Pasja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pasja

Post »

dobrej nocy ;:196
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witam , wszystkich ale tak właściwie najchętniej poszłabym spać :)
Zrobiłam obchód i zauważyłam wyłażące krokusy, na razie same listeczki.
Znalazłam też fotkę, części z pergolą, co myślicie, może tę koreankę, przesunąć coby nie rosła tak równo obok sosny?
Tylko gdzie? Do przodu, do boku?Wtedy obok sosny zrobi się dziura i co tam wsadzić? Jakegoś liściaka , tę jabłoń?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Wpadłam poczytać ...bardzo podoba mi sie Twój kawałek swiata !!!Super roslinki i kompozycje... tak sobie wyobraziłam jak wszystkie hortensje naraz kwitną :shock: To musi być piekny widok ;:167
Ja też tak z moimi chłopcami rysuje zmiany w ogrodzie ..młodszy wymyslił schodki nad 'stawem' i mam 'Schodki Maksia' :tan Dla dzieci to wielka frajda jak mogą zrobić cos 'dorosłego' :lol:
Zapisuje cobys mi sie nie zgubiła i wracam do lektury!!
Pozdrawiam!!! ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danusiu, dziękuję za odwiedziny :D
Te hortensje to moje utrapienie, już drugi rok marnie kwitną. Chyba miejsce im nie służy, przynajmniej dwie idą w inne :)
x-ag-a
---

Post »

Kasiu, hortensjom koniecznie podaj wiosną Magiczną Siłę do Hortensji...

patrzę i patrzę na to zdjęcie z pergolą... nie ruszałabym koreanki, niech sobie tam będzie taka iglasta, zimozielona ściana... ładnie to wygląda! najbliżej pergoli posadziłabym trzy kwasoluby (azalie, rh), na kolejnym planie liściaka - może być jabłoń Royalty... po bokach pergoli, na zwężającej się rabacie, posadziłabym dwie kule szczepione na pniu, a u ich stóp hosty... przy samej kratce oczywiście pnącą różycę.. hmm? co myślisz?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Kasiu :D
Z ogromną pzyjemnością pospacerowałam po Twoich włościach i podczytałam ostatnią dyskusję o nowej rabacie :) Wrażenia są bardzo pozytywne, ale... Koreanka i sosna rosną zdecydowanie za blisko siebie- juz za dwa- trzy lata będziesz miała z nimi problem. To są duże rośliny i raczej nie polecam wciskania kolejnych między nimi. Rozsadzić póki można zrobić to bezproblemowo, bo później będzie kłopot. Rh Percy Wiseman to dobra i zdrowa odmiana, ale należy do tych zdecydowanie niższych i mniejszych, bo to yakushimanum.
Muszę już, niestety, kończyć...
Do usłyszenia :wit ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agu, hortensje podlewałam magiczna siłą i trzy po lewej zabrały się do kwitnienia, ale zbyt późno, być może ja zbyt późno podlewałam, a trzy po prawej ani pół pąka nie miały. Jedna już poszła w cieplejsze miejsce, pod ścianę domu, koło nowej pergoli, zobaczę jak będzie w tym roku. Dwie następne też zmienią miejsce. Może ta nowa rabata je przytuli? Zobaczę. Kiedy to nawożenie zacząć?
Co do koreanki, ogrodnik, który mi wypompowywał wodę, z nawodnienia, stwierdził, że niedobrze, że są tak blisko siebie, bo rywalizują o wszystko i koreankę do tego wcinają mszyce, więc może by jej to dobrze zrobiło. W sumie też bym jej nie ruszała, ale trochę w tym racji jest. Kwasoluby muszą chyba mieć troszkę słoneczka, więc to jest dobry pomysł i te dwie formy kuliste, marzy mi się bukszpan ale nie wiem czy mrozy wytrzymałby? A myślisz ,że róże po dwóch stronach to nie za dużo? Po prawej stronie pergoli przy domu mam cytrynową elfe, a po drugiej chciałam dla kontrastu powojnik jakiś ciemno niebieski. Gdzie zamawiałaś róże w tym roku?
Witam Cię Moniko, podpatrywałam u ciebie rh :) są wspaniałe. Ja miałam w początkach ogrodu trzy sztuki, ale miejsce im nie służyło i na wiosnę wszystkie padły, za mokro i gliniasto. Bardzo się zniechęciłam, ale teraz znowu spróbuję , z jednym krzaczkiem na początek. Mówisz ,że to niska odmiana? A do jakiej wysokości rośnie? Wydaje mi się ,że akurat w przypadku tej rabaty to dobrze, to i tak wolno przecież :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pospacerowałam po Twoim ogrodzie z wielką przyjemnością :D Ciekawa jestem, jak w końcu będzie wyglądać ta rabata. Elfe przepiękna, w takim zacisznym ogrodzie powinna ładnie rosnąć :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---

Post »

Kasiu, po zastanowieniu przyznaję rację Monice co do bliskości koreanki i sosenki... co prawda ta pierwsza rośnie raczej wolno, ale może faktycznie lepiej już teraz pomyśleć o rozsadzeniu...
bukszpan u mnie znosi mrozy bez szwanku... zresztą, może poczytaj wątek Danusi z Ogrodowiska o bukszpanach? można się zainspirować... (jeśli nie znasz, podam link)...
hortensje można nawozić od kwietnia do września, jeśli mnie pamięć nie myli...
a co do róży - to jeśli z jednej strony już rośnie, to można sobie darować obsadzenie drugiej... może powojnik albo jakiś winobluszcz dla towarzystwa?
jestem przeciekawa, jak Ci wyjdzie finalnie ta rabata :)
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewa dzięki ,że zajrzałaś :)
Agu, znam wątek o ogrodzie bukszpanowym i nie tylko :) Piękne są też te stożkowe bukszpany i cały ogród ogólnie!
Sama nie mogę się doczekać realizacji ;:65 Mam jeszcze jedną reorganizację w zanadrzu, ale to wymaga funduszy, ale też jestem podekscytowana, jak klamka zapadnie to powiem :)
lubelski tak myślałam o nowym wątku na wiosnę, ale jak mus to w przyszłym tygodniu zamknę :) :wit
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit
Masz śliczny zadbany ogród ,pełen ciekawych roślin jestem pod ogromnym wrażeniem , zostawiam ślad . ;:138
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jatra witam cię serdecznie i zapraszam ;) :wit
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zobaczcie co znalazłam, kupiłam takie maleńkie sadzonki, a potem rozrosły się w wielkie krzaczory :)
Obrazek

Obrazek

Echhh do lata, do lata.....
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasia super :shock: nie pamietasz co to za chabaz byl? chociaz jakis taki znany mi z wygladu ;:108
x-ag-a
---

Post »

to kocanka :)
pięknie się rozrasta, chociaż często atakuje ją mszyca :twisted:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”