Mojej palmie usychają łodygi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
anetka30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2012, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Mojej palmie usychają łodygi

Post »

Witam. Mam moja plame od roku i teraz zaczela chorowac. Poszczegolne lodygi oraz liscie sie wysuszaja. Prosze o jakąkolwiek porade jak moge uratowac moja roslinke. Dolaczam kilka zdjec. Przepraszam za pisownie ale nie posiadam polskich znakow.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
-Marcin-

Re: Moje palmie usychaja lodygi

Post »

Może być przelana lub przesuszona.
co ile ją podlewasz?
anetka30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Srednio raz co 8 lub 9 dni,najpierw sprawdzam czy ziemia jest mokra i wtedy podlewam
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Palma jest zalana, przesadź ją jak najszybciej do doniczki po pierwsze plastikowej po drugie z dziurami w dnie i postaw na podstawku, na dnie doniczki musi być przynajmniej 1 cm warstwa drenażowa z grubego żwiru lub keramzytu. Podlewanie po przesadzeniu nie częściej jak co 2 3 tygodnie w okresie zimowym i taka dawką wody byś podlewając zobaczyła ją na podstawku że przepłynęła, kolejne podlewanie dopiero jak ziemia przeschnie na głębokość długości palca (wkładasz w ziemie i sprawdzasz, z czasem dojdziesz do wprawy że wizualnie to ocenisz). :wink:
anetka30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziekuje bardzo za rade.
anetka30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Mojej palmie usychają łodygi

Post »

Dziekuje Slawku za chec pomocy z polskimi literaki ale nie skorzystam. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”