Skrzydłokwiat - kwitnienie
- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dlaczego nie kwitnie mi skrzydłokwiat?
Możesz wstawić fotkę kwiatka ?
- Stokrotkania
- Kontakt:
Wygląda na zdrowego, postaw go koło telewizora, podobno to działa ;)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 sty 2012, o 14:39
One stoją na telewizorze i tak stoją od początku. słoneczka bezpośredniego nie maja, promyki przechodzą ślizgając się po liściach.
Poczekam może przyjdzie czas, że też mi zakwitnie.
Poczekam może przyjdzie czas, że też mi zakwitnie.
- Stokrotkania
- Kontakt:
Skrzydłokwiaty to lubią szczelać fochy, moje ostatnio kwitły w maju. 

- Chrapka
- Od: 21 cze 2011, o 00:01
Ja również mam ten problem. Mój Skrzydłokwiat /gigant/ choć ma już kilka lat nie zakwitł ani razu. Posiadam i sporo miniaturek-o ile liście są piękne i zieloniutkie i zdrowo rosną, o tyle kwiata ani widu ani słychu. Kiedy powinny kwitnąć i kiedy ewentualnie "podkarmić" jabłkiem? Pozdrawiam.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 sty 2012, o 14:39
Jeden kwitł w lecie ten małolat, ten starszy wcale. Może jak masz takiego giganta, to trzeba go rozsadzić. Jabłko możesz już teraz zaaplikować - może zakwitnie. A może faktycznie maja jakieś swoje fochy. Życzę powodzenia.
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wg mądrej książki skrzydłokwiat kwitnie od marca do października a, ja chyba jak przesadzę na początku marca, to po jakimś miesiącu dam to jabłko.Chrapka pisze:Ja również mam ten problem. Mój Skrzydłokwiat /gigant/ choć ma już kilka lat nie zakwitł ani razu. Posiadam i sporo miniaturek-o ile liście są piękne i zieloniutkie i zdrowo rosną, o tyle kwiata ani widu ani słychu. Kiedy powinny kwitnąć i kiedy ewentualnie "podkarmić" jabłkiem? Pozdrawiam.

Moj zakwitł na święta,
i to mimo ze 6 miesiecy wczesniej przesadzilam do wiekszej doniczki.
ma cieplo i nie za duzo swiatla.
i to mimo ze 6 miesiecy wczesniej przesadzilam do wiekszej doniczki.
ma cieplo i nie za duzo swiatla.
Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
Ja nie mam problemu z kwitnieniem, ani z uprawą okno kuchenne /wschodnie/ stoją tam cały rok. 2 odmiany, niedawno ten po lewej skończył kwitnienie a teraz kwitnie następny, kwitną na ogół 2 razy w roku, nie pryskam liści tylko podlewanie wodą z oczka, i widocznie im to odpowiada 

mój skrzykłokwiat jest na południowym parapecie i też kwitnie, zraszam go co jakiś czas 

Mój niestety nadal nie ma zamiaru kwitnąć
Przestawiłam go z południowego łazienkowego okna na wschodnie, może tam mu będzie lepiej.

Przestawiłam go z południowego łazienkowego okna na wschodnie, może tam mu będzie lepiej.
Mój niestety nadal nie ma zamiaru kwitnąć ale jak go przeniosłam na inne okno to trochę mu się podniosły liście
bo były takie trochę klapnięte, to już jakiś sukces.
Myślę sobie, że skoro on nie chce kwitnąć to ja się przestanę trochę nim interesować, może się przestarszy i ruszy?

Myślę sobie, że skoro on nie chce kwitnąć to ja się przestanę trochę nim interesować, może się przestarszy i ruszy?
Po poczytaniu postanowiłam pójść za radą z tegoż wątku i dopomóc memu skrzydłokwiatowi jabuszkiem. Ostatnio wypuścił jedną kwietną gałązkę ale wydaje mi się jakaś taka delikatna - jakby miała nie rozkwitnąć. Więc wczoraj nakarmiłam kwiatka i mam nadzieję, że oprócz tego jednego białego listka pojawią się też inne. Jakby co dam znać