Jagoda - zielono mi :) część druga

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagoda - zielono mi :) część druga

Post »

Z tym eschynantusem to mam prawdziwy dylemat. :? Cieszę się, że wypuszcza pędy, ale jednocześnie zastanawiam się, czy go przesadzać na wiosnę. We wrześniu zrobiłam mu tylko drenaż, tzn wyjęłam bryłę korzeniową z doniczki, częściowo obsypałam ziemię, co było dość trudne, bo tam była siatka cieniutkich korzonków, które bałam się uszkodzić, wsypałam keramzyt i cudem upchnęłam całość w tej samej doniczce, bo nie miałam innej wiszącej.
Myślę, że w doniczce pierwotnie były chyba ze dwie trzy rośliny, a przetrwała jedna. Zastanawiam się, czy korzenie bez rośliny jakoś się rozłożyły w tej ziemi? Czy może będą stanowić przeszkodę dla korzeni tego eschynantusa, który przetrwał? Nie wiem, czy przesadzać, czy dopiero za rok? Jak wy myślicie?
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko nie przesadzaj one nie za bardzo lubią być często przesadzane, ja mojego mam w tej samej donicy już 3 lata korzenie które zostały , a nie mają zielonej góry po prostu obumrą a sole mineralne z nich posłużą jako odżywka żywej roślince :wit
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Bardzo udany zakup,gęsta i ładnie wybarwiona trzykrotka. :D Gratuluje kiełków w eszku,ja mam od maja tego roku kilka sadzonek aeschynanthus mira i ani drgną, przeciwnie jedna szczepka zaczyna tracić listki :oops:
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Ja bym poczeekała, jak wypuszcza nowe pędziki to nie ruszałabym jeszcze.
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

:) :) :) :) Jagoda - trzeba wykorzystać wszelkie sposoby do obrony - fajny model :wink:
Ostanio widziałam taka trzykrotkę w cenie 17 zł, strasznie mi sie podobała, ale że juz zainwestowałamw dzbanka i storczyka to sobie odpuściłam - Twoja jest sliczna i zapewne pieknie będzie rosła jak to trzykrotka :)
Eszantusa tez bym nie ruszłaa, zapewne korzenie się rozłożyły :wink:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
agucha432
500p
500p
Od: 3 lis 2011, o 10:10

Post »

Jagoda a co to za odmiana ten twój aeschynantus?? Ja mam właśnie chyba takiego samego(sądząc po listkach) i nie znam nazwy no i mój właśnie tez puszcza młode zresztą widziałaś chyba?
Moje doniczkowe Moje storczyki
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

I ja chciałam poprosić o fotkę całości kwietnik-też mnie zainteresował element ale doczekaliśmy się wszyscy. Fajny. A jeśli będzie stał w cieniu to może Aspidistrę za jakiś czas na nim ulokujesz-jeśli w dalszym ciągu będziesz miała na nią ochote, oczywiście :)
Pada śnieg, pada śnieg...a u Ciebie wiosna! Pięknie Hiacyntowo-Żonkilowo :) Sanse też bardzo mi się podobają :)
Awatar użytkownika
agucha432
500p
500p

Post »

Niw wiem gdzie ten śnieg pada bo w moich stronach ciągle go nie ma :(
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nad morzem bialutko :_ Ale jutro pewnie już błotko będzie :evil:
Awatar użytkownika
agucha432
500p
500p

Post »

U mnie też nad morzem niestety mrozek ale bez śniegu :(
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagódko..mamy taką samą trzykrotkę :tan . Także bardzo mi się spodobała. Co do eschynantusa, ja wychodzę z zasady że póki kwiatek rośnie to nie ruszam. ;:108
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Witam się po długiej nieobecności :D
śliczna trzykrotkę zakupiłaś... to wdzięczne i bezproblemowe kwiatuszki a do tego szybko rosną...
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

trzynastko, Zeniu, Migotko, Filigranowa, skoro wszystkie jak jeden mąż odradzacie, to zostawię go w spokoju w tym roku. ;:108 Przynajmniej nie będę musiała szukać odpowiedniej doniczki. :wink:
Chrapko, oczywiście, ze chcę aspidistrę. ;:180
agucha, nie mam pojęcia, co to za odmiana, na doniczce napisali tylko eschynantus.
Marylo, ciekawa sprawa, bo mój zanim się te nowe pędy pokazały zasuszył kilka liści, a właściwie jeden stary pęd. Może zrobił ze sobą porządek przed nowym sezonem. :wink:
Zeniu, fajnie, że mamy takie same trzykrotki. :tan
Anjja, witaj po przerwie, a fanką trzykrotek jestem dzięki szczepkom od ciebie. ;:196
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

I mi się podoba Tówj, nowy zakup ;)
Ja chyba mam 6 rodzajów trzykrotek albo więcej.

Gratuluje pączków na aeschynantusie. Mój kwitł całą zimę i się nieźle rozrósł. Czeka go na pewno przesadzanie do świeżej ziemi. I mocne przycięcie... a szczepki pojadą w świat... To wdzięczna roślinka i ma, piękne ozdobne liście i kwiaty ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też mam taką trzykrotkę-tycią szczepeczkę, ale już się ukorzeniła i widać, że prędko jej do... "rośnięcia" :) Twoja śliczna :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”