co to za choroba liści?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agaszkrab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sie 2009, o 09:59

co to za choroba liści?

Post »

Witam!
Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką 48 cm bonsai. Opisze krótko jego historię, aby łatwiej było zdiagnozować to, co sie dzieje. Kupiłam bonsai w sklepie, oczywiście z bardzo przesuszoną ziemią. Nie wiem jak długo stał w sklepie w sztucznym oświetleniu i temperaturze niższej niz mam w domu. Po przyniesieniu go do mieszkania, nawodniłam go wstawiając do miski z wodą a potem czekałam aż nadmiar odcieknie. Stoi na parapecie okna zachodniego gdzie ma 15 stopni temperatury. Niestety zaczął gubić liście. Wiem, ze pewnie jest to spowodowane zmiana miejsca, ale przyjrzałam się tym listkom i źle one wygladaja. Na spodniej stronie liści wprawdzie nie widać jakiś szkodników, na ziemi tez nie ma śladów grzyba czy innej plesni. Nie wiem dlaczego zrzuca takie akurat liście, inne są zielone ale trochę wygiete, jakby pogniecione. Gubi zarówno stare liscie jak i małe, z góry i dołu. Co mu może dolegac? Ogólnie drzewko ma jeszcze nieładną formę, ale chcę aby się zaklimatyzowało, aby móc wykonać zabieg cięcia nadmiaru lisci
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Uczę się na błędach innych :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: co to za choroba liści?

Post »

To fikus i nawet jako bonzai powinien teraz odpoczywać w niższej temp. i z bardzo ograniczonym podlewaniem. Poczytaj w naszej Encyklopedii w tym dziale o fikusach i warunkach jakie należy im zapewnić. Sama zmiana miejsca ma również wpływ, zmiana temp. oświetlenia, nawadniania. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”