Popiół ze spalania węgla

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Popiół ze spalania węgla

Post »

Tak, wiem, że było już o popiołach z drewna, papieru, nawet był jeden temat o popiele z węgla (ale z pytaniem o szkodliwość pod tujami).
Chciałbym poruszyć ten temat natchniony sąsiadami- jeden sąsiad na zimę obsypuje róże popiołem z pieca w którym spala węgiel, drugi, starszy już dosyć długo obsypuje drzewa orzecha włoskiego takim popiołem.

No i chciałbym zapytać, czy może macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
przed chwilą zbadałem odczyn przesączu popiołu rozpuszczonego w gorącej wodzie, jest on lekko zasadowy.
Wiadomo też, że węgiel zawiera trochę więcej naturalnych pierwiastków promieniotwórczych (to też popiół będzie miał nieco wyższą radioaktywność) a w literaturze można znaleźć informacje, że orzechy włoskie (podobnie zresztą jak kasztanowce) pobierają z ziemi pierwiastki promieniotwórcze które wpływają pozytywnie na rozwój drzew i w miejscach o niskiej radiacji drzewa te słabo rosną (oprócz tego orzechy i kasztany mają z tego powodu podwyższoną radioaktywność).

Znalazłem też trochę informacji o składzie:
Skład chemiczny popiołów z węgli kamiennych wydobywanych w Polsce (wartości średnie przybliżone):

SiO2 40%, Al2O3 25%, Fe2O3 15%, CaO 7,5%, MgO 1,5%, SO3 11%
Składnikami popiołów są przede wszystkim tlenki: SiO2, Al2O3, Fe2O3, CaO, MgO, Na2O, K2O i TiO2. Popiół zawiera także śladowe ilości takich pierwiastków jak: Ba, Cu, Sr, Ni, Cr, Zn, Cd, Mo, V, sobie, Pb, As i inne. Ze względu na wielkość udziału składników popiołu można wydzielić 4 grupy:
- składniki podstawowe (SiO2, Al2O3, Fe2O3, CaO),
- składniki uboczne (MgO, SO3, Na2O, K2O),
- składniki śladowe (TiO2, P2O5, Mn i inne)
Mamy tam więc pół układu okresowego pierwiastków- wszystkie makro i mikro-elementy więc może stosowanie ich w ogrodzie jest uzasadnione?
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Re: Popiół ze spalania węgla

Post »

Nie wiem jak z posypywaniem na glebę, ale leci taki program chyba na discovery o grupce ludzi którzy "przenoszą się" w czasy edwardiańskie/wiktoriańskie i żyją jak wtedy. Wg tamtejszych receptur popiołu z węgla używano do posypywania krzewów róż, co miało zapobiec chorobom grzybowym, ale ile w tym prawdy? może chodzi o zawartość siarki w popiele która hamuje rozwój grzybowych patogenów, nie mam pojęcia :)
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To bardzo interesujące,mam dużo popiołu z węgla,poczekam na wiecej wypowiedzi za lub przeciw. :D
Ratownik1
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 18:35

Post »

No właśnie. To ważny temat. Czy powinno się popiołem posypywać w celu polepszenia wartości odżywczych ziemię np kwiaty rosnące i drobne warzywa ?
Dobra zmiana. ;:333
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Od paru lat rozsypuje popiół drzewny z kominka na rabatę kwiatową która powstała na tzw. martwicy, efekty są bardzo dobre. Rośliny które wytrzymują tzw. lekką przepuszczalną glebę z roku na rok coraz lepiej się rozwijają. Sądzę że popiół poprawia żywotność gleby i sprawia że rośliny zdrowo rosną. W pierwszym roku po powstaniu rabaty można ją nazwać było lotnymi piaskami :wink: . Cześć popiołu rozsypywana jest na trawnik - także częściowo powstały na martwicy, i tutaj pozytywne efekty popiołu widoczne są ale tylko wiosną, latem już widać różnice pomiędzy trawnikiem założonym na próchniczej glebie a martwiczej glebie ( "żarłoczność" trawy, częste koszenie ). Nigdy nie podsypywałam popiołu pod warzywa ale chyba nie miałoby to negatywnych skutków w uprawach. Popiół drzewny w moim przypadku jest dobrodziejstwem dla roślin.
pozdrawiam
Edyta
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Edyto, z drewna ok ale z węgla? tu o nim piszemy :)
Alembik

Post »

A można wiedzieć, jakie warzywa lubią popiół? W ubiegłym roku wypalałem gałęzie z drzew owocowych. Popiół prawdopodobnie zachowa się do wiosny. Zastanawiam się, jakim warzywom i roślinom będzie on najbardziej potrzebny. Czy warto na przykład rozsypać trochę popiołu w tunelu foliowym? Czy lepiej jak popiół jest rozsypany na wierzchu czy przekopany?
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Adrian89 pisze:Edyto, z drewna ok ale z węgla? tu o nim piszemy :)
:) aaaa.... nie doczytałam, popiół węglowy jest raczej dość niebezpieczny ( niestabilny pierwiastkowo ).... dawno, dawno temu pisząc pracę magisterską miałam materiały dotyczące pierwiastków radioaktywnych w węglu i popiołach węglowych ( kotłownie, elektrociepłownie węglowe ) na niektórych hałdach przekraczane były wielokrotnie normy,
niektóre złoża mogą być również w bliskim sąsiedztwie niezbyt korzystnych dla naszego zdrowia rud metali ciężkich ( przenikać się ) i to też jest w pozostałościach po spalaniu. To tak na szybko..... nie, nie ... trujemy się dymami a jeszcze truć się pozostałościami po spalaniu, ale to jest mój subiektywny osąd.
pozdrawiam
Edyta
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

Rayy pisze:No i chciałbym zapytać, czy może macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Ja mam, widziałem wielokrotnie jak działa trująca na glebę i na rośliny. U mnie w okolicy 95% ludzi opala domy węglem a z popiołem nie mają co robić, więc go wysypują na pola w stare sady, ogródki itp. Absolutnie nic z tego dobrego nie ma wręcz przeciwnie, powstają żużlowe pustynie, lokalne minihałdy trujące środowisko.
Rayy pisze:...w literaturze można znaleźć informacje, że orzechy włoskie (podobnie zresztą jak kasztanowce) pobierają z ziemi pierwiastki promieniotwórcze które wpływają pozytywnie na rozwój drzew i w miejscach o niskiej radiacji drzewa te słabo rosną (oprócz tego orzechy i kasztany mają z tego powodu podwyższoną radioaktywność).
Oj zapewniam cię że nie wszystkie pierwiastki i nie w takiej ilości i składzie jaki jest w popiołach powęglowych.
esony1 pisze:...ale to jest mój subiektywny osąd.
esony1 żadna subiektywna, absolutną prawdę mówisz. Poza tym Rayy podał skład ? w tym jest pół tablicy Mendelejewa, czy jeszcze coś trzeba pisać. Przede wszystkim o ile sam węgiel ma podwyższoną promieniotwórczość o tyle popiół ma ją już dużo silniejszą, dodatkowo posiada duże stężenia metali ciężkich, bardzo dużo glinu, siarki i żelaza - one też oddziałują szkodliwie na glebę, szczególnie w takich stężeniach. Taki popiół wpływa zabójczo na mikroflorę glebową, na rośliny i na nas samych.
Awatar użytkownika
JOVITA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2012, o 01:15

Post »

A co myślicie o tym, aby zastosować taki popiół węglowy przy sadzeniu cisów?
Jestem w trakcie przygotowywania miejsca na żywopłot z cisów. Rów wykopany na głębokość 50-60 cm.
Myślę o wymieszaniu ziemi z popiołem, tylko nie wiem w jakiej proporcji to zrobić?
Liczę na jakieś wskazówki, porady.
kate0876
50p
50p
Od: 5 sty 2012, o 10:08

Post »

Co robicie z popiołem z pieca? Bo ja już nie mam pomysłu:(
Nie uprawiam warzyw.Mój ogród to raczej trawa, tuje i na razie to wszystko.A z tego co wyczytałam ludzie nawet sypią popiół pod warzywa.
Zastanawiam się czy aby nie wysypać go na ziemię i przekopać razem z nią w miejscu gdzie w tym roku ma być posiana trawa.
Ewentualnie też wysypać na rabatki pod kwiaty,mieszając popiół z ziemią .

Macie jakieś pomysły ? :D
wiaro
100p
100p
Od: 19 cze 2011, o 12:11

Re: Popiół z pieca

Post »

Po pierwsze z czego jest popiół (drewno, węgiel)??
kate0876
50p
50p
Od: 5 sty 2012, o 10:08

Post »

Ups,zapomniałam napisać :D
Popiół jest z węgla:-)
ewcia16
50p
50p
Od: 25 mar 2013, o 21:49

Post »

Bardzo dobre pytanie też nie wiem co z nim robić?
wiaro
100p
100p
Od: 19 cze 2011, o 12:11

Post »

Jak z węgla to absolutne nie podsypywać roślin jest dla nich toksyczny (ma sporo metali ciężkich np Pb itp) po za tym ma podniesioną radioaktywność, najlepiej go wyspać do specjalnego kontenera na taki odpad ale to jet Polska nie wszędzie są te kontenery,dlatego taki popiół składować zabezpieczonym miejscu i odkazić go wielosiarczkiem wapnia lub siarczkiem wapnia i wtedy rozsypać ale ,zdala od działek warzywniaków , sadów najlepiej na nieużytek lub trawnik chyba że ktoś lubi metal ciężkie ołów itp
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”