Pigwę miałąm ze 3 lata bo bardzo lubię sok z tych owoców do herbaty- zastępuje mi cytryne której muszę unikać.
Niestety u mnie za mokro - żyły ale co to za życie ...

Krzewy Jagody kamczackiej mają działkowi sąsiedzi, młode nasadzenia ale już owocują.
Obserwuję aby wiedzieć czy dadzą sobie radę u nas.
Na owoce Cytryńca poczekam cierpliwie bo warto a Tobie życzę zdrowia i dużo sił abyś mógł pielęgnować to wszystko.
Grażyna Widera Grażynko bardzo się cieszę z takich efektów. To daje nadzieję na lepsze zdrowie i chęci do kontynuacji. Naturalne metody sa skuteczne dla ludzi cierpliwych i systematycznych.
Dobrze,że planujecie kurację wewnętrzną ale nie aż tak długo - wskazane są przerwy.
Cytat ..." komisja ekspertów Organizacji Narodów Zjednoczonych i FAO (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives [JECFA]), uznaje, że główna molekuła olejku z oregano, karwakrol, może być toksyczna po przekroczeniu pewnej dawki.
Eksperci ustalili graniczną dawkę do 0,22 mcg karwakrolu na 1 kilogram na 1 dzień, to znaczy, 15 mcg dziennie na jednostkę o wadze 70 kg.
Eksperci więc zalecają ograniczanie dawek, zgodnie zresztą ze zdrowym rozsądkiem.
Olejek z oregano jest bardzo drażniący dla skóry oraz błon śluzowych dlatego właśnie należy go rozpuszczać w oleju roślinnym. " ...
Olejek z oregano jest odradzany w ciągu trzech pierwszych miesięcy ciąży.
Stężenie Olejków robionych domowymi sposobami jest niskie ale i tu należy mieć umiar.
W mojej najbliższej rodzinie jest pan, który od ponad 2 lat ma spore problemy ze skórą ( plecy i twarz).
Kilka konsultacji, testy które nic nie wykazały, leki, mazidła i efekty krótkotrwałe lub żadne zniechęciły go na tyle,ze dał sobie spokój.
Jednak chora skóra dawała się we znaki a zmiany były coraz gorsze. Smarowanie od listopada dało takie efekty,że sama byłam zdziwiona przy spotkaniu wigilijnym widząc tak zdrową i czystą skórę na twarzy . Nawet stare zmiany zniknęły. Skóra na plecach też wygojona a tak sceptycznie podchodził do tych domowych specyfików...