Mój ci On...
Re: Mój ci On...
Ja mimo wszystko spasowałam z pracami ogrodowymi, bo mi zimno,ale widzę,że Ty masz pełne ręce roboty
Ładnie wszystko wygląda. Jak tak dalej będziesz szaleć w ogrodzie to przegapisz zimę :P
-
Miriam
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Zakątek latem zacieniony,sąsiaduje ze stołem wystawianym na lato.Z uporem sadzę tu rhododendrony,marzy mi się kaskada kwiecia i liści.Z trzech posadzonych został jeden,któremu dosadziłam towarzystwo.Uczę się na błędach;tamte nie przetrwały zimy,bardziej prawdopodobne jest to,że zasuszyłam je,niż to,że przemarzły
A teraz przedstawiam dalszy ciąg ogrodowej stołówki:

-- 11 sty 2012, o 16:28 --
Simbi,na moje oko w marcu przyjdzie taka,że nie sposób jej przegapić
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Różaneczniki warto ściółkować, kora zatrzymuje wilgoć w glebie. Ziemia wygląda na dosyć suchą, co dawałaś pod korzenie? Różaneczniki raczej nie powinny wymarzać 
-
Miriam

Ewo,zdjęcie może tego nie oddaje,ale jest tam bardzo mokro.Pilnuję tego bo już wiem,że przed zimą muszą się napić.Gdy po zimie się nie budziły,to pierwsza myśl-przemarzły!Wyściółkuję,mam już korę,ale dziś wrzuciłam na luz,bo nie było przyjemnie 
-- 11 sty 2012, o 22:15 --
A ziemia odpowiednia,takich błędów już nie robię
-- 11 sty 2012, o 22:15 --
A ziemia odpowiednia,takich błędów już nie robię
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- ewamaj66

To na wiosnę muszą zakwitnąć
Ten mniejszy ma mnóstwo pąków. U mnie okropnie wieje, pada albo mży. Wiosennie to wcale nie wygląda 
-
Miriam

Wczoraj na mojej drodze stanął sklep ogrodniczy

Dzisiaj już wszystko posiane w doniczkach,tzn.nie wszystko;trytoma,motylek i szałwia pójdą wprost do gruntu.Czy ktoś siał już motylka,bo ja pierwszy raz widzę
A do akacji srebrzystej robię trzecie podejście,mam nadzieję,że "do trzech razy sztuka" w tym przypadku sprawdzi się

Dzisiaj już wszystko posiane w doniczkach,tzn.nie wszystko;trytoma,motylek i szałwia pójdą wprost do gruntu.Czy ktoś siał już motylka,bo ja pierwszy raz widzę
A do akacji srebrzystej robię trzecie podejście,mam nadzieję,że "do trzech razy sztuka" w tym przypadku sprawdzi się
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- Ruda2011

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miriam obudziłaś mnie, ja wciąż czekam na zimę
a tu już sianie pierwszych siewek
Ja nie kupiłam jeszcze nic, zresztą w tym roku nie będę robiła rozsad - jestem zbyt zielona i nie mam parapetów. Kupię gotowce.
Niech Ci wszystko pięknie rośnie ( tfu,tfu na psa urok )
Ja nie kupiłam jeszcze nic, zresztą w tym roku nie będę robiła rozsad - jestem zbyt zielona i nie mam parapetów. Kupię gotowce.
Niech Ci wszystko pięknie rośnie ( tfu,tfu na psa urok )
- damapi
- 500p

- Od: 15 gru 2008, o 09:13
Mireczko czy ja dobrze Cię rozumiem? chcesz siać drzewo? to za ile Ci ta akacja urośnie?
- ewamaj66

Jesteś już kolejną osobą na forum, która kupuje nasiona i sieje. Zaczynam czuć nieprzepartą chęć dołączenia do siewców
Jestem jednak pewna, że u nas jeszcze nasion nie będzie w sprzedaży. Motylka nie uprawiałam.
Trytome wysiałam, ale nawet jedna nie zeszła...kupiłam w końcu kłącze, w pierwszym sezonie były tylko liście, w drugim jeden pęd kwiatowy a w trzecim ok. 10 pędów...co roku kwiatów przybywa ale jak dla mnie to bardzo krótko kwitnie.
-
Miriam

Moje kochane,w chwili,gdy ja zabrałam się za sianie u niektórych już pewnie kiełkują
Damapi akacja srebrzysta jest tak piękna ze zdjęcia,że podejmuję kolejne podejścia,aby ją wyhodować.Jaki błąd robię,nie wiem.W naturalnych warunkach jest drzewem 20 m a w naszych hodowana w donicy,przechowywana zimą w domu.Z dwudziestu paru nasionek kiełkuje 1-2.Rozmawiałam z panem z ogrodniczego,zasugerował,żeby więcej nawozić.Sieję a póżniej przesadzam w świeżą ziemię,nie sądzę,abym ją zagłodziła,ale teraz zwrócę na to uwagę i więcej dokarmię.W moim wątku zamieściłam zdjęcie sporej już rośliny o pięknych,dekoracyjnych liściach,która,niestety,błyskawicznie padła
Teraz widzę,że kiepskie zdjęcia wstawiłam,ale ciekawie wygląda motylek ,jednoroczny ,ale mam nadzieję,że będzie się wysiewał
No i pierwszy raz sięgnęłam po sasankę i pierwiosnki.U kogoś na forum zetknęłam się z cennymi radami,muszę poszukać...
Ruda,rozumiem,sama kiedyś apelowałam,żeby dać zarobić tym,którzy z tego żyją
Ale są egzemplarze nietuzinkowe,próżno ich szukać,a po drugie,jak ktoś ma czas i ...parapety,to jest to frajda 
-- 13 sty 2012, o 17:38 --
Witaj,Aniu,miałam i ja kiedyś trytomę,ale zgniła mi.Widziałam zdjęcie dużej kępy i zauroczyła mnie,stąd ta chętka moja na nią.Ale spotkałam już się z opinią,że kwitnie za krótko
Ale czy nie wydłużylibyśmy kwitnienia wszystkim kwiatom 
-- 13 sty 2012, o 17:38 --
Witaj,Aniu,miałam i ja kiedyś trytomę,ale zgniła mi.Widziałam zdjęcie dużej kępy i zauroczyła mnie,stąd ta chętka moja na nią.Ale spotkałam już się z opinią,że kwitnie za krótko
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- damapi
- 500p

- Od: 15 gru 2008, o 09:13
Akacja jest rzeczywiście śliczna, nie wiedziałam, że można ją hodować w donicach, w takim razie warto próbować
życzę powodzenia 
-
Miriam

Słuchaj,a może i Ty pokusisz się o wysianie,u Ciebie wszystko takie dorodne
Będziemy się wymieniały doświadczeniami 
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3