu wpadłam z rewizyta i musze powiedzieć ,że Twój ogród powalił mnie na koloana tj,na razie przejrzałam 6 część i musisz mi dać troszke czasu żebym zwiedziła wszystkie części Twojego cudownie kwitnącego ogrodu ;:108
Będe częstym gościem bo bardzo lubie powojniki ,róże i wszystkie bylinki ,których u Ciebie co nie miara :shock:
Bajeczne miejsce stworzyłaś :tan
Podrawiam i wracam do lektury :wit
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tośka z Tobą to rośliny mają super życie ... :;230 Clematisy nie trzeba okrywać ,tym bardziej viticelle ,bo tak i tak ścinanymy je prawie przy ziemi... :wink: Podobnie co bylinowe...Jedynie wielkokwiatowe można osłonić szczególnie pelne...gdyż kwitną na ubiegłorocznych pędach...
Ewka u nas niewielka pokrywa śnieżna i też się obawiam...Chgociaż z drugiej strony do tej pory zima nas oszczędzała ...wydaje nam się ,że zbyt zimno...a to rzeciez normalne temperatury zimowe... :wink:
Tośka od połowy przyszłego tygodnia ma porządnie sypnąć śniegiem i temperatury będą bardziej zbliżone do zera...ale potem co? nie wiadomo... :roll:
Najbardziej obawiam sie o pnące róze..już myślałam ,że będzie lekka zima i oszczędzi wyrośnięte pędy...a tak można się spodziewać ,że np.Eden znowu będzie rózą wielkokwiatową... :;230
Ania Błękitny Anioł to taki pół na pół ...ma trochę z Viticelli ,trochę z wielkokwiatowego...Ale on rzeczywiście rośnie super
Nie wiem jakie kwiaty lubisz ,ale ostatnio preferuję dzwoneczki...mają coś w sobie.
Bardzo wigorny jest Betty Corning ,pachnący.Bardzo dobrze rośnie pomimo ,że z wielkokwiatowych Comtesse de Bauchaud-do 3 m ,a może więcej,u mnie nie pada na uwiąd,wytrzymały i kwitnie długo
Wcześniej pokazywany alba Luxurians,a podobnego mam na oku- Maria Cornelia ,też gigancik ,ale u nas niedostępny(trzeba pokombinować,aby go zdobyć :wink: )
Purpurea Plena Elegans,który pobija rekordy wysokości...
Justa nie jest gigantem ,do2 m,ale kwitnie równie długo,Carmencita to już w kolorze fuksjowym do 3 m,
Polecam również Jackmanii,wielkokwiatowy ,ale późnokwitnący burza fioletowo granatowych kwiatów-do 3m
Wallenburg bardzo obficie kwitnący,Polish Spirit równie żywotny...
Dana cieszę się ,że wstąpiłaś do mnie...te 6 części wciąż dotyczy małego poletka ,w którym próbuję poupychać wszystkie moje chciejstwa...szczególnie różane i powojnikowe...Dosyć pstrokato u mnie,ale nie może być inaczej ,gdy wiele chcę zmieścić na tak małym obszarze... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Co piszą inni o naszej krolewnie:

http://translate.google.pl/translate?u= ... 1&ie=utf-8

Po prawej zjedż na dół -temat-Zawartość- a tam oczy persica.No i znowu ogrody do pooglądania.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Neluś, ale one miały pączki w międzywęźlach!!! Szkoda mi ich było. A widziałaś te chochoły!!?? :;230 :;230
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ...a jakże ,znowu siedzę i oglądam ... :wink: Tylko arów brakuje...
Tośka na te pąki w międzywęźlach musisz przymknąć oko podczas cięcia ...wyrośnie sporo nowych ,świeżych ,wigornych pędów z korzenia...przy wyższym cięciu ,będzie ich mniej(dotyczy tylko Viticella i bylinowych...)Chochoły super... :;230

Może przypomnę clematis Betty Corning...te pagodowe dzwoneczki są nietuzinkowe

Obrazek

I bylinowy x durandii,przykład zdrowotności i ciągłego kwitnienia

Obrazek
Obrazek

Luxurians jeszcze raz...
Obrazek

Obrazek

Jackmanii...tego też polecam...ponoć zapada na mączniaka ,nie zauważyłam ,ale profilaktycznie opryskuję mlekiem i czosnkiem
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”