Witam niedzielnie wieczorowo.
Przeglądanie i segregowanie zdjęć to jest tak zajmujące zajęcie że nawet nie zauważyłam jak ten dzień minął.
Aga mam nadzieję że Westerland tej zimy nie zmarznie i pokaże całą swoją krasę i dopiero będzie co podziwiać.
Powojników mam jak się okazuje kilkanaście. Najstarsze to
Clamatis Alba Luxurians

który mi w tym roku trochę chorował na grzybki ale jak się zebrał w sobie po opryskach to kwitł aż do końca października.
Drugi to
Clematis Madame Julia Correvon
Ewa też tam zaglądnęłam i na wstępie wiem że mają
David Thompspn hybird rugosa której brakło mi u Schultheis'a. Reszta to muszę spokojnie przejrzeć.
Adrian Clematis Paul Farges - 'Summer Snow' raczej nie spotkasz w zwykłym ogrodniczym, Nela przywiozła mi go od Kapiasa. Jak ukorzenią się jakieś sadzonki to chętnie się z Tobą podzielę.

zaczął kwitnąć w połowie sierpnia
Agata a widzisz nie ma to jak skleroza

czyli znasz naszą okolicę ale 10 lat temu to mój domek był całkiem nagi no może ozdobiony różami.

rok około 2005
Jula chyba właśnie pod Twoim wpływem wymienię Mikelite na Nigh Veil bo jest bardziej fioletowy ale ciągle mi ta Mikelite w głowie siedzi więc może do jakiejś innej różycy na później.
Z niebieskich powojników to mam
Clematis Juuli słabo kwitł ale powtórzył kwitnienie
Clematis Sizaia Ptitsa
i jakiś niski bylinowy nn
fioletowy
Clematis Pamiat Serdtsa
Ida warto Summer Snow posadzić pod drzewo i to dość spore bo będziesz mieć kwitnące na biało jesienne drzewo.
Z wielkokwiatowych mam tylko
Clematis Barbara ze względu na jej nazwę, kwitł nawet dość dobrze i nawet powtórzył dwoma kwiatkami.
Aga Cecilie dostała taki stelaż jaki miałam pod ręką a że suszarka się rozleciała to było akurat. Ona będzie przesadzony pod pawilon różany już wiosną i będzie miała inną kratkę do wspinaczki bo ta czerwień za bardzo rzuca się w oczy.
Nie mam Anabelki ale one podobno tak mają całe życie.
Zenia moje to w większości młodziaki i pewnie jeszcze miały nawozy z doniczek od hodowcy. A świerki to są takie podkradacze i wody i nawozów.
Jadzia miejscami nawet za dużo tego

ale niektóre miały chyba za mało. Miejmy nadzieję że w tym roku wszystkie będą ładnie kwitły. Moja Cecilie był już przekwitnięta i został się tylko puszek na badylkach

kwiatki pokazała w połowie sierpnia
Został mi do zaprezentowania jeszcze pachnący
Clematis mandschurica słabo kwitł i właściwie to nie wiem czy pachnie.