Chore drzewko pomarańczowe

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
root777
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sty 2012, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chore drzewko pomarańczowe

Post »

Witam, zachorowało mi drzewko i nie mam pojęcia co jest powodem choroby. Do tej pory nie było z nim większych problemów i miało sporo owoców. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Poniżej zdjęcie listków.

Obrazek
http://imageshack.us/photo/my-images/403/imag0007zv.jpg
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Chore drzewko pomarańczowe

Post »

Moim zdaniem zbyt mało światła przy jednocześnie zbyt dużej wilgotności podłoża.
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12

Post »

root777 pisze:Witam, zachorowało mi drzewko i nie mam pojęcia co jest powodem choroby. Do tej pory nie było z nim większych problemów i miało sporo owoców. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Poniżej zdjęcie listków.

Obrazek
http://imageshack.us/photo/my-images/403/imag0007zv.jpg
witaj.zgadzam się zbyt dużo wody a nawozisz ją/jeśli tak to raczej od nadmiaru nawozu schną od nasady liścia a za mało światła .zresztą cytrusów nie nawozimy zimą. :wit
root777
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dobra czyli za dużo wody, nie nawozić i pod okno?
Żadnymi preparatami na wzmacnianie itp go nie traktować?
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12

Post »

root777 pisze:dobra czyli za dużo wody, nie nawozić i pod okno?
Żadnymi preparatami na wzmacnianie itp go nie traktować?
a nawoziłeś ostatnio lub przesadzałeś
root777
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no prawdopodobnie był nawożony, nie wiem do końca bo dopiero wróciłem z urlopu i drzewko nie było pod moją opieką. Na pewno nie było przesadzane, ale było pryskane na przędziorka. Mogło stać w kiepsko doświetlonym miejscu.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

root777 pokaż no ty całą ta pomarańczę wraz z widokiem na ziemię i doniczkę. :wink:
root777
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No w sumie bez sensu z samymi listkami ale ono wygląda tak mizernie:/...

http://imageshack.us/g/690/imag0012he.jpg/
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To nie pomarańcza tylko kalamondyna. Roślina jest zalana. Wyjmij z doniczki wypłucz pod prysznicem całą ziemię, posadź w nową ziemię dedykowana dla cytrusów (najlepiej Compo Sana z dodatkiem perlitu, perlit musisz dodać sam 1/3 całości podłoża) zostaw tylko dwa najsłabiej wybarwione owoce, wszystkie gałązki jeśli brązowieją (słaba jakość foto) zetnij do zdrowej zielonej tkanki, cytrusowi zroś tylko lekko podłoże po wierzchu, wstaw do bezbarwnego dużego worka który należy szczelnie zawiązać i postaw cytrusa w miejscu najjaśniejszym jakie masz a najlepiej doświetlaj minimum 5 h dziennie czyli od 14 do19. Roślina nie może stać koło kaloryfera. W mojej stopce w każdym z postów masz adres do forum cytrusowego na którym jest całe grono fanatyków roślin cytrusowych i jednocześnie wielu specjalistów. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”