Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Nowy sezon zaczynam od nasion...część wysieję w domu a część w ogrodzie :P
Zestaw Barwy jesieni...sześć osobnych torebek z nasionami...nareszcie ktoś wpadł na pomysł i nie wymieszał wszystkich razem tylko wszystkie są popakowane osobno...w torebkach nawet sporo nasionek jest wsypane.
Obrazek

Obrazek

Zapas do warzywnika też zrobiłam łącznie z cebulką dymką ;:63
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj masz piękny ogród i dużo ciekawych roślin ,jestem u Ciebie pierwszy raz i będę częstym gościem u Ciebie. :wit pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skromnie w ilości ale bogato w rodzaju nasionek. Ja muszę już swoje posiać, bo są takie, które muszą być przemrożone. Dzisiaj byłam na działce i było tak pięknie. Bez wietrznie, bez opadów , słonecznie. Trochę się dotleniłam i zabezpieczyłam piwonie, które już były okryte ściętymi gałązkami z piwonii, ale one były tak mokre, że pleśń była na wystających częściach łodyg. Wymieniłam je na stroisz.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

roza333 zapraszam częściej :wit :P
Mirko w ogrodniczym była dopiero pierwsza dostawa nasion...skromny wybór, pojechałam po całkiem inne nasiona a wróciłam z innymi...ale i tak jestem zadowolona, posadzę od nowa byliny i jednoroczne które kiedyś miałam a które wyginęły.
Kupiłam też cały podstawowy zestaw do warzywnika łącznie z cebulą dymką ;:108
Tytoń ozdobny, też prawie wyginął...poluje na nowe nasiona chcę go odnowić...w tamtym roku miałam tylko dwie sadzonki...nasion nie zdążyłam zebrać, może jakieś się wysiały z tych dwu sadzonek.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aniu,w tej nowej części chyba nie ma tego mojego tytoniu,poczekam jak będziesz miała wolną chwilę i odszukasz. ;:79
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nigdy nie miałam tego tytoniu ozdobnego, a to całkiem ciekawa i kolorowa roślinka.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu,ładny ten tytoń.Dobrze,że zobaczyłam jakie ma liście,żebym nie wypieliła.
Miałaś już tego ubiorka,bo też go kupiłam.Z godecji zebrałam swoje nasionka,zobaczymy czy z takiego zbioru coś wyjdzie.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Naprawdę fajna roślina, w większej grupie ładnie wygląda. To pierwsza roślina w ogrodzie, rosła na okrągłej rabacie...na środku królowała kępa różowej kleome a dokoła posadzony był tytoń, przed tytoniem rosła czerwona aksamitka, posadzona jedna przy drugiej...bardzo proste rośliny a pięknie wyglądały.
Jeszcze mam coś podobnego z liści, kwiaty są jednak inne...zapomniałam jak się nazywa. Sadzonka jest z mieszanki bylin średnio wysokich. Ciekawe czy nie wyginie, zimuje po raz pierwszy.

Obrazek

Obrazek

Kupiłam ubiorek w białym kolorze, obsadzę dookoła tę roślinkę żeby była bardziej widoczna.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ostrzegam fanki tytoniu ozdobnego , uwielbia go także stonka , po zjedzeniu ziemniaków , zabiera się do niego . Nie wolno przegapić tego momentu. Dwa dni , badyle i wspomnienia zostają ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu raz posadzisz tytoń to zostanie w ogrodzie na stałe, na wiosnę pojawiają się sadzonki blisko rośliny matecznej...pamiętaj i nie wytnij...będą gotowe sadzonki, na nowy sezon...tylko trzeba je rozsadzić.
Ubiorek miałam o identycznych kwiatach tylko był jednoroczny, ten jest wieloletni...naprawdę warto go mieć na rabatce.
;:7 ;:7 zaczynam od nowa sadzić stare rośliny o których prawie zapomniałam. Przejrzałam ostatnio fotki i przypomniałam sobie o różnych roślinach które kiedyś rosły w ogrodzie.
Godecje też już miałam... jak najbardziej zebrane nasiona zejdą. Małgosiu godecja też się wysiewa i pojawia na wiosnę na rabacie trzeba tylko zwrócić uwagę na listki i nie wyplewić sadzonek.

Tadziu zgadzam się co do stonki, błyskawicznie zjada całą roślinę...w tamtym roku zbierałam stonkę na okrągło ale i tak nic to nie dało, jednego dnia zebrałam a na drugi dzień była od nowa...jak się pojawi trzeba zastosować chemię, inaczej zje całe krzaczki.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze,ale na inne rosliny stonka nie przejdzie?
W tym roku godecji z samosiejek raczej nie będę miała,bo mam głupią manię,że jak cos przekwitnie i zbiorę nasiona to zaraz wyrywam z ziemi dla porzadku.W tym roku już nie będę taki czyścioszek i wszystko zostawię do wiosny nastepnej.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu bardzo dużo roślin jednorocznych się wysiewa i gotowe sadzonki są na następny rok, jak ktoś nie zna listków to wyplewi biorąc sadzonki za chwasty. Też zostawiłam kilka bylin żeby się rozsiały, sama jestem ciekawa czy sadzonki pokażą się na wiosnę ;:108
Stonka nie przejdzie na inne rośliny...na wsi jest inaczej, rolnicy sadzą ziemniaki w okolicy więc stonka pojawia się wszędzie tam gdzie nie jest mile widziana:;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu mam ten sam problem ze stonką na tytoniu, chociaż w tym roku zapanowałam nad nią i krzaczki kwitły do późnej jesieni.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wieczorem Ka ra te i kilka dni spokoju. :uszy
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Tadziu z trzech krzaczków to można pozbierać do butelki jak za dawnych czasów. :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”