Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
Moje ranniki jeszcze się nie pokazały. Za to zawilce kwitną, mam niebieskie
Begonie uprawiam od kilku lat i z roku na rok bulwy są coraz większe, kwitną też coraz obficiej. Nie wyjmuję ich z donic, tylko po pierwszym przymrozku obcinam i przenoszę do piwnicy. Przesadzam pod koniec lutego i wystawiam na parapety. Najgorzej, że część na skutek opadów chyba zgniła. Zobaczę dopiero przy przesadzaniu.
-
majorowa
- 500p

- Od: 7 cze 2011, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie to śnieg okrył
Poważnie to dopiero jutro jadę i będę coś kombinować bo ta pogoda ciągle kombinuje mi pod górę 
- Mirabela
- 1000p

- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Niesłychane ile u Ciebie Irenko kwitnie ! :P
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
IRENKO juz ranniki zakwitły
. U mnie zawsze kwitną dopiero w marcu . Ciemirniki wariują
. U mnie na razie cisza w tym kierunku widocznie nie mają sie tak dobrze jak u Ciebie
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Irenko szkoda że teraz zmarzną te Twoje kwiatki.
U mnie 2 sasanki zakwitły ,mają po jednym kwiatku ,
ranników nie zauważyłam u siebie .
Genia
U mnie 2 sasanki zakwitły ,mają po jednym kwiatku ,
ranników nie zauważyłam u siebie .
Genia
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Irenko witaj.
Można by powiedzieć, że wiosna do Ciebie prawdziwa przyszła, ale nie wiem, czy z tego się cieszyć, czy smucić.
Ciemierniki,to chyba tak mają, w końcu to róża Bożego Narodzenia, ale rannikom , to chyba za wcześnie.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Można by powiedzieć, że wiosna do Ciebie prawdziwa przyszła, ale nie wiem, czy z tego się cieszyć, czy smucić.
Ciemierniki,to chyba tak mają, w końcu to róża Bożego Narodzenia, ale rannikom , to chyba za wcześnie.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Irenko,ja nic nie zabezpieczałam,bo musiałabym okryc całą działke,wszystko porozrzucane w różnych częściach ogrodu.Hiacynty,szafirki,tulipany na wierzchu.Dobrze,że najpierw przyszedł snieg,potem mróz to moze takiej szkody nie narobi.
Ewuniu ranniki u mnie prawie masowo ruszyły, widać to po pęknięciach ziemi i wychylających się pączkach, może część z nich przetrwa mrozy. Ciemierniki zabezpieczyłam ale nie wiem czy to wystarczy. Begonie bardzo mi się podobają ale nie sadzę bo z przechowywaniem miałabym problem a parapety mam zapełnione do końca, latem będę podziwiała twoje.
Gosiu gdzie ty masz śnieg? dzisiaj dopiero trochę popruszyło i lekki mrozik był a co ty chcesz kombinować, że pogoda ci nie pasuje?
Mireczko pogoda była sprzyjająca to wiele kwiatów zakwitło no ale teraz przymrozki zahamują wszystko.
Jadziu moje ranniki kwitną różnie czasem w lutym a bywa też i w marcu, ciemierniki wyjątkowo a właściwie ten pojedyńczy zakwitł, ponieważ pogoda była cały czas jesienna. Tak jak u ciebie kwiaty mają dobrze i są pielęgnowane to tylko naśladować.
Geniu może tak źle nie będzie i nie wszystkie zmarzną, zależy jaka zima nas jeszcze czeka. Moje sasanki to jakby ich nie było, nie pokazują się. Ranniki u ciebie również się pokażą tylko słońce przygrzeje.
Tajko na fotkach wygląda wiosennie ale rzeczywistość jest inna a zwłaszcza dzisiaj, śnieg lekko popadał i było -2 C mrozu. Zobaczymy jak kwiaty te chłody będą znosiły. Za pozdrowienia
również tobie miłego dnia.
Małgosiu dobrze, że u ciebie spadło trochę śniegu to roślinkom nic nie będzie. U mnie cebulowe prawie wszystkie na wierzchu, wszędzie czubeczki widać a śniegu mało.
Gosiu gdzie ty masz śnieg? dzisiaj dopiero trochę popruszyło i lekki mrozik był a co ty chcesz kombinować, że pogoda ci nie pasuje?
Mireczko pogoda była sprzyjająca to wiele kwiatów zakwitło no ale teraz przymrozki zahamują wszystko.
Jadziu moje ranniki kwitną różnie czasem w lutym a bywa też i w marcu, ciemierniki wyjątkowo a właściwie ten pojedyńczy zakwitł, ponieważ pogoda była cały czas jesienna. Tak jak u ciebie kwiaty mają dobrze i są pielęgnowane to tylko naśladować.
Geniu może tak źle nie będzie i nie wszystkie zmarzną, zależy jaka zima nas jeszcze czeka. Moje sasanki to jakby ich nie było, nie pokazują się. Ranniki u ciebie również się pokażą tylko słońce przygrzeje.
Tajko na fotkach wygląda wiosennie ale rzeczywistość jest inna a zwłaszcza dzisiaj, śnieg lekko popadał i było -2 C mrozu. Zobaczymy jak kwiaty te chłody będą znosiły. Za pozdrowienia
Małgosiu dobrze, że u ciebie spadło trochę śniegu to roślinkom nic nie będzie. U mnie cebulowe prawie wszystkie na wierzchu, wszędzie czubeczki widać a śniegu mało.
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
O raju...ranniki już
i cała reszta
a u mnie wsio zasypało....oby stopniał ten śnieg.....już przywykłam do myśli że zimy nie będzie
a u mnie wsio zasypało....oby stopniał ten śnieg.....już przywykłam do myśli że zimy nie będzie
-
majorowa
- 500p

- Od: 7 cze 2011, o 09:56
Irenko mój się nie rozpuścił poprzedni i troszkę dopadało ale jak wiesz tyle co kot napłakał
Sam wiesz jaka jest u nas pogoda a na świeżo skopane grządki po deszczach wejść nie mogłam żeby pookrywać .
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Irenko
jestem w szoku, ranniki o tej porze roku zakwitły 
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
U mnie śniegu co najmniej 20 cm, a w nocy nieźle przymroziło. Zima w styczniu, coś podobnego
Martwię się trochę o róże, ale są zakopcowane, powinny sobie poradzić. Myślę, że ciemiernikom taka pogoda nie powinna mocno zaszkodzić, zresztą ten mój wcale kwiatów nie rozwinął.
-
ibizaa
- 1000p

- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
jeszcze 2 lata temu, to bylo mi obojetne czy jest snieg, czy go nie ma - wlasciwie cieszylam sie jak go nie bylo bo nie lubie zimy, ale wtedy nie zajmowalam sie ogrodem... a teraz, mogę zrozumieć wszystkich posiadających ogrody jak się zamartwiaja kiedy to nie ma sniegu wtedy kiedy byc powinien, jak za wczesnie roslinki kiełkuja czy np. tak jak w zeszłym roku przychodzą w maju takie niespodzianki jak snieg, bo sama teraz zamartwiam sie co z moimi będzie ehhh przykre to uczucie kiedy sobie pomysle ze wszystkie te roslinki które sie pośpieszyły może szlag trafić 
Grażynko i Halinko dla mnie też rozwiajające się ranniki są niespodzianką ale to wszystko przez ciepłą pogodę. Teraz zapowiadają, że zima przypomina sobie o nas, chciałabym żeby u nas spadło trochę śniegu rośliny byłyby przykryte i mróz nie uszkodziłby ich.
Gosiu rzeczywiście śniegu to tylko popruszyło, teraz po przymrozkach będziesz mogła twoje roślinki przykryć.
Ewuniu zazdroszczę śniegu, który u ciebie spadł, roślinki masz przykryte. Różom, jeśli są okopane nic nie będzie. Co do ciemiernika, jeśli jeszcze nie ma kwiatów to na pawno przetrwa, mój kwitnie i jestem ciekawa jak przetrwa nadchodzącą zimę.
Elizo również kiedyś nie przywiązywałam uwagi do tego jaka będzie zima i tak jak ty kiedy zajęłam się ogródkiem zaczęłam interesować się nie tylko zimą ale i innymi porami roku i staram się zrobić wszystko aby roślinki miały jak najlepsze warunki, choć nie zawsze się to udaje, obecnie też nie wiele można zrobić jeżeli nadejdą większe mrozy.
Gosiu rzeczywiście śniegu to tylko popruszyło, teraz po przymrozkach będziesz mogła twoje roślinki przykryć.
Ewuniu zazdroszczę śniegu, który u ciebie spadł, roślinki masz przykryte. Różom, jeśli są okopane nic nie będzie. Co do ciemiernika, jeśli jeszcze nie ma kwiatów to na pawno przetrwa, mój kwitnie i jestem ciekawa jak przetrwa nadchodzącą zimę.
Elizo również kiedyś nie przywiązywałam uwagi do tego jaka będzie zima i tak jak ty kiedy zajęłam się ogródkiem zaczęłam interesować się nie tylko zimą ale i innymi porami roku i staram się zrobić wszystko aby roślinki miały jak najlepsze warunki, choć nie zawsze się to udaje, obecnie też nie wiele można zrobić jeżeli nadejdą większe mrozy.
- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Irenko...ranniki zrobiły niespodziankę, tylko czy miłą.
Pospieszyły się, ale żeby aż tak..
. O ciemierniki się nie martw, nic im nie będzie. Jedynie te kwitnące nie będą miały już tak ładnych kwiatków. U mnie spadło sporo śniegu, sama nie wiem czy się cieszyć z tego czy nie.