Więcej niż hobby

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Więcej niż hobby

Post »

:wit pooglądałam .
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Edytko! Widzę, że i Ty lubisz siać kwiatki. Ja również, i już się zaopatrzyłam w siewki. I nie tylko w te działkowe, ale i egzotyczne. Czeka mnie długi czas wyczekiwania i dużo cierpliwości. Pozdrawiam mirka
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Krzewuszka kwitła u mnie pierwszy raz, nie wyłamywałam, tylko obcięłam sekatorem przekwitłe kwiatki z końcówką gałązki. Czytałam, że przez to bardziej się zagęści, rozkrzewi, a więcej gałązek to więcej kwiatów. Myślę, że ma to sens.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny ten barwinek,nie widziałam jeszcze takiego :shock: No i wart sadzenia ze względu na długie kwitnienie ;:108
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Mirko, dzięki za takie słowa, przypomnę sobie o nich gdyby mnie naszła chora ochota na wyłamywanie tych kwiatuszków. :wink:

Dosiu, witaj. :wit

Mirabelo, witam. :wit Wysiewanie nasion to bardzo przyjemne hobby, nieprawdaż. :wink: Też się zaopatrzyłam w nowe nasionka egzotyków, listy powinny dojść na dniach, może i dzisiaj. Zamówiłam jedną ciekawostkę, która, jak doczytałam, należy do rodzaju ... sterlizia (czyli straszne uparciuchy). :;230 Wzięłam 3 nasionka, ale podejrzewam, że by otrzymać jedną roślinkę, powinnam była wziąć ich z 20. :D Teraz jak dojadą, to tylko do ziemi i tak jak mówisz - cierpliwości. ;:108

Gosiu, moja kwitnąca krzewuszka to już duży krzaczek, bardzo ładnie rozkrzewiony, a dwa razy w poprzednim sezonie ją cięłam, bo wypuszcza mnóstwo nowych pędów, wysokich jak ona sama. :shock: Nowe krzewuszki, jeśli przeżyją, będę przycinać jak radzisz. :)

Idę piłować nasiona kanny... ;:224
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Idę piłować nasiona kanny... ;:224

Poczekamy na efekty ;:224
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Pierwsze efekty już są: strasznie boli mnie ręka od zaciskania kombinerek. :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

To siew ekstremalny :;230 Takiego jeszcze nie praktykowałam, raczej tradycyjnie-do ziemi i już :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
dosia
1000p
1000p

Post »

:shock: Aga piłowałaś kombinerkami?
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Domyślam się, że zwracasz się do mnie. :wink: Kombinerkami trzymałam nasionko, a piłowałam oczywiście pilnikiem (nie do paznokci :D ).

Ewo, a coś Ci z takiego tradycyjnego siewu z ziemi wyszło? :)
dosia
1000p
1000p

Post »

Dyshia przepraszam :oops: że Cię przechrzciłam oczywiście że do ciebie, ja nie wiedziałam że trzeba piłować nasiona :?: Napisz proszę które się piłuje, czy nie boisz się że je uszkodzisz posługując się takim sprzętem?
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Sieję tradycyjne kwiatki, nie wymagające piłowania :D Niecierpki, lobelie, aksamitki, werbenę, orliki, ostróżki, bratki, pierwiosnki, kleome-no różne, ale żadnych egzotyków. Niektóre w domu, inne na rozsadniku. Wielu osobom dawałam swoją pysznogłówkę z siewu, bo miała nietypowy kolor-liliowy :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Okazuje się,że ogrodnik to nie tylko szpadel,dziabka,grabie ale też...pilnik,kombinerki :;230 :;230 :;230
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
dosia
1000p
1000p

Post »

;:224 szlifierka kątowa i takie ustrojstwo do malowania korzeni :;230 :;230 i wszelkich drewnianych
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Anulko, nic się nie stało. :wink: Jak do tej pory zdarzyło mi sie piłować nasiona takich roślin jak banan ozdobny, sterlizja, brugmansia (ale potem się dowiedziałam, że da się też po prostu zdjąć łupinę), waszyngtonia, no i teraz kanna. Wszystkie mają grubą, wierzchnią skorupę i są roślinami egzotycznymi. Oczywiście bałam się piłując pierwszy raz, byłam zdania, że to barbarzyńska i ryzykowna metoda, ale teraz już nie mam skrupułów. :wink: Trzeba po prostu przestać piłować, gdy ukarze się biały środek.

Ewo, myślałam, że mówisz o kannach. :wink:

Mirko. :;230 Mogłabym jeszcze dodać od siebie piłę łańcuchową (co ja bym bez niej w poprzednim sezonie zrobiła), poziomicę i cały arsenał spryskiwaczy i trucizn na przędziory i inne takie. :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”