Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

janolej takiej listy krzewów owocowych i innych roślin tylko pozazdrościć.
Pigwę miałąm ze 3 lata bo bardzo lubię sok z tych owoców do herbaty- zastępuje mi cytryne której muszę unikać.
Niestety u mnie za mokro - żyły ale co to za życie ... :;230
Krzewy Jagody kamczackiej mają działkowi sąsiedzi, młode nasadzenia ale już owocują.
Obserwuję aby wiedzieć czy dadzą sobie radę u nas.
Na owoce Cytryńca poczekam cierpliwie bo warto a Tobie życzę zdrowia i dużo sił abyś mógł pielęgnować to wszystko.

Grażyna Widera Grażynko bardzo się cieszę z takich efektów. To daje nadzieję na lepsze zdrowie i chęci do kontynuacji. Naturalne metody sa skuteczne dla ludzi cierpliwych i systematycznych.
Dobrze,że planujecie kurację wewnętrzną ale nie aż tak długo - wskazane są przerwy.

Cytat ..." komisja ekspertów Organizacji Narodów Zjednoczonych i FAO (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives [JECFA]), uznaje, że główna molekuła olejku z oregano, karwakrol, może być toksyczna po przekroczeniu pewnej dawki. 
Eksperci ustalili graniczną dawkę do 0,22 mcg karwakrolu na 1 kilogram na 1 dzień, to znaczy, 15 mcg dziennie na jednostkę o wadze 70 kg.
Eksperci więc zalecają ograniczanie dawek, zgodnie zresztą ze zdrowym rozsądkiem.
Olejek z oregano jest bardzo drażniący dla skóry oraz błon śluzowych dlatego właśnie należy go rozpuszczać w oleju roślinnym. " ...
Olejek z oregano jest odradzany w ciągu trzech pierwszych miesięcy ciąży. 

Stężenie Olejków robionych domowymi sposobami jest niskie ale i tu należy mieć umiar.

W mojej najbliższej rodzinie jest pan, który od ponad 2 lat ma spore problemy ze skórą ( plecy i twarz).
Kilka konsultacji, testy które nic nie wykazały, leki, mazidła i efekty krótkotrwałe lub żadne zniechęciły go na tyle,ze dał sobie spokój.
Jednak chora skóra dawała się we znaki a zmiany były coraz gorsze. Smarowanie od listopada dało takie efekty,że sama byłam zdziwiona przy spotkaniu wigilijnym widząc tak zdrową i czystą skórę na twarzy . Nawet stare zmiany zniknęły. Skóra na plecach też wygojona a tak sceptycznie podchodził do tych domowych specyfików...
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Dziękuję Krysiu za identyfikację tego mojego pewnie estragonu.
Pozdrawiam Krystyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Krysiu, piszesz, że pigwa u Ciebie nie poradziła sobie z wilgocią w glebie. A próbowałaś może uprawiać pigwowiec? Wykopałam kiedyś kawałek ze starego i opuszczonego poniemieckiego ogrodu kawałek i pięknie rośnie. Nie jest to często spotykana w naszych ogrodach odmiana. Tworzy bardziej zarośla niż krzewy, kwitnie malinowo, ma wyprostowane gałązki i bardzo aromatyczne owoce pozbawione tych parszywych plamek spotykanych u pigwowca japońskiego. Wydaje mi się też, iż są one nieco większe. Roślina nie do zdarcia i radząca sobie dobrze w każdych warunkach. Warto spróbować.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za bardzo miłe powitanie.Trudno powiedzieć,że mam pasję.Dopiero raczkuję.Moja działka bardzo zapyziała.Mam wrażenie,że poza trawą nic tam nie chce rosnąć.Nie mieliśmy do tej pory z panem M czasu,od wiosny zabieramy się za pracę .Na razie siedzę i czytam doświadczenia innych,głowa moja kwadratowa i jestem przerażona.Z ziół mam standard -lubczyk,mięte /jaką nie mam pojęcia/,kminek.Tych dziko rosnących też dużo.Interesują mnie rośliny,które obniżają cholesterol i których nie lubią ślimaki czerwone.Gdyby ktoś mi podpowiedział będę wdzięczna.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu jestem. Dziś poszły do Ciebie nasionka. Zastanawiam się czy nie należałoby je przechłodzić w lodówce lub przez zimę na dworze aby roślinki nie zjarowaciały. Od nasion zaczynam pierwszy raz. W ubiegłym roku kupiłam sadzonkę, która,niestety,wybiła w pędy nasienne zamiast w bulwę.

Pozdrawiam słonecznie ;:3
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Myszko,o roślinach na cholesterol na pewno odpowie Ci nasza zielarska encyklopedia Krysia. Powiem tylko,że nie powinnaś się ustawiać pod kątem czego nie lubią ślimaki (robactwo wie co zdrowe) lecz co dla Ciebie jest najlepsze i to powinnaś mieć w swoim ogrodzie. A ślimakom trzeba wypowiedzieć WOJNĘ,inaczej się nie da. Czego nie zjedzą to zmierżą i zeszpecą.One żrą wszystko,od roślin począwszy poprzez jedzonka spożywane przez ludzi,aż po padlinę i najgorsze ścierwo jakie zna ludzkość.Rozmnażają się w zawrotnym tempie. Pocieszyłam Cię, co ?

Pozdrawiam słonecznie ;:3
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Badziu ,mam taką cichą nadzieję,że Krysia znajdzie kiedyś czas ,żeby odpowiedzieć.Odnośnie ślimaków to zwalczam je na wszelkie możliwe sposoby poza chemią.Razem z koleżanką możemy napisać pracę na temat tępienia tego paskudztwa .
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krysad71 Krystynko 100% pewność to będzie w sezonie bo zdjęcie niezbyt wyraźne ale wszystkie inne szczegóły opisu wskazują na Estragon.

mag Madziu Pigwowca o którym piszesz nie znam. Skoro pochodzi z poniemieckiego ogrodu to stara odmiana i pewnie dałby sobie radę i u mnie ale gdzie go kupić i jaka jego nazwa odmianowa ?
Bardzo mnie zainteresowałaś tym krzewem - w wolnej chwili odwiedzę Twój ogród aby zobaczyć jego zdjęcia.

iwona0042 serdecznie witam i zapraszam do częstych odwiedzin
- wpadaj - czytaj i dziel się z nami własnymi doświadczeniami.

badzia a już się bałam,że coś z Tobą się stało lub Poczta zmarnowała.
dziękuję i potwierdzę po otrzymaniu.

myszka każdy kto ma działkę czy też ogród powoli ulega tej pasji. Z czasem poświęcamy jej coraz więcej czasu bo godziny spędzone tam dają wiele radości i satysfakcji.
Takich ślimaków nie znam i obym nie miała tej przyjemności.
Co do wysokiego cholesterolu - sama go mam i po 3 miesiącach brania leków zrobiłam wyniki i przeszłam na metody naturalne.
Jak do tej pory u mnie świetnie sprawdza się Imbir - szkoda,że nie rośnie w naszych ogrodach.
Dwa lata temu zrobiłam podejście uprawy w sporej doniczce tak dla zaspokojenia ciekawości chcąc zobaczyć jak wygląda i jak kwitnie, w maju przeniosłam go na działkę.
Kłącze należy dość wcześnie wsadzić do ziemi bo zanim pojawią się pierwsze kiełki mija nawet miesiąc i dłużej ale potem rośnie szybko. Mnie nie zakwitła. W tym roku robię następne podejście.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Witaj Krysiu ;:3

Poszukując roślin obniżających poziom tzw. złego cholesterolu, natknęłam się na nowość ze szkółki pana Marczyńskiego. Jest to Jiaogulan, roślina u nas jeszcze nie znana. Można ja uprawiać w ogrodzie i w domu.

Wklejam fragment artykułu ze strony clematis.com.pl

Osoby nie będące posiadaczami ogrodów, również mogą cieszyć się uprawą pnących roślin o właściwościach leczniczych ? Jiaogulan, czyli ziele długowieczności (Gynostemma pentaphyllum) jest propozycją dla nich. Jest to pnąca bylina o pięciolistkowych, szorstkich liściach, z których, można sporządzać napary lub dodawać do herbat owocowych i sałatek. Pędy i liście zawierają wiele niezbędnych dla zdrowia witamin i mikroelementów, m.in. selen, magnez, wapń, żelazo, potas, mangan i fosfor. W literaturze można znaleźć liczne zapisy dotyczące wysokiej zawartości antyoksydantów chroniących organizm przed wolnymi rodnikami, zapobiegających uszkodzeniom DNA i opóźniających fizyczny proces starzenia się. Substancje zawarte w roślinie wspomagają leczenie miażdżycy, obniżają poziom złych cholesteroli, oczyszczają organizm z toksyn, normują funkcjonowanie organów wewnętrznych (m.in. wątroby). Regularnie stosowana uspokaja i wycisza, zapewnia głęboki i relaksujący sen, przywraca równowagę emocjonalną, usprawnia funkcjonowania mózgu ? poprawia pamięć i zdolność koncentracji.
Doskonale sprawdza się jako roślina pokojowa ? lubi stanowiska widne (ale nie w pełnym słońcu) i regularne podlewanie. W cieplejszych rejonach kraju może być uprawiana w gruncie (wytrzymuje spadki temperatur do ?15 ?C) lub w dużym pojemniku na balkonie lub tarasie wstawianym na zimę do chłodnego pomieszczenia. Jest byliną, dlatego uprawiana w gruncie wymaga wiosennego usunięcia wszystkich pędów, które następnie odrosną od podstawy.
Kasia
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Krysiu ja też doczytałam w necie, że na 100 procent to jest estragon , tylko nie ten francuski a ruski.
On już się szybko rozrasta, wymaga więc zmiany miejsca na bardziej przestronne, ale takiego nie ma. Tu gdzie rośnie zagłuszyłby lubczyk i różę. A lubczyku mam ciągle za mało, muszę nad tym popracować. Zapasy mrożonego lubczyku już mi się skończyły, a dopiero koniec stycznia. Do tego krzaczka jest nas dwie, ja i córunia moja.
Zaciekawioło mnie z tym imbirem. Pewnie też posadzę.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

badzia nasionka Macy dotarły - ;:138
Ciesze sie ogromnie i czytam od nowa wszystko o jej uprawie aby nie popełnić tym razem żadnej gafy.
Wandziu ;:196 ;:196 ;:196

ganio4 Kasiu szukając roślin leczniczych odpowiednich do naszych potrzeb można trafić na bardzo ciekawe gatunki. czasami wierzyć sie nie chce, że drzemią w nich takie siły.
Ja od razu szukam potwierdzenia nie tylko na stronach polskich ale i zagranicznych a także badań na dany temat i opinii.
Gynostemma pentaphyllum interesowała mnie ze 3 lata temu raczej z ciekawości niz pod własne potrzeby - teraz już wiem co znaczy wysoki cholesterol a pnącze do tej pory ładnie by się rozrosło.

krysad71 Krystynko piszesz,że zapasy roslin przyprawowych sie kończą - moze za długa zima lub zapasy za małe ... ;:196
Lubczyk mam i nawet mrożony bo w takiej postaci jest najwspanialszym wykończeniem rosołu - pycha.
Za to koper mrożony sie kończy i dziurawca za mało ususzyłam.
O doświadczeniach odnośnie uprawy i super efektach zdrowotnych napiszę w najbliższym czasie bo teraz mam wnuczkę u siebie i zero czasu dla siebie - taki los babci.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

wino na wzmocnienie

-utrzeć duży korzeń selera
-przesypać cukrem
-zalać litrem białego ( raczej wytrawnego wina)
- postawić w ciemnym miejscu
- po 48 godzinach odcedzić
Otrzymamy płyn o ananasowym smaku.
Należy pić go 2 razy dziennie po kieliszku przed jedzeniem.

Często nie doceniamy selera a jest on wielkim darem natury.
Korzeń zawiera cukier, substancje kleiste, olejki eteryczne,, duże ilości błonnika,
witaminy ; A, B2 ,B3,B5i B6 oraz K i niewielkie ilości witaminy C i PP,
makroelementy; sód ,potas, magnez, mangan, siarkę, wapń, fosfor, żelazo.
Seler stosowany wewnętrznie działa wzmacniająco,
wzbogaca organizm w składniki mineralne, leczy gościec, reumatyzm, kamicę moczową, sklerozę,
?drenuje krew?, działa odmładzająco, usprawnia pracę nerek, wątroby,
wpływa kojąco na nerwy, dolegliwości sercowe, żołądkowe i jest dobrze tolerowany przez cukrzyków.

Proszę o radę, co z kierowcami w takiej sytuacji???, czy to może być stosowane przez nich???

Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętam ten przepis - pisałam go 8.III.2010 na stronie 12 tego wątku bo wiosną często czujemy się zmęczeni.
Iwonko każdy kierowca siadając za kierownicę nie powinien spożywać alkoholu pod żadna postacią.
Żadne wyciągi ziół na alkoholu i inne nawet z niewielkim dodatkiem dla konserwacji nie wchodzą w grę ale po powrocie do domu już można.
Takie są zasady ale wiem,ze moi znajomi piją po kolacji przed snem jeden raz około 50 ml i też czują pozytywny wpływ.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

myszka pytałaś o naturalne sposoby na obniżenie poziomu cholesterolu.
Pewnie jest ich sporo ale ja podam te które sama ostatnio stosuję.

>>Kuracja ziołowa z miodem <<
pełną szklankę nasion kopru włoskiego zemleć w młynku do kawy i zmieszać z 2 łyżkami stołowymi rozdrobnionego korzenia kozłka lekarskiego.
Dodać dwie szklanki płynnego miodu i ponownie zmieszać, dolewając około litra wrzątku.
Odstawić na parę dni, po przecedzeniu pić przed jedzeniem 3 razy dziennie po 1 łyżce.

>>Kuracja imbirowa <<
utrzeć kawałek imbiru wielkości średniej fasoli i dodawać go do niegorących potraw, taką porcję należy zjadać minimum raz dziennie. Imbir rozrzedza krew, obniża poziom cholesterolu i leczy choroby reumatyczne.

A teraz trochę wiadomości cennej roślinie jaka jest
IMBIR
Imbir można używać jako świeże kłącze lub suszone.
Świeże kłącza przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Suszymy w lekko ogranym piekarniku w temp. do 45 stopni C -oczywiście wcześniej pokrojone na cienkie plasterki.
Suche kłącze najlepiej rozdrobić w maszynce do mięsa lub młynku do kawy.

Skład chemiczny;
Kłącze zawiera olejek eteryczny (1,5-3%) z alkoholem - zingiberol C15H25OH, cineolem, węglowodorem cyklicznym - giberenem, ponadto citreolem, borneolem, citralem, cineolem i kamfenem.
W kłączu jest także związek fenolowy ? gingerol w ilości do 1,5%. Gingerol nadaje ostry smak surowcowi.

Ta niezwykle cenna roślina chroni nas przed tworzeniem się zakrzepów, ponieważ zmniejszając agregację (zlepianie) płytek krwi, zapobiega nadmiernej krzepliwości krwi.
Imbir, bogaty w czynniki przeciwzapalne przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwpierwotniakowo, przeciwwirusowo, przeciwroztoczowo, przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo i pojędrniająco na skórę oraz błony śluzowe.
Okazuje się pomocny także w dolegliwościach związanych z zapaleniem stawów.

Stwierdzenie właściwości przeciwzapalnych i związane z tym działanie przeciwbólowe stało się kolejnym odkryciem możliwości wykorzystania imbiru w medycynie. Okazało się, że wyciągi z kłącza imbiru nie tylko działają przeciwzapalnie, lecz także zapobiegają procesom degeneracji chrząstki kostno-stawowej i pomagają w jej regeneracji. Dzięki hamowaniu przez gingerole powstawania mediatorów stanu zapalnego (cytokin, prostaglandyn i leukotrienów), imbir przynosi ulgę w dolegliwościach powodowanych przez choroby reumatyczne i w bólach mięśni.

To również niezawodny przyjaciel osób cierpiących na migreny. Jego regularne stosowanie może nie tylko zmniejszyć częstość i intensywność ataków migreny, ale łagodzić często towarzyszące im nudności.

O jego właściwościach leczniczych dokładniej można poczytać tutaj

http://luskiewnik.strefa.pl/luskiewnik/zingiber.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 38539.html

Z imbiru można sporządzać ;
- Odwar z korzenia ,
- spirytus imbirowy
- fizjologiczny wyciąg
- ekstrakt olejowy

Uwaga!
Osoby z zaburzeniami krzepliwości krwi, kamicą żółciową, stosujące leki przeciwzakrzepowe lub przeciwcukrzycowe, jak również kobiety w ciąży i karmiące przed zażyciem imbiru powinny zasięgnąć porady lekarza.

Podam przepisy na zastosowanie Imbiru tak aby każdego dnia był przez nas zażywany - naprawdę warto - polecam.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Mam pytanie Krysiu odnośnie imbiru, ja dodaje go po 3 plasterki do herbaty. Ale jestem cukrzykiem, jakie ma znaczenie w przypadku cukrzycy. Nie wiedziałam, że należy pytac o to lekarza.
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”