1. Róże. (2007.06 - 2008.05)
Odwiedziłam dziś LM zwabiona nową gazetką i zdjęciami róż. Zmroziły mnie ich ceny - Austiny po 55 zł (pozostaje czekać na przecenę). Chciałam zobaczyć przynajmniej, jakie będą w ofercie, no i dowiedziałam się tylko tyle, że z powodu zimy nie dowieźli. Tzn. część roślin już jest (określone mianem róż licencjonowanych), ale zdjęcia przy różach, nie zachwycały na tyle, żeby by rozważać uszczuplenie portfela (choć same rośliny wyglądają zdrowo). Ale co by nie powiedzieć, ceny z kosmosu.
Nawóz do róż zakpiłam m-c temu w Lidlu, organiczno-mineralny i mam zamiar dwa lub trzy razy w tym roku rzucić go pod krzewy. Chcę w tym roku porównać różne formy nawożenia.
Nawóz do róż zakpiłam m-c temu w Lidlu, organiczno-mineralny i mam zamiar dwa lub trzy razy w tym roku rzucić go pod krzewy. Chcę w tym roku porównać różne formy nawożenia.
Edyta
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja byłam dziś w sklepie ogrodniczym. Zobaczyłam cały rząd róż we wszystkich kolorach. Jakiez było moje rozczarowanie, kiedy przeczytałam, ze wszystkie róże naztwają się po prostu "róża wielkokwiatowa". Mogę zrozumieć, ze tak sprzedawane są w marketach, ale w sklepie OGRODNICZYM?
Nie lubie juz tego sklepu...w dodatku nasiona mają prawie wyłącznie firmy "Legutko" 

- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
Hipery budowlane typu Obi , Leroy M., Prakti., czy Casto. maja zazwyczaj ceny z kosmosu i nie chodzi mi tu tylko o rosliny czy nawozy ale nawet materialy budowlane :/ co mnie szokuje.
Poszukiwalam kiedys takich zwyklych plytek betonowych szarych 30x30cm w Obi chcieli dwa razy wiecej niz na zwyklym skladzie budowlanym. Stad dla mnie hipery budowlane to ostatecznosc . Duzy plus maja tylko za wybor tzw. roznorodnosc
Ale za roze 50 zlociszy nie dalabym... juz taniej wychodzi kupic u Pana Ch i to z dostawa do domu.
Skandal, nie mozemy sobie wmawiac cen z kosmosu musimy bojkotowac takie ceny hihihi !
Pozdrawiam
Poszukiwalam kiedys takich zwyklych plytek betonowych szarych 30x30cm w Obi chcieli dwa razy wiecej niz na zwyklym skladzie budowlanym. Stad dla mnie hipery budowlane to ostatecznosc . Duzy plus maja tylko za wybor tzw. roznorodnosc

Ale za roze 50 zlociszy nie dalabym... juz taniej wychodzi kupic u Pana Ch i to z dostawa do domu.
Skandal, nie mozemy sobie wmawiac cen z kosmosu musimy bojkotowac takie ceny hihihi !
Pozdrawiam
Witam w ogrodzie... (NL1)
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Bo 50zł za klasyczną, współczesną różę krzaczastą, to faktycznie cena porażająca.
Nawet biorąc pod uwagę, marżę sprzedawcy np.30% i 5 zł opłaty licencyjnej ....
Pewnie Obi zwróci dostawcy te róze, ale już w stanie mocno nadwyrężonym...oczekiwaniem na klienta.
A z drugiej strony....
Jest też rynek klienta, w stylu : " Pani Haniu, kupiłam róże za 1200zł, z tej strony co Pani poleciła"
Pytam, jakie? ( bo warunki w górach, raczej szczególne)
"Kolorowe i drogie."
Bez komentarza.
Nawet biorąc pod uwagę, marżę sprzedawcy np.30% i 5 zł opłaty licencyjnej ....
Pewnie Obi zwróci dostawcy te róze, ale już w stanie mocno nadwyrężonym...oczekiwaniem na klienta.
A z drugiej strony....
Jest też rynek klienta, w stylu : " Pani Haniu, kupiłam róże za 1200zł, z tej strony co Pani poleciła"
Pytam, jakie? ( bo warunki w górach, raczej szczególne)
"Kolorowe i drogie."
Bez komentarza.

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tak czytam i powiem tak, średnio róża duża w donicy dobrej jakosci to 30 zl, chyba ze jestem nie na czasie ale ja w ogóle jestem zwolennikiem kupowania róż z tzw.gołym korzeniem.
Z góry przepraszam mam z reguły złe doświadczenia z kupowaniem róż w supermarketach, zdecydowanie polecam ogrodnictwa specjalistyczne, ceny tam nie są też kosmiczne, wielu takich dostawców jest na allegro.
Z góry przepraszam mam z reguły złe doświadczenia z kupowaniem róż w supermarketach, zdecydowanie polecam ogrodnictwa specjalistyczne, ceny tam nie są też kosmiczne, wielu takich dostawców jest na allegro.
- hanka55
- Kontakt:
Tak też sądzę Madziu
.
A tak serio, to róże od dr Ch, więc jestem spokojna.
Chociaż Pani stwierdziła, że kupiła " wszystko co miał"
Taro, masz rację. Ale zdarzają się wyjątki nawet u renomowanych sprzedawców.
Dziś w wielkim ogodnictwie, prócz róż z licencją, w doniczkach, po 10zł, były też półtrupki z gołym korzeniem w suchym torfie, za 5zł.
Z kilkunastu sztuk angielskich suchotnic, udało mi się wybrać jedną jeszcze dychającą.
Plumpa się teraz w wodzie i jeśli odzyska turgor, za 2 miesiące pójdzie do ogrodu.
Za 5 zł, mogę zaryzykować niespodziankę pt. "English gold". ( noooo, obrazek był ładny)

A tak serio, to róże od dr Ch, więc jestem spokojna.
Chociaż Pani stwierdziła, że kupiła " wszystko co miał"

Taro, masz rację. Ale zdarzają się wyjątki nawet u renomowanych sprzedawców.
Dziś w wielkim ogodnictwie, prócz róż z licencją, w doniczkach, po 10zł, były też półtrupki z gołym korzeniem w suchym torfie, za 5zł.
Z kilkunastu sztuk angielskich suchotnic, udało mi się wybrać jedną jeszcze dychającą.
Plumpa się teraz w wodzie i jeśli odzyska turgor, za 2 miesiące pójdzie do ogrodu.
Za 5 zł, mogę zaryzykować niespodziankę pt. "English gold". ( noooo, obrazek był ładny)

-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 lut 2008, o 07:45
Ja się tez muszę pochwalic tanimi rózanymi zakupami;w małym przydomowym ogrodnictwie. Włascicielka rozmnaża byliny ale równiez sprowadza rosliny z duzych firm. Są to róze z gołym korzeniem z miejsca szczepienia wyrasta NAWET PO 6-7 PĘDÓW,a cena 3zł i 50gr za sztukę. Każda róza ma karteczkę z nazwą odmiany i dodam że odmiany tez bardzo ciekawe.
pozdrawiam Izabella
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
To i ja pochwale sie swoimi zakupami, jednak z racji braku czasu ;:46 "wsadzialam" wszystkie roze do wiadra z ziemia, lekko podlalam i na taras i tak musza przezyc az do wtorku?? Mam nadzieje, ze obejdzie sie bez strat :/
1) Laguna
2) Jasmina
3) Louise Odier
4) Sommerwind
5) Kosmos
6) Shocking Blue
7) Blue River
8) Lolita
9) Nostalgie

1) Laguna
2) Jasmina
3) Louise Odier
4) Sommerwind
5) Kosmos
6) Shocking Blue
7) Blue River
8) Lolita
9) Nostalgie

Witam w ogrodzie... (NL1)
- hanka55
- Kontakt:
Święte słowa, święte !
Właśnie sadziłam nieszczęście za 5 zł opisane, jako "Angielskie Złoto", które za 5zł nabyłam w stanie agonalnym, przesuszone jak... świąteczny grzybek.
Po ściągnięciu foliowego opakowania z korzeni, okazło się, że to 2 krzaczątka, ze splątanymi i podwiniętymi pod górę korzeniami, długości 50-60cm.
Do tego wrzecionowata nasada korzenia i ...1 i 2 pędy.
Czyli klasyczne róże śmietnikowe, pozaklasowe, zapakowane razem, by zrobić wrażenie jednej róży w I klasie. Klasyczne oszustwo.
Właśnie sadziłam nieszczęście za 5 zł opisane, jako "Angielskie Złoto", które za 5zł nabyłam w stanie agonalnym, przesuszone jak... świąteczny grzybek.
Po ściągnięciu foliowego opakowania z korzeni, okazło się, że to 2 krzaczątka, ze splątanymi i podwiniętymi pod górę korzeniami, długości 50-60cm.
Do tego wrzecionowata nasada korzenia i ...1 i 2 pędy.

Czyli klasyczne róże śmietnikowe, pozaklasowe, zapakowane razem, by zrobić wrażenie jednej róży w I klasie. Klasyczne oszustwo.