Storczyk też piękny ma kolorek
Witam, chcę przedstawić moje roślinki
- chan-dzia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Witam, chcę przedstawić moje roślinki
Śliczny kolorek ma grudnik,a jakie wielkie kwiaty
(mój w tym roku nie kwitł...może się namyśli jeszcze
- milkicja

- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
evluk

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Milkicja-po 1 gratuluję serducha
i złotka
Po 2 oddzielone cebulki posadź do doniczek, a matecznik z powrotem do doniczki, mając na uwadze, że cebula musi wystawać 1/3 na powierzchnią, podlej tylko dziś. I zaprzestań podlewać naokoło miesiąc. Po miesiącu zastosujesz drakońską,wydawać by sie mogło metodę-obetniesz wszystkie liście i wsadzisz doniczkę razem z cebulą do chłodnego pomieszczenia naokoło 3 miesiące. To powinno spowodować wytworzenie u cebuli pąków kwiatowych,u mnie ten sposób działa,wystarczy spojrzeć na moje Hippeczki.
Od dwóch sezonów, obcinam liście Hippeastrom,udającym się na spoczynek, nie wyjmuję cebul z doniczek,czekam, aż ukażą się w szyjce cebuli,tłuściutkie pączki, nastepnie wymieniam wierzchnią wartstwę ziemi w doniczce, na nową, dodaję nawozik o spowolnionym działaniu, podlewam,wrzucam na parapet i gotowe
i osobiście uważam, że ten sposób jest najskuteczniejszy.

Po 2 oddzielone cebulki posadź do doniczek, a matecznik z powrotem do doniczki, mając na uwadze, że cebula musi wystawać 1/3 na powierzchnią, podlej tylko dziś. I zaprzestań podlewać naokoło miesiąc. Po miesiącu zastosujesz drakońską,wydawać by sie mogło metodę-obetniesz wszystkie liście i wsadzisz doniczkę razem z cebulą do chłodnego pomieszczenia naokoło 3 miesiące. To powinno spowodować wytworzenie u cebuli pąków kwiatowych,u mnie ten sposób działa,wystarczy spojrzeć na moje Hippeczki.
- milkicja

Dziękuję bardzo za pomoc, zobaczymy co nam z tego wyjdzie.
Bardzo dziękuję za gratulacje

Bardzo dziękuję za gratulacje
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Milenko i ja wpadłam z gratulacjami
.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
I ja gratuluję
Cebula hipeastrum jest zdrowa i dorodna, powinna kwitnąć
Cebula hipeastrum jest zdrowa i dorodna, powinna kwitnąć
- Stokrotkania

- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Witam,
aż dziwne, ze wcześniej nie trafiłam do Twojego wątku, tak tu ładnie i kolorowo.
Cebulka wygląda na zdrową, ciekawe dlaczego nie kwitnie
Ja niestety, aż tak na hipeastrum się nie znam, mam dopiero od niedawna.
Przy okazji gratuluję stanu błogosławionego
, serduszka
, no i ozłocenia
.
Trzy wielkie

aż dziwne, ze wcześniej nie trafiłam do Twojego wątku, tak tu ładnie i kolorowo.
Cebulka wygląda na zdrową, ciekawe dlaczego nie kwitnie
Ja niestety, aż tak na hipeastrum się nie znam, mam dopiero od niedawna.
Przy okazji gratuluję stanu błogosławionego
Trzy wielkie
- milkicja

Dzięki, Dzięki, Dzięki
Teraz już mam nadzieję ze umiem się zaopiekować tą cebula, i mam nadzieję ze za kilka miesięcy, po spoczynku obdaży mnie pięknym kwieciem.
Teraz już mam nadzieję ze umiem się zaopiekować tą cebula, i mam nadzieję ze za kilka miesięcy, po spoczynku obdaży mnie pięknym kwieciem.
- ingga
- 500p

- Od: 7 paź 2009, o 10:27
- Kontakt:
Witaj
będziemy mieć nowych lokatorów w przybliżonym terminie
a co do hipka to ja po przesadzeniu jednak nie traktowała go tak ostro, bo widać, że ma świerze liście, więc w tej chwili ma okres wzrostu,
a żeby hipek zakwitł musi nabrać sił
wg mnie powinnaś go teraz obserwować - jeśli nadal bedzie wypuszczal nowe liście to ja wym go nawet zaczęła nowozić, a jak nie będzie ich wypuszczał to bym podlewala go coraz mniej i ewentualnie wtedy bym mu obcięła te liście, choć ja tego nie zrobiłam i mimo wszystko zanosi się że mój znów będzie kwitł a wcześniej kwitł mi w maju i w sumie nie zapewniłam mu okresu spoczynku.
będziemy mieć nowych lokatorów w przybliżonym terminie
a co do hipka to ja po przesadzeniu jednak nie traktowała go tak ostro, bo widać, że ma świerze liście, więc w tej chwili ma okres wzrostu,
wg mnie powinnaś go teraz obserwować - jeśli nadal bedzie wypuszczal nowe liście to ja wym go nawet zaczęła nowozić, a jak nie będzie ich wypuszczał to bym podlewala go coraz mniej i ewentualnie wtedy bym mu obcięła te liście, choć ja tego nie zrobiłam i mimo wszystko zanosi się że mój znów będzie kwitł a wcześniej kwitł mi w maju i w sumie nie zapewniłam mu okresu spoczynku.
- milkicja

Ingga On te liście ma już od bardzo bardzo dawna, są przeogromnie duże i ciężkie, cały czas się przewracają i łamią, wiec potraktuje go tak ostro jak napisała Ewa, Albo mu to pomoże albo zaszkodzi, są tylko 2 wyjścia:)
Dzisiaj kupiłam w zieleniaku cebule ze szczypiorem, teraz poczekam aż wypuści korzenie i będę miała świeży szczypior do sałaty z pomidorami :P :P

Dzisiaj kupiłam w zieleniaku cebule ze szczypiorem, teraz poczekam aż wypuści korzenie i będę miała świeży szczypior do sałaty z pomidorami :P :P

-
evluk

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wg tego co pisze milkicja, on nabiera sił już od 9 miesięcy, a Hippeastra mają to do siebie, że same rzadko wchodzą w stan uśpienia i trzeba im w tym pomóc,nie rzadko drastycznieingga pisze:
Hippeastra, nawozi się od chwili wypuszczenia łodygi kwiatowej, przez optymalny okres 6 miesięcy, wtedy jest szansa, że roślina zmagazynuje odpowiednie składniki przez ten okres, i zakwitnie w przyszłym sezonie..ingga pisze: wg mnie powinnaś go teraz obserwować - jeśli nadal bedzie wypuszczal nowe liście to ja wym go nawet zaczęła nowozić, a jak nie będzie ich wypuszczał to bym podlewala go coraz mniej i ewentualnie wtedy bym mu obcięła te liście, choć ja tego nie zrobiłam i mimo wszystko zanosi się że mój znów będzie kwitł a wcześniej kwitł mi w maju i w sumie nie zapewniłam mu okresu spoczynku.
Zainteresowało mnie Hippeastrum o którym piszesz, że kwitnie mimo iż nie zapewniasz mu okresu spoczynku
Bowiem, w obiegu są takie Hippeastra, które nie muszą przechodzić okresu spoczynku,wiec jeśli możesz podaj link do zdjęcia, albo samą fotkę, bo jestem strasznie ciekawa Twojego egzemplarza...
- stynka0207
- 500p

- Od: 21 lut 2010, o 15:47
Piękne masz roślinki,takie zdrowe i zadbane.A tak swoją droga już dziś gratuluje nowego lokatora mimo że będzie dopiero w lipcu.To najcenniejszy skarb jaki można posiadać.Mój już ma 4 lata. 
- ingga
- 500p

- Od: 7 paź 2009, o 10:27
- Kontakt:
moj hipek jest tu
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=857
w sumie to nie będę się wymądrzać bo niewiele wiem o ich hodowli
tzn znam trochę podstaw, ale resztę robię na wyczucie
A co do okresu spoczynku, to tak się zastanawiam może mimowolnie mu go zrobiłam
po przekwitnięciu planowawałam go podlewać coraz mniej ale ciągle wydawało mi się, że on nie ma na to ochoty
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=857
w sumie to nie będę się wymądrzać bo niewiele wiem o ich hodowli
tzn znam trochę podstaw, ale resztę robię na wyczucie
A co do okresu spoczynku, to tak się zastanawiam może mimowolnie mu go zrobiłam
po przekwitnięciu planowawałam go podlewać coraz mniej ale ciągle wydawało mi się, że on nie ma na to ochoty
- milkicja

Po raz kolejny podchodzę do ukorzenienia fikusa. Mam nadzieję że tym razem mi się przyjmie. Na razie wsadziłam do wody.
Zastanawiam się czy potem włożyć w ziemię i przykryć woreczkiem czy trzymać w wodzie aż wyjdą korzonki.
Chciałam dodać zdjęcia ale niestety imageshack nie działa
Zastanawiam się czy potem włożyć w ziemię i przykryć woreczkiem czy trzymać w wodzie aż wyjdą korzonki.
Chciałam dodać zdjęcia ale niestety imageshack nie działa
- Stokrotkania

- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt: