Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Agnieszko, prawie już zasypiam ze zmęczenia, ale nie podaruję sobie jeśli nie skomentuję na zakończenie dnia Twoich kwitnień ;:215

W porównaniu z tym co się dzieje u mnie, to Ty masz RAJ :D
Super, że zajęłaś się tym pokrzywdzonym "atramentowcem", bo dzięki Tobie przeżył. Pięknie kwitnie i jeszcze tyle ma pąków.
Uwielbiam białe kwiaty (podobnie jak czerwone ). Dlatego mam również szczególną słabość do tej białej miniaturki.
Rzeczywiście kwiaty wyglądają na olbrzymie przy niewielkich liściach.

A cambria ma ten jeden pęd, który uwolniłaś, czy więcej ? Kwitła już u Ciebie ?

Brawa za WSZYSTKIE kwitnienia (nie tylko Phalaenopsis), bo u Ciebie to wiosna chyba już przyszła ;:54
Jak widzę - Masdevallie również polubiły Twój dom ;:63
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To co zrobiłaś ze storczykami, które były reanimowane na klatce schodowej to jest po prostu mistrzostwo świata ;:138 ! Pięknie kwitły jesienią ;:224 .
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko, ale się u Ciebie dzieje. Najpierw chciałam podziękować za dedykację, ciekawa jestem ile czasu będzie Twój kwitł? Piegusek taki jak mój, chyba jest na takim samym etapie rozwijania pączków, też ciekawa jestem ile czasu utrzymają nam kwiaty. Poprzednie kwitnienie mojego było bardzo długie ale teraz stoi na kwietniku więc ma mniej światła, niestety przestał się mieścić na parapecie. Cudaczek oczywiście jest moim faworytem, zawsze mi się podobał ;:167 , pozostałe phalaenopsisy też ładne. Ale mnie najbardziej zachwyciła katlejka i wcale Ci się nie dziwię ze tyle zdjęć wstawiłaś, ja też bardzo lubię kwiaty katlejek i dzięki Tobie mogłam nacieszyć oczy jej cudnymi kwiatami ;:138
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Witaj Agnieszko :wit
U Ciebie jak zwykle piękne kwitnienia ;:138
Phalaenopsisy obsypane kwiatami a różowa Cattleya wprost przeurocza ;:167
Oczywiście nie umknęła mojej uwadze rozrośnięta rosiczka w tle ;)

Pozdrawiam serdercznie :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Przyszła chyba pora na "asa z rękawa" ;) Ale najpierw odpowiedzi:

Arletko, mam nadzieję, że zadowolę Cię "asem" :lol:
Cierpliwości, jeszcze trochę i będziesz miała szał kwitnień na swoich masdevaliach, poczekajmy do wiosny... Poza tym, o ile kojarzę, one były dzielone, a tego chyba nie lubią za bardzo. Na pewno niektóre z nich to odchorowują. Ale będzie dobrze; masz ich tyle, że coś na pewno zakwitnie a wtedy ja będę wzdychać u Ciebie ;)

Małgosiu, trochę Cię przetrzymałam, mam nadzieję, że widok "asa" wynagrodzi czekanie.
To, co uwolniłam, to miltonidium, takie drobne brązowo-różowe kwiatki ma, kwitło mi chyba latem/jesienią.

Asiu/Art, "ex-farbowaniec" przyda się, bo niedługo będę musiała wyrzucić białą hybrydę, którą pokazywałam na poprzedniej stronie; niestety po długim długim czasie choroba znów na nim wyłazi. Był ostatnim "pseudo ozdrowieńcem", ale jak widać, nie da się tego przeskoczyć. Ech! To mój ukochany phalaenopsis, najstarszy, jakiego mam obecnie, ale cóż, przyjmuję to już ze stoickim spokojem... Oby naprawdę okazał się już ostatnim chorym!
Piszesz, że uwielbiasz białe kwiaty, ale chyba nie masz, o ile kojarzę, żadnej klasycznie białej hybrydy, ani "botanika"? ;)
"Cambria" to miltonidium (kwitło- pisałam Małgosi), a pędy są dwa, jak się przyjrzysz na zdjęciach, to zobaczysz, że są 2 różne.
Z masdevaliami to różnie bywa, mam wrażenie, że tak średnio sobie z nimi radzę, ale najważniejsze, żeby nie padały, to może do lata jakoś się dogadamy. Zwłaszcza z tymi słabszymi, które jeszcze nie kwitły u mnie. Strasznie czekam na tą żółtą "kosmatą" od Ciebie ;)

Kasiu, dzięki, też mnie to cieszy i mogłabym tak w kółko ratować, tylko gdzie to potem stawiać... :D

Marzenko, dziękuję bardzo, miło mi ;:108

Kasiu74, z żółtym na razie jest dobrze, rozwijają się kolejne pąki, zobaczymy jak będzie... Oby okazał się bardziej wdzięczny niż ostatnio, bo zraziłam się do niego szczerze mówiąc :lol: "Piegusek" wisi u mnie przy samej szybie okna wsch-pd, też jestem ciekawa jak radziłby sobie mając mniej światła... Będzie okazja porównać długość kwitnienia z Twoim, czy ma to jakieś znaczenie dla niego.
Cieszę się, że katlejka przypadła Ci do gustu. Mam nadzieję, że każde kolejne kwitnienie będzie obfitsze, zwłaszcza, że wyrosła już poza doniczkę pseudobulwami i korzeniami, a one podobno bardzo to lubią. Muszę kiedyś pokazać jak ona śmiesznie rośnie, krzywo i w ogóle... ;)

Asiu/Haim, miło Cię widzieć :) Dzięki za dobre słowo! Jeśli zajrzysz jeszcze, zapraszam na obejrzenie sesji mojego zapowiadanego wcześniej "asa z rękawa", którego piękne kwitnienie zawdzięczam Tobie (dla wyjaśnienia: 2 lata temu dostałam od Asi małe keiki tej roślinki) ;)

No to przechodzę do meritum... Bez zbędnych opisów, bo późno już, powiem tylko, że dumna jestem z tego kwitnienia jak paw, bo uważam dendrobia nobile za trudne rośliny (dla mnie).
Zdjęcia są lepsze i gorsze, ale chciałam pokazać wszystkie etapy rozwoju, a nie zawsze było słońce, jak to w grudniu...
Co bardziej wrażliwych estetycznie przepraszam za tło; roślinka stoi w kuchni na lodówce, nie chciałam jej ruszać, jest chyba dość krucha, bo rośnie "luzem" na wszystkie strony, a czasem robiłam zdjęcia po 2 razy dziennie.
Aha- przegapiłam moment, kiedy rosły psby, żeby je umocować do góry, do patyczka, a teraz jestem zachwycona efektem; uwielbiam takie "spływające" kwiaty ;:333
Przedstawiam Wam moje Dendrobium Firebird:

Taki widok ujrzałam któregoś pięknego dnia jesieni- zaskoczenie totalne:

Obrazek

Potem było już tak (o dziwo, pąki dojrzały spokojnie w ciemnej północnej kuchni i to schowane za ścianą):

Obrazek

I pierwsze 2 kwiatki ;) Po jakimś czasie dopatrzyłam się też, że w dolnej części pokazały się pąki, a w górnej keiki:

Obrazek

Obrazek

A potem już poszło...:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ciekawostka; keiki z pączkami (jedyne takie):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rok temu mi nie kwitło; było jeszcze malutkie i bałam się wystawić go na wiatry na balkonie, trzymałam je więc w akwarium. W tym roku spędziło lato na zewnątrz i od razu widać efekty ;)

Jak widać, u mnie znów króluje nieśmiertelny pomarańcz... :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ojjjjj Agnieszko ;:154 I kto tu wchodzi z fanfarami :?:

Dokonałaś CUDU :D Pamiętam jaka to była mała roślinka i jaki zachwyt wzbudzały wtedy jej (chyba 2) kwiaty...
Dziś Twoje Dendrobium Firebird to okaz. Nawet zdjęcie z nierozkwitniętymi pąkami jest świetne.
Tak naturalnie pozwoliłaś mu rosnąć - świetnie to wygląda. I do pełni szczęścia kwitnące keiki.
Zjawiskowa, złota fala kwiatów ;:138 ;:138 ;:138

Napisz Agnieszko, czy miałaś jakiś system nawożenia, czy z tym raczej oszczędnie ? Jak długo trzymałaś je na dworze ?
Może też ten brak światła go dodatkowo pozytywnie zestresował :wink: ?

Co do moich białych hybryd, miałam 3 klasyczne. Pierwszy to był mój 'gigant'. Drugiego podarowałam Renatce, bo były b.podobne.
Trzeciego mam i ma sie dobrze. Obecnie przyrasta w 'bazę' :) Mam też białą miniaturkę Phal. Była też biała Phal. Aphrodite,
niestety choroba ją wykończyła, o czym Ci kiedyś pisałam.
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

o rany :shock: , ale piękność ;:138 http://images47.fotosik.pl/1335/3ed04f339bbb1cb3.jpg ;:167 srasznie mi się podoba "w wersji zwisającej" przyznam się że pierwszy raz widzę takie przwieszone :oops: piękne ;:108
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Wow cudo nad cudami piękny jest gratuluje takiego kwitnienia.
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
natalkastl
100p
100p
Od: 24 paź 2011, o 13:48

Post »

Cudasek ;:63 Ile ma pączków i piekne pomaranczowe kwiaty Mmm marzenie ;:19
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Agnieszko ale śliczne to Twoje Dendrobium Firebird :shock: ma tak wiele kwiatków, mi takie zwisające też się bardziej podoba niż takie przyczepione do patyków. Kwiaty podziwiałam i nie mogłam wyjść z Twojego wątku. Super.
Awatar użytkownika
anabell
100p
100p
Od: 18 gru 2011, o 10:54
Kontakt:

Post »

Gratuluję , piękne kwitnienie Fire Bird , bardzo dużo kwiatow :shock: ,fajnie wygląda takie nieujarzmione :) . Do kiedy trzymałaś je na zewnątrz i czy w tym czasie przesuszałaś je , czy podlewałaś normalnie ? Mam to dend. i marzy mi się takie kwitnienie kiedyś :roll:

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Agnieszko cudowne dendrobium, obfite kwitnienie.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Tak Agnieszko,naprawdę możesz być dumna.A nam pozwól pozazdrościć troszkę. :)
Rzadko można zobaczyć tak obfite i piękne kwitnienie Dendrobium.
Jak to dobrze,że przegapiłaś moment jego podwieszenia.Dla Ciebie teraz to pewnie większy kłopot ale za to dla nas jakie widoki :!: :shock:

Śliczna złota kaskada.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Agnieszko, nadrobiłam kilka ostatnich stron Twojego wątku. Bardzo podoba mi się ta ascocenda piegowata; ach mam jakąś słabość do piegów ;)

Przepięknie pokazałaś rozwój kwiatów cattleyki. Cudownie Ci kwitną falenospsisy!
A Dendrobium Firebird :shock: (dostałam kiedyś keiczka - już nie pamiętam od kogo, ale umarł u mnie; może znów się pokuszę).
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

Witam :wit
Widzę, że masz cudne Dendrobium "Fire Bird"......dostałam już dość dawno malutkie keiki....stoją jak zaklęte. Były już w róznych środowiskach...co zrobić żeby ruszyły????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”