Podniebny i przyziemny ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Podniebny i przyziemny ogród...

Post »

Czas założyć nowy wątek, bo wiosna zbliża się wielkimi krokami... a i tematów do dyskusji nie zabraknie w 2012 r.

Powiem, że w końcu mogę myśleć o ogrodzie całkiem na poważnie.
Czekałam cierpliwie od kilku lat, by w końcu mogło zacząć powstawać coś na stałe, a nie tylko ogród który musiał być co chwilę przenoszony z miejsca na miejsce i z doniczki do doniczki.
Ci, którzy mnie znają z pewnością mają pojęcie o tym co się działo do tej pory. Tych, którzy odwiedzili mnie po raz pierwszy zapraszam w wolnych chwilach do lektury i oglądania moich starszych wątków.

Ciężko będzie pogodzić moje rozdarcie pomiędzy roślinami ozdobnymi, a warzywami, ale jakoś postaram się tak to zorganizować, żeby mi "grało".

Zapraszam wszystkich odwiedzających do oglądania i wyrażania swoich opinii, szczególnie tych negatywnych! i krytycznych! Dzięki temu będziemy mogli prowadzić otwartą i merytoryczną dyskusję w temacie jakże dla nas wszystkich tutaj ważnym :)

A tutaj moje podniebne...

Obrazek

i przyziemne pole do popisu...

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Re: Podniebny i przyziemny ogród...

Post »

Magda - faktycznie idziecie jak burza, skoro nawet ogród na dachu macie przygotowany. ;:138
Tylko gdzie ci wcięło orzech ?
A w ogóle to ostało się coś z większych drzew, czy zaczynasz od zera ?
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Jestem i ja w nowej części :wit
I na co się zapisuję za rok? Na zdjęcie przyziemnej części zrobione z tej podniebnej :D Ale będą efekty...
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariola, z drzew nic się nie ostało. Orzech taranował dojazd sprzętu na budowę, poza tym jak się okazało przy ścinaniu był pusty w środku. Nie mamy żadnych drzew, zostały tylko dwa krzaki bzu w naprzeciwległym narożnikach działki, złotlin i bardzo duży krzew mahonii. Reszta rosła z nieodpowiednim miejscu i musiała być usunięta.
Teraz nie żałuje ani jednego usuniętego drzewa, bo przestrzeń będzie można zaaranżować od nowa. Poza tym do tego naszego domu nie bardzo pasują drzewa owocowe typu jabłoń czy grusza. Orzecha mi szkoda, bo wymarzyłam sobie na nim hamak, ale cóż... jak się nie ma orzecha to trzeba kupić innego rodzaju hamak :)
Co do ogrodu na dachu to już jest przygotowany od bardzo dawna. Dach był poddany serii testów na nieprzemakalność, które zaliczył na szczęście pozytywnie. Zostaje tylko ułożenie substratu. Od wiosny ruszymy z nasadzeniami.

Małgosiu - powiem, że już jest lepiej, bo nie ma aż takiego bajzlu jak na tych zdjęciach z jesieni niestety wejście na dach jest tymczasowo niemożliwe. Rozgardiasz zniknie jak tam zamieszkamy, bo teraz oczywiście jest multum spraw ważniejszych. :roll:
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igor cieszę się, że mogłam pomóc i wytłumaczyć Ci o co chodzi z ogrodem na dachu i być choć trochę inspiracją. 500m2 to niezłe pole do popisu. Czasem warto trochę się wysilić, żeby były efekty, wtedy można wyjść ponad szablon tego co robią wszyscy i stworzyć coś wyjątkowego. Tylko wtedy pochwały i wyróżnienia mają sens. Prawda? :wink: :D
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie przed chwilą wymieszałam ziemię torfową z perlitem i wysiałam pelargonie, heliotropy i koleusy. Zobaczymy czy coś z tego będzie :)

Perlitu użyłam po raz pierwszy, muszę go wyczuć. Zauważyłam, że dość dobrze sprawdza się jako składnik mieszanki do ukorzeniania liści fiołków afrykańskich. Ziemia nie jest nigdy dzięki niemu przelana i nie pleśnieje. Ciekawa jestem jak spisze się przy wysiewie.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:224 fiu fiu fiu ale daszek się zapowiada
Widzę, że wjazd tymczasowy zrobiliście od drugiej strony tak właśnie się zastanawiałam jak te ciężarówki tam zawrócą na tej waszej wąskiej drodze ;)

a ja po porową poradę ;) Jaką odmianę wczesnego pora kupić. Byłam zobaczyć co mają i Bluvetia, Jolant, Blizard, October coś takiego znalazłam mówi ci to coś siałaś już jakieś z nich?
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiola polecam Bluvetię, to odmiana wczesna, niezawodna. Pozostałe są średniowczesne lub średniopóźne. Pamiętaj że aby por przezimował, musisz kupić odmianę typowo późną, zimującą np. Arkansas lub Bartek. Odmiany późne są krótsze jednak mają grubszą białą część. Odmiany wczesne są cieńsze, a biała część jest bardzo długa. ;:196

Hihi wyobraź sobie, że tam z tyłu zawracała dłużyca, która przywiozła nam pręty zbrojeniowe. Specjalnie kazaliśmy pociąć pręty na odcinki po 6 cm (z 12m) żeby mógł przyjechać krótszy samochód. Ale ktoś z Centrostalu czegoś nie dopilnował i wysłali nam dłużycę :D
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wpadłam z rewizytą i załapałam się na otwarcie sezonu. :wit Przyznam się, że już podpatrywałam w poprzednich wątkach, co porabia inna Wrocławianka, ale nie wpisywałam się, bo nie miałam swojego wątku, do którego mogłabym Cię zaprosić. :wink: Na pewno jednak wrócę do relacji z budowy domu, bo ostanie co pamietam, to wjazd buldożera na posesję i wtedy chyba jeszcze nie wspominałaś o podniebnym ogrodzie. ;:152 Ach, tak puścić wodze wyobraźni... Na pewno będzie piękny. Co w nim zamieszka? Doniczki? Bedzie oszklony? No mówże. ;:65 ... :oops:

Perlitu nigdy nie używałam, chętnie podpatrzę, jak się u Ciebie sprawdza. :)
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dyshia witaj u mnie :)

Na dachu zamieszkają różne rośliny. Wśród nich znajdą się zarówno te mało jak i trochę więcej wymagające. Z tych bardziej pospolitych zdążyłam zgromadzić rojniki wszelkiej maści. Namnożyłam sobie też przez lato sporo dąbrówki rozłogowej. Zgromadziłam też około 40 odmian irysów pumilla i miniaturowych. Planowałam tez trawy, ale oczywiście te z płytkim systemem korzeniowym. Zobaczymy jak nam to pójdzie od wiosny. Czy ze wszystkim zdążymy? Jest jeszcze tyle do zrobienia zarówno w domu jak i wokół niego. Ale jak nie w tym to w przyszłym roku. Całe życie mamy :)
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Optymizmem powiało :D
Miło będzie kibicować Waszym poczynaniom!
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Witaj Madziu, dobrze że Ciebie znalazłam :) i tylko przez przypadek jak zaglądałam do Lucynki. Widzę że już plany sadzenia są więc byle do wiosny, chociaż na zdjęciach słonko już tak wiosennie świeci. A jak zamieszkacie już w domku to też będzie łatwiej zadbać o ogród bo nie trzeba dojeżdżać no i nawet wolne 15 min można wyjść i coś tam skubnąć przy roślinkach. Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy budowy i oczywiście ogrodu. Fajnie jest móc coś sobie zaplanować od podstaw a potem to konsekwentnie realizować.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, wieje optymizmem cały czas :D

Justynko zdjęcia są jesienne. Teraz nie mam możliwości wdrapać się na dach, poza tym zwykle bywa szaro buro i ponuro to i widoki nieciekawe. Ale niech no tylko zrobi się cieplej :)

Wracam do tematu pierwszych wysiewów, a mianowicie do koleusów. Zaobserwowałam, że kolor to nie kwestia odmiany. W ubiegłym roku zebrałam nasiona z jednego niedopilnowanego koleusa, który mi zakwitł. Dodam, że tylko i wyłącznie z jednego egzemplarza. Wysiałam je, wzeszły, jednak rośliny które otrzymała różniły się wyglądem, nie były wszystkie jednakowe. Powstała mieszanka. Nie wiem więc czy to loteria, czy rozszczepienie cech po prostu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Madziu jestem w nowej części .Czekam ,aż daszek się zazieleni .
Co planujesz ,aby na nim rosło ?
Z koleusami to loteria ,mi też z nasion wychodziły różne .
Awatar użytkownika
dzieci2
200p
200p
Od: 20 lip 2011, o 19:52

Post »

Madzia. Dobrze, że chociaż Ty czujesz wiosnę :lol: , bo ja zaczynam odczuwać zimę :cry:

Dobrze, że masz pomysł - jakąś wizję jak Twoje ogrody mają wyglądać, bo u mnie wolna amerykanka
Pozdrawiam
Asia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”