Ocieplanie domu - poradźcie!

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Gosia R-k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2009, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ocieplanie domu - poradźcie!

Post »

Pojawiło się tu hasło "oddychanie", bardzo zabawie się kojarzy i chyba niewiele osób wie, o co chodzi.
Przed pojawieniem się PCV, a później innych spoiw organicznych spoiwem było wapno, potem cement, gips to inna bajka.
Materiały te były na tyle porowate, że woda, zwykle deszczowa, która była podciągana kapilarnie z gruntu (budynki nie miały izolacji przeciwwodnych ani przeciwwilgociowych) lub z zacinającego deszczu szybko wysychały, a pleśń nie pojawiała się na ścianach (chyba,że wody było zbyt dużo). Starożytni i nasi przodkowie wiedzieli dobrze gdzie budować, a jakich miejsc unikać, jak nie mieli wyboru, to mieli sposoby na pozbycie się wody.
Teraz się nie zapobiega, tylko walczy z wilgocią, często w bardzo głupi sposób.
Zawilgocenia z murów, posadzek, tynków muszą być usunięte, nie ma innego sposobu, niż odparowanie. Nie jest to możliwe, jak wilgotną czy mokrą ścianę owinie się od zewnątrz styropianem, a od środka otynkuje tynkami gipsowymi i pomaluje farbami akrylowymi, lateksowymi czy nawet sylikonowymi (to też żywica).
Pomieszczenia wilgotne trzeba wietrzyć. Para wodna potrafi się kondensować nawet w środku lata przy bardzo wysokich temperaturach powietrza.
pozdrawiam, Gosia R-k
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Witajcie
Mam na działce domek letniskowy o grubości muru 19 cm- miał służyć na lato :roll: . troszkę się zmieniło i stwierdziliśmy że w zimę też warto tam zajrzeć .Jakiej grubości styropian polecacie?,żeby troszkę zatrzymać to ciepełko w domku?
Pozdrawiam. Ewa
Gosia R-k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Koszt styropianu jest najmniejszym z całego nakładu na ocieplenie czyli robocizny i tynku.
Trzeba go dobrać optymalnie do potrzeb, ale nie mniej niż 12 cm na ścianach, w dachu ocieplenia powinno byc nie mniej niż 25-30 cm.
Sąsiad właśnie nałożył na ściany 20 cm styropianu ( juz taki produkują) i bardzo sobie to chwali :)
pozdrawiam, Gosia R-k
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Gosiu, a cobyś powiedziała na styropian na ściany, 2 x 10 na mijankę.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Gosia R-k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Krzysztof, taki sposób jest dobry, ale najlepiej się to układa na posadzkach i stropach i w ścianach 3 warstwowych.
Na ścianach, nawet przy altance trzeba by było to kołkować. Mój sąsiad gdzieś kupił tanio taki sklejony styropian ( 2 płyty gr. 10 cm z przesunięciem), na pióro i wpust.
Ma kolor grafitowy, popytam, co to za firma.
pozdrawiam, Gosia R-k
Pani Bestia
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Styropian "na zakładkę" do kupienia w hurtowniach budowlanych. Mam taki na ścianach.
"Na początku był Smok."
Gosia R-k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Chodzi o styropian gr. 20 cm ( taki gruby w marketach nie jest zjawiskiem "normalnym"). Stosuje się go jedynie do ociepleń budynków pasywnych, a szkoda.
pozdrawiam, Gosia R-k
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ja mam dom ocieplony 3 razy;w murach(miedzy jednym ,a drugim)wewnątrz miedzy murem ,a regipsem i na zewnątrz.Na posadzce jest styropian zalany warstwą masy samopoziomującej i trzyszybowe okna.Dach ocieplony jest podwójnie wełną i mam cieplutko ;:138
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Pestko ,a czym masz ocieplony dom wewnątrz między murem a regipsem?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

płytami styropianowymi :wink: Można ocieplić wełną.
MCHADAJ
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 cze 2011, o 17:00

Post »

ocieplkenie domu od wewnatrz to nie jest najlepszy pomysł a płytami styropianowymi to juz wyjatkowo zły.
woda skrapla sie pomiedzy ociepleniem a sciana i grzybek gotowy
reasumujac ,jest to niezgodne ze sztuka budowlana..
pzdr
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Po przeczytaniu całego wątku dopiero teraz mam mętlik w głowie,może i ja uzyskam pomoc znawców,pokrótce :4 lata temu kupiłam dom na wsi,dom jest drewniany,kupując go był zamieszkany,więc bez śladów wilgoci ,grzyba.Od strony zachodniej deski trochę się miejscami rozeszły,pod koniec lata zamówiłam nowe deski na felc ,po zdjęciu starych desek planowałam dać wełnę mineralną i na to folie paro-przepuszczalną i na to nowe deski,na moje nieszczęście a może szczęście tartak w którym zamówiłam deski okazał się być beznadziejnym i nie dostarczył mi desek w ogóle ,zwodząc mnie przez długi czas,a niestety jest to jedyny tartak gdzie mogę kupić deski z felcem.Teraz muszę co wykombinować innego,ale chciałam zapytać czy ta wełna to dobry pomysł ,bo ktoś mówił tu o tym że nasiąka wilgocią.Czy lepiej styropian,a może te płyty poliuretanowe,dodam że nie mam się kogo poradzić,tu są tacy fachowcy,których wiedza sięga lat 70 XX wieku.Dodam jeszcze że okna poprzedni właściciele wymienili na plastiki(niestety). Czy w ogóle dać sobie spokój z ociepleniem i dać tylko pod deski folie paro-przepuszczalną.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Powiedz coś więcej o konstrukcji tego budynku, szczególnie ścian, jak osadzono w nim okna, sufitu , dachu, wentylacji itd
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MCHADAJ pisze:ocieplkenie domu od wewnatrz to nie jest najlepszy pomysł a płytami styropianowymi to już wyjatkowo zły.
woda skrapla sie pomiedzy ociepleniem a sciana i grzybek gotowy
reasumujac ,jest to niezgodne ze sztuka budowlana..
pzdr
Zgodne czy nie tego nie wiem.Mogę powiedzieć ,że sprawdzone.Mieszkam 14 lat i żadnego grzyba nie mam.Nie ma wilgoci w domu.Poza tym ocieplenie styropianem pod rigipsami nie jest laboratoryjnie szczelne.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

krzysztofkhn pisze:Powiedz coś więcej o konstrukcji tego budynku, szczególnie ścian, jak osadzono w nim okna, sufitu , dachu, wentylacji itd
Wydaje mi się że jest budowany metodą ryglową,lub szkieletową ,ale to się okaże jak zdejmie się deski,wentylacja? dawniej nie myślano o czymś takim,fundamenty są z kamienia wapiennego,podłoga drewniana,pod spodem ziemia(piach),zostawiłam w dwóch pokojach,w pozostałych pomieszczeniach zrobiłam wylewki,w kuchni piec(nie używam)nad nim duży okap z otwieranym wylotem do komina.Planuję zrobić wentylację z łazienki w suficie zrobić otwór i poprowadzić rurę ponad dach,a w suficie zamontować kratkę wentylacyjną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”