49 dni zostało
Nowy ogród Jacka 2011/12
- Tosia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2011/12
49 dni zostało
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dzięki Grzesiek, oświeciłeś mnie
Bananowiec jest dość niezwykły jak na bylinę
Tosia, storczyków nie przywiozłem, bo parapetowców nie chcę gromadzić. Ogród + tarasowce, które też na zimę lądują w domu, wystarczą.
Niestety nadal nie przechodzą zdjęcia
Tosia, storczyków nie przywiozłem, bo parapetowców nie chcę gromadzić. Ogród + tarasowce, które też na zimę lądują w domu, wystarczą.
Niestety nadal nie przechodzą zdjęcia
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacuś, przepiękne zdjęcia! Ale u Ciebie to norma. Wszak jesteś perfekcjonistą 
Niestety po powrocie z tropików aklimatyzacja w środku zimy nie jest łatwa. Powinieneś wyjeżdżać na całą zimę, miałbyś dużo łatwiej ;)
Niestety po powrocie z tropików aklimatyzacja w środku zimy nie jest łatwa. Powinieneś wyjeżdżać na całą zimę, miałbyś dużo łatwiej ;)
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Jacku! Wróciłeś w sam raz z egzotycznych podróży,żeby otulić swoje roślinki.
Niezwykły ten świat ze zdjęć... Ale mnie ujęła ta ławeczka z pieńków za jakimis storczykami (?). Może głupio to zabrzmi, ale bliższa mi jest flora naszej strefy klimatycznej. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż brzozy z młodziutkimi listkami albo łan zawilców na przykład.
Dobrze,że przypomniałes o tym przedwczesnym otulaniu roślin! Z dziesięć razy czytałam ,że należy to robić po kilkudniowych mrozach i znów owinęłam po pierwszym przymrozku... Może nastepnym razem się opanuję.
W ogóle to bardzo sobie cenię Twoje zdroworozsądkowe podejście do kwestii klimatyczno-pogodowo - politycznych.
Czy okrywasz jakoś swojego barwinka większego? Jak się u Ciebie sprawuje?
Niezwykły ten świat ze zdjęć... Ale mnie ujęła ta ławeczka z pieńków za jakimis storczykami (?). Może głupio to zabrzmi, ale bliższa mi jest flora naszej strefy klimatycznej. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż brzozy z młodziutkimi listkami albo łan zawilców na przykład.
Dobrze,że przypomniałes o tym przedwczesnym otulaniu roślin! Z dziesięć razy czytałam ,że należy to robić po kilkudniowych mrozach i znów owinęłam po pierwszym przymrozku... Może nastepnym razem się opanuję.
W ogóle to bardzo sobie cenię Twoje zdroworozsądkowe podejście do kwestii klimatyczno-pogodowo - politycznych.
Czy okrywasz jakoś swojego barwinka większego? Jak się u Ciebie sprawuje?
- JacekP

Witam obydwie Izy
Niestety mój internet nadal ledwo chodzi i nie ma mowy o przesyłaniu zdjęć. A szkoda, bo trochę chciałem jeszcze pokazać i zamknąć temat mojego wyjazdu.
Chatte, na szczęście obyło się bez przeziębienia po powrocie. Za to dzięki wczasom nabrałem sił, wzmocniłem struny głosowe i napełniłem się pozytywnymi emocjami
Wiesz, w planach mam wyjazdy na dłużej. Ale to na emeryturze
Do perfekcjonizmu mi mile świetlne
Tamaryszku, dałem sobie spokój z ponownym okrywaniem. Trochę otuliło rośliny śniegiem i w dodatku rośliny miały długi okres hartowania więc te 4 krzewy, z których zdjąłem agrowłókninę, muszą sobie poradzić.
Wiesz, gdyby nie obecna pora roku może i ja nie miałbym takiego parcia na ciepłe kraje. Bo też uwielbiam naszą przyrodę. Ale ponad wszystko kocham słońce i ciepło, dlatego muszę wyjeżdżać i szukać słonka w innej części świata
Moje podejście do świata, filozofia życia podyktowane są, jak sama zauważyłaś rozsądkiem, doświadczeniem, rozszerzaniem horyzontów (dzięki podróżom i ludziom).
Barwinka większego nie okrywam. Dzięki temu jego ekspansywne zapędy poskramia sama natura (przemarznięte pędy obcinam wiosną)
Niestety mój internet nadal ledwo chodzi i nie ma mowy o przesyłaniu zdjęć. A szkoda, bo trochę chciałem jeszcze pokazać i zamknąć temat mojego wyjazdu.
Chatte, na szczęście obyło się bez przeziębienia po powrocie. Za to dzięki wczasom nabrałem sił, wzmocniłem struny głosowe i napełniłem się pozytywnymi emocjami
Wiesz, w planach mam wyjazdy na dłużej. Ale to na emeryturze
Do perfekcjonizmu mi mile świetlne
Tamaryszku, dałem sobie spokój z ponownym okrywaniem. Trochę otuliło rośliny śniegiem i w dodatku rośliny miały długi okres hartowania więc te 4 krzewy, z których zdjąłem agrowłókninę, muszą sobie poradzić.
Wiesz, gdyby nie obecna pora roku może i ja nie miałbym takiego parcia na ciepłe kraje. Bo też uwielbiam naszą przyrodę. Ale ponad wszystko kocham słońce i ciepło, dlatego muszę wyjeżdżać i szukać słonka w innej części świata
Moje podejście do świata, filozofia życia podyktowane są, jak sama zauważyłaś rozsądkiem, doświadczeniem, rozszerzaniem horyzontów (dzięki podróżom i ludziom).
Barwinka większego nie okrywam. Dzięki temu jego ekspansywne zapędy poskramia sama natura (przemarznięte pędy obcinam wiosną)
- katik
- 1000p

- Od: 2 sty 2011, o 16:14
To my poczekamy aż będziesz mógł wstawić bo z przyjemnością przy takiej pogodzie ogląda się ciepłe fotki 
-
x-d-a
Jacku, ja też lubię naszą przyrodę i swojskie roślinki, ale - podobnie jak Ty - lubię podróżować, a zimą odczuwam ostry deficyt słoneczka i z przyjemnością wyjeżdżam do cieplejszych krajów :P
Żałuję, że w tym roku nie mogłam tego zrobić, tym chętniej więc oglądam Twoje egzotyczne fotki
Za to w czerwcu wybieram się do Włoch, nad jezioro Como i już się cieszę, bo roślinność tam jest niewiarygodnie piękna i bujna. Właśnie przed chwilą oglądałam w necie fotki stamtąd ....Cuuudo
Żałuję, że w tym roku nie mogłam tego zrobić, tym chętniej więc oglądam Twoje egzotyczne fotki
Za to w czerwcu wybieram się do Włoch, nad jezioro Como i już się cieszę, bo roślinność tam jest niewiarygodnie piękna i bujna. Właśnie przed chwilą oglądałam w necie fotki stamtąd ....Cuuudo
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wygląda na to, że ani mój ani Twój barwinek nie zakwitnie teraz. Zima na dobre przypomniała sobie o nas
Bananowiec robi wrażenie
Z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia z wyprawy.
Bananowiec robi wrażenie
Z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia z wyprawy.
- JacekP

Kasiu, ciągle sprawdzam szybkość internetu ale zdjęcia ciągle nie przechodzą
Powinienem zmienić operatora ale to dopiero za 1,5 roku, jak skończy mi się obecna umowa.
Dalu, to widzę, że mamy podobnie
Nad Jeziorem Como jest zapewne cudownie! Od wielu lat nie byłem nigdzie w Europie, a jest tyle pięknych miejsc
Izo tak, mróz skosił byliny, które jeszcze były zielone. Ale barwinek większy ładnie się odbuduje. Bardzo lubię jego młode jasnozielone pędy i pokrój, który długo jest pionowy.
Nareszcie! Zdjęcia zaczęły przechodzić
To skończyłem na storczykach:

Dalu, to widzę, że mamy podobnie
Nad Jeziorem Como jest zapewne cudownie! Od wielu lat nie byłem nigdzie w Europie, a jest tyle pięknych miejsc
Izo tak, mróz skosił byliny, które jeszcze były zielone. Ale barwinek większy ładnie się odbuduje. Bardzo lubię jego młode jasnozielone pędy i pokrój, który długo jest pionowy.
Nareszcie! Zdjęcia zaczęły przechodzić
To skończyłem na storczykach:

-
KDanuta

- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
Takie piękności można oglądać bez przerwy

- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
Co zasiejesz, to zbierzesz
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
- JacekP

Danusiu, dziękuję
Jeszcze dwa tygodnie temu oglądałem je na żywo
Tosia, wypocząłem od codzienności, przewietrzyłem umysł, z perspektywy spojrzałem na swoje sprawy i nawet obecne mrozy łatwiej mi teraz znosić
Kwiaty były tylko miłym dodatkiem.
Tosia, wypocząłem od codzienności, przewietrzyłem umysł, z perspektywy spojrzałem na swoje sprawy i nawet obecne mrozy łatwiej mi teraz znosić
- Reni4

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Cudowne te kwiaty Jacku..
Wiesz że też bym tak chciała...jak Ty ..z tą zimą na emeryturze;)))..ale marzenia nie są karalne..więc można
U mnie dzisiaj znowu -22...na noc ma być więcej...więc takie widoki jak u Ciebie i moje wspomnienia teraz pocieszają...
Pozdrawiam..i czekamy wiosny..
Wiesz że też bym tak chciała...jak Ty ..z tą zimą na emeryturze;)))..ale marzenia nie są karalne..więc można
U mnie dzisiaj znowu -22...na noc ma być więcej...więc takie widoki jak u Ciebie i moje wspomnienia teraz pocieszają...
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Jacku
zdjęcia POEZJA !!!
Tego nam trzeba, dziękuję i proszę o jeszcze
Tego nam trzeba, dziękuję i proszę o jeszcze
- JacekP

Reniu, marzenia nie tylko nie są karalne ale można je realizować
Przede wszystkim marzę o rzeczach realnych, i od kilku lat przygotowuję się do ich realizacji. Do emerytury wcale nie tak daleko
A póki co próbuję sobie wmówić, że zima też potrzebna
Dzięki niej robię wiele rzeczy, na które brakuje mi czasu w sezonie.
Halinko, dziękuję za tak miłe opinie. Obfociłem wiele kwiatów i roślin. Ja też z chęcią przypominam sobie te urocze miejsca
Wklejam zdjęcia, póki internet łaskawie przyspieszył
trochę roślinności miejskiej:

A póki co próbuję sobie wmówić, że zima też potrzebna
Halinko, dziękuję za tak miłe opinie. Obfociłem wiele kwiatów i roślin. Ja też z chęcią przypominam sobie te urocze miejsca
Wklejam zdjęcia, póki internet łaskawie przyspieszył
trochę roślinności miejskiej: