Majkowy zielony dom i ..... cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 3

Post »

Majeczko, melduję sie dopiero teraz, bo tak jak pisała wcześniej Małgosia, ja też zaczynam czytać wątki począwszy od pierwszego do samego końca. :;230 Zabiera mi to mnóstwo czasu, ale jest fascynujące. :D
Jak zobaczyłam Twój domek, to oniemiałam. ;:167 Zawsze taki chciałam mieć. :shock: Zarośnięty pnączem, z gankiem i "toskańską" dachówką. :D Romantyczny i zielony.
Kwiaty masz cudowne i to nie tylko róże. ;:4 Widać, że wszystko u Ciebie fantastycznie rośnie. Jestem pod ogromnym wrażeniem i znowu myślę o przeprowadzce w cieplejsze strony. ;:224 Teraz się już mnie nie pozbędziesz. ;:138
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Limonki pieknie by w tym miejscu wygladaly ;:108 Lubia slonce, to spoko - tylko pamietaj ze one do poltora metra rosna. Z tym ze Majka kupila jakas nizsza odmiane podobna do Limonek.
No i jeszcze musisz wiedziec, jak juz ta alergia Cie meczy ze hortensje sypia pylkiem... na rabacie moze tego nie widac ale u mnie na tarasie jest zolto pod nimi i musze zamiatac na okraglo - M. alergik, to wiem, bo mi smarczy :twisted:
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Róże też pylą więc uwaga dziewuszki :lol:

Maju,
za jasmina wsadziłabym np. coś w stylu Ballerina/ Mozart/ Robin Hood, fajne krzaczorki!
nie wiem czy lubisz takie piżmowce ale właśnie tak rosną jak chcesz , bardziej na szerokość.
Jak zmieścisz to nawet tak ze 3 sztuki co pół metra ;)
kwitną cąłe lato a potem są owoce na ozdobę zimą. :uszy
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Przyznam się że pierwszy raz miałam tak silne ataki kataru alergicznego. Do tej pory prawie wcale nie łykałam tabletek, sporadycznie jak mnie coś zbierało, a róże mam już od cho cho i jeszcze dłużej więc chyba róże mogą być. Skoro hortensje też takie pylaste to odpadają chociaż pnąca jakoś mi nie dokucza a rozrosła się bardzo. To tylko kawałek ściany z kwitnącymi wiechami.

Obrazek

Przyznam się że w tym miejscu jest zasypany stary chodnik czy coś podobnego ułożony z cegieł i tylko w miejscach gdzie były kiedyś sadzone jałowce te cegły są wybrane, po prostu nie chciało mi się tego wszystkiego wybierać. Teraz znaleźć te dziury w tych cegłach to będzie problem. Z drugiej strony całość zarósł barwinek i przyznam się że mi to odpowiada jako podłoże, zawsze jest, no prawie zawsze jest zielone, wilgotne i nie rosną chwasty. Nie wiem czy różom będzie to towarzystwo odpowiadać.
Ale mam dylematy. :;230

A swoją drogą czy spotkała któraś z Was wątek o roślinach alergicznych bo że uczula wierzba, brzoza czy trawy i inne chwasty to chyba każdy wie a jak się dowiedzieć że uczula jaśmin. :roll:

Tosia skoro się zgłosiłaś pierwsza to już ją masz tylko musisz poczekać do wiosny. ;:108
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maju, o działaniach alergicznych roślin nie wiem zbyt dużo, ale chciałam zapytać o hortensję pnącą, która u Ciebie przepięknie rośnie i kwitnie... chciałabym wiosną posadzić taką, żeby wspinała się po brzozie... masz jakieś doświadczenia w sadzeniu bezpośrednio przy drzewie? zastanawiam się, jak wkopać sadzonkę...
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju z tego co wiem, to pnace hortensje maja wiekszosc tak zwanych sterylnych kwiatow i nie uczulaja. Wiem ze nie uczulaja, rododendrony, azalie, clematisy, Thunbergia - Hibiskusy pylki maja na tyle ciezkie, ze nie fruwaja z wiatrem czyli tez w miare ok. Z innych to Lobelie, Canny, Irysy, Malwy ... wiecej niestety nie pamietam :oops:

Agus, ja swoja wsadzilam odrazu przy drzewie. Mam posadzona kolo tego duzego jalowca przy tarasie i posadzilam w pierwszym miekkim miejscu od pnia ktore natrafilam :wink:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

ciekawa jestem, czy znajdę takie miękkie miejsce... mam wrażenie że strasznie rozrośnięty system korzeniowy mają te moje brzozy... w dodatku są dość żarłoczne i nie wiem, czy to dobry pomysł, by skazywać na takie samolubne towarzystwo subtelną hortensję ;)
sadzonkę chyba trzeba sadzić pochyło, pod kątem, w kierunku drzewa?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga nie wiem czy po brzozie to jej wystarczy. Ona rośnie dość sporo na szerokość i czego ona się przyczepi. To zdjęcie z wiosny

Obrazek 21.04.

Obrazek 22.05. doszła już do końca ściany, zarosła okno z łazienki, zagląda do okna pokojowego i zakręciła za róg i zarasta północną ścianę. To jest jednak potwór który potrzebuje ściany. Jak się nie przyczepi ściany to będzie lazła po ziemi, bo i takie gałęzie mam pod tarasem sobie lezie. ;:108
W młodości hortensja jest subtelna ale nie później a brzozy mają bardzo płytko korzenie i wypijają całą wodę.

Jula to co podałaś to pamiętasz Ty a gdzie się dowiedzieć jak takiej Juli się nie zna. Chyba powinien być taki wątek bo to przecież ważne. Jakbym o tym wiedziała w zeszłym roku to wcale bym nie brała tego Jaśmina.
Co do hortensji pod jałowcem to nie boisz się że Ci go zdominuje i do tego zarośnie ziemię pod nim, no chyba że tak chciałaś. :wink:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wlasnie, jak Maja mowi - pnaca hortensja to potwor :twisted: Przywozilam dla Gigi od Comci taka wlasnie sciagnieta z drzewa - dobrze ze byla uchlastana, bo do mojego combi by sie nie zmiescila, do tego pien miala jak czlowiecza reka ;:108
Maja, ja bym chciala zeby ona mi jedna strone tego jalowca zarosla, bo przy stawianu ogrodzenia, musielismy z sasiadem jedna wielka galaz odciac - no i teraz taka lysa jest a do tego tak jak mowisz, chciala bym zeby mi spod zarosla. Tam jest lyso, bo nic rosnac tam nie chce.
Tylko ze mnie teraz przestraszylas :roll:

ps ja jeszcze cos poszukam wiecej tz w druga strone, co uczula z ogrodowych najbardziej ale to w przyszlym tygodniu, bo teraz z czasem bedzie kiepsko.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jula zawsze masz pod ręką sekator i robisz ciach jak coś za bardzo się panoszy. Wiem że wolałabyś robić jak najmniej i poleżeć sobie na leżaczku ale myślę że tak raz na 2-3 lata prześwietlenie jej i skrócenie powinno trzymać ją w ryzach. A jak nie będzie miała do czego się przyczepić to polezie po ziemi jak nic, to masz pewne. A swoją drogą to ciekawy pomysł z pnącą hortensją na ziemi. :uszy
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Majka czytam ,ze zaraza Cie wzięła biedulka . Ciekawe przecież masz tyle różnych kwiatów ,drzew ,traw w ogrodzie i nic a tu taki malutki krzaczek z 3 kwiatuszkami Cię położył ;:224. To aż niemożliwe . No to jasmin chyba zawędruje do Tośki ,bo ona 1 sie za nim ujęła . No cóż czasem nie wiemy co nam zaszkodzi . Niedługo znowu Twój dom bedzie zielony
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no widzisz, takie niepozorne kwiatuszki a tyle mi narobiły przykrości. Od kiedy zaczął kwitnąć to co kilka dni miałam napady kichania i okropnej alergii, zawsze po tym jak zbliżałam się do niego żeby mu zrobić zdjęcia. W poniedziałek obsypywałam go śniegiem żeby mi nie zmarzł a on sprzedał mi tyle tego pyłku że na oczy nie widziałam a kichałam chyba po kilkanaście razy pod rząd. Dopiero jak skojarzyłam fakty to się okazało kto za tym stoi. Potem przewertowałam cały net i się okazało jakie winowajca jest delikatny. U Tosi może nie będzie przemarzał i dobrze mu będzie. ;:108
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majeczko ;:167szczerze współczuje z powodu alergii ;:196
Jak to nigdy nie wiadomo, co może nam zaszkodzić :?
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Od: 7 lis 2009, o 15:48
Kontakt:

Post »

Majeczko powiedz mi jak to jest, że ja od urodzenia mieszkam w Rudzie, zaraz minie 30 lat od tamtego momentu ( no dobra jeszcze mam 11 miesięcy :P ) i nigdy nie trafiłam na Twoj dom. Bo gdybym trafila to przecież bym zapamiętała- dech zapiera :) I to otoczenie, no cudo po prostu. Dobiero Tosia mnie do Ciebie musiała skierować :) Teraz się już mnie nie pozbedziesz :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Z przykrością przeczytałam o tym, jaki wredny numer zrobił Ci jaśmin. Chodzisz, chuchasz, dmuchasz, a on taki...Dobrze, że róże Ci nie szkodzą :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”