Tematyka techn.- organizacyjna w sekcji. Pytania i odpowied

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tematyka techn.- organizacyjna w sekcji. Pytania i odpowied

Post »

Temat dotyczy pytań techniczno-organizacyjnych w sekcji storczykowej.

Zadane pytanie przez użytkownika:
...Czy jest możliwość przyklejenia tematów zielonych = ulokowania w czołówce sekcji ?

odp.
Nie można- ilość podpiętych tematów jest ograniczona .
Wprowadzenie kolejnej serii "zielonych" i nieruchomych, to nieuchronne i naturalne spychanie aktywnych tematów, na dalsze strony.
Ale efekt końcowy ,który łatwo przewidzieć który nam zagrozi ....to rozdzieleniem sekcji i stworzenie kolejnej.
Takich zmian nie przewiduje się obecnie /może kiedyś ?/

Nie przeczę i wiem , ze zapis taki byłoby czytelniejszy/ wygodniejszy.

JOVANKA
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pytania techniczne

Post »

Tak się zastanawiam: czy nie można by było podpiąć jednego tematu np. "Zielone tematy" czy jakiś inny stosowny temat a pod niego podpiąć te z zielonego tematu jako podtematy? Drugim mógłby być temat "Kolekcje" i one byłby zaznaczony na niebiesko. Przyznam się,że nie znam się na możliwościach technicznych ale coś takiego mi przyszło do głowy :oops:

I inne pytanie: Czy są już znane terminy wystaw jesiennych? Niestety nie mam możliwości zmian w harmonogramie moich zajęć w ostatniej chwili ale gdybym znała terminy ciutkę wcześniej mogłabym wtedy wpaść na chwilkę i nacieszyć oczęta :D
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Małgorzato,
Wstępne terminy jesienne podałam w chwilowo zamkniętym temacie o relacjach z wystaw krajowych 2011 .
To co pewne podałam:
1/ Kraków---> Data imprezy 30.09 - 02.10.2011 r
2 /Łódź----> Data imprezy -04 11 - 13 11 2011 r.

Harmonogram szykuję;po potwierdzeniu przez organizatorów umieszczę wpis./uzgodnienia Warszawy? i Sosnowca?/

No nic....kolejny raz przyjdzie przeboleć, że organizatorzy nie myślą o udostępnieniu informacji na portale storczykowców z własnej woli .Jedyna metoda: trafiać tam, gdzie jest najwięcej potencjalnych uczestników :lol: Do tego cennych , bo właściwie :lol: zainteresowanych.
Mozna czasami odnieść złe wrażenie ,że "wystawy są dla wystaw" :;230 ehhhhh....

Co do stworzenia linków wiodących....
-jest spis personalnych dla kolekcji- przyklejony fiol/różowy :lol: /aktualizacja w tym roku jest opóźniona.wpisy dotyczą aktywnych stron i dorobku pow.10 stron/- ten wykaz nie jest konieczny ,bo dubluje się ze spisem treści.
Ja podtrzymałam jego byt w storczykach.
Wprowadzenie ogólnego spisu treści jako odrębnej sekcji - rozwiązało praktycznie kwestie istnienia spisów w sekcjach gatunkowych.

-tematy zielone można "spacyfikować" jednym linkiem.
Nawet taki wykaz kiedyś popełniłam. Wstrzymałam zakończenie widząc stopień wykorzystania na forum wiadomości, tak serwowanych. Bywają w wielu sekcjach .
Ich się w ogóle nie czyta, jak i innych ważnych.
Znikomym stopień wykorzystania informacji nie napawa optymizmem tworzacego taką pracę.
Obawy są jedne i stałe - i tak praktyka wskazuje ,ze czytanie czegokolwiek i poszukiwanie, sprawia kłopoty na tyle duże, że łatwiej zadać pytanie...
i zastosować metodę.. :evil: .niech się martwią odpowiadający ;:223 .

Uważam, za jedynie lepszą formę może być np. cykl "100pytań problemów i porad" - z pytań najczęściej nam zadawanych
To opracowuję dla innych celów;nie stoi nic na przeszkodzie, aby taki blok wprowadzać u nas/ w oparciu o wiadomości
już opracowane w tematach ,również w zielonych z linkowaniem, jak trzeba/
Coś stworzy się na zasadzie kompendium wiedzy w pigule, które zapoczątkowaliśmy kiedyś tam w przeszłości.
To akurat zostało zdjęte z "planu" Różne przyczyny zdecydowały m.innymi fakt, że nasz materiał służył w zamiarze do przekalkowaniu na inną stronę www.
Może warto powrócić do takiej formy i projektu?

Myślę, że trochę odpowiedziałam :P
pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo dziękuję Jovanko ;:196 za wyczerpujące wyjaśnienia a przypuszczalne terminy już sobie wklepuję w kalendarz. Okazało się,że szukałam nie tam gdzie trzeba :oops:
Pozdrawiam cieplutko i ;:3
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Pokochałam storczyki ale..

Post »

Jovanko kochana - przepraszam, że w tym wątku i wyrzuć ten post po przeczytaniu

Mam prośbę - czy nie da się czegoś takiego zrobić w 'Storczykach' jak np tu 'Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady '(bez komentarzy zbędnych). Ogromnie utrudnia czytanie problemów, znalezienie przyczyny, rozwiązania problemów i porad przerywanych nierzadko kilkustronicowymi gratulacjami albo wręcz przeciwnie :(
Naprawdę czytam, próbuję, staram się..ale..nie jest łatwo. Szczerze mówiąc to chyba jedyny dział, w którym tak trudno się szuka info..takie mam wrażenie..
Pozdrawiam Ciebie serdecznie
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kochane,
- ale ,to co powstało w wyniku zmian na forum, służy właśnie temu ,aby zakresy informacji były wyraźnie
rozdzielone.

I są rozdzielone - to tylko kwestia czasu ,abyśmy my wszyscy ,przyzwyczaili się do takiego podziału tematyki.
Wątpliwości i problemy należy zgłaszać w części merytorycznej.Wszystkie tematy są aktywne;a więc,dostępne, aby je kontynuować .
A, na pewno aby... je wykorzystać, dla swoich potrzeb.
Stąd dałam moją prośbę w wątku Rosarity ,w której wyraźnie na końcu napisałam:
JOVANKA pisze:...Jak również ,w tamtej sekcji merytorycznej umieszczać proszę sprawy problemowe, dla których nie ma jeszcze rozwiązania.
Wszak...na błędach i takich przypadkach wszyscy się uczymy.
Obecny problem też skopiuję do odpowiedniego tematu.
W przypadku "zakopanych" pytań w tematach "moje storczyki " maleje szansa na... szybkie rozstrzygnięcia problemu.
Jest podsekcja z prezentacjami typu "moje...."
I jest sekcja Orchidarium -wyłącznie dla merytoryki.
Jest to jednoznaczne, ze obejmuje wszystkie zagadnienia związane z uprawą i jej problemami w tym porad dotyczących przypadłości chorobowych, oraz szkodników.

Wprowadzanie nazwy diagnostyka, wydaje się zbyt szumne, jak na sposób dokonywanej oceny.
Ze względów logistycznych pozostajemy przy nazwie starej.
Hipoteza w poradach jaką czynimy , czymś innych jednak jest niż diagnostyka.
Prawdopodobieństwo nie jest tożsame z diagnozą :P

Diagnostyka odbywa się na podstawie badań i rzeczywistego przypadku, oraz przy spółudziale fitopatologów.
Tym całym orężem nie dysponujemy.

Moniko :P - jesteś jeszcze krótko z nami, aby rozgryżć mechanizm pomocy w tej dziedzinie.,
To, co stworzone jest od 2007 roku na FO wystarczające, aby móc pomóc sobie przy problemach.
Rzeczywiście,j Jedyny problem mają nowicjusze w tej "branży" z brakiem materiałów edukacyjnych "od pierwszego kroku"
Swiat orchidei jest jednak zbyt potężną dziedziną ,aby całość wiedzy przerzucać kolejny raz na ledwo sekcję. Sekcja u nas spełnia rolę pomocową/doradczą.
Często i w stylu "jak pielęgnować pierwszego storczyka" dla nowicjuszy.
Dla spragnionych wiedzy jest to za mało.
Ale , też nigdy... :idea: nie istniały założenia stworzenia na FO kalki kolejnego forum storczykowego z pełną tematyką.
Przy istniejących portalach storczykowych, wystarczająca jest baza informacji, z której korzystać trzeba i należy.Dopiero.. :idea: . połączenie własnej podbudowy tematem + akcje poradnictwa, mogą przynieść pozytywne efekty własnej uprawy.
Oczywiście, to o czym piszę jest wskazaniem dla osób zainteresowanych ...piękną i szeroką tematyką storczykową i własnym rozwojem.

Mam nadzieję ,ze to wszystko jest już jaśniejsze :lol:
A do podziału sekcji i jego roli ...szybko się przyzwyczaimy.
Po zakończeniu wydzielenia podsekcji i uporządkowaniu arch.wątków nastąpi uszeregowanie problemowych
i ważnych wątków poradnictwa..

Pozdrawiam JOVANKA
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Jestem krótko, ale zmiany zauważyłam, za co jestem baaaaardzo wdzięczna i mam nadzieję, że będzie tylko lepiej.
Mi chodziło raczej o te słowa w nawiasie..a nie o szumne nazwy.

Bardzo mi brakuje takiego czegoś jak w rhododendronach np - wejdziesz w wydzielony temat NAJCIEKAWSZE TEMATY o rhododendronach i tam jest prawie elementarz.. A już marzyłby mi się taki temat jak w rh Korzeń Rhododendrona i jak go wsadzamy napisany przez rose_marek pięknym przyjaznym językiem właśnie dla laika - zachęcam do przeczytania, może zakochasz się również w rh :D

Ja tu np próbowałam dotrzeć do banalnej informacji dla laika o budowie i nazewnictwie, bo zaczęłam używać słowa 'łodyga'..(Mhergen mnie poprawiła), a że lubię poprawne nazewnictwo to wiesz..
Potem szukałam o tej 'niteczce' wewnątrz 'korzenia' (tylko się nie śmiej) po co, na co, dlaczego.. dla Ciebie banalne a dla mnie kosmos był..., później czym się różnią korzenie powietrzne od tych co siedzą w podłożu..i takie tam. Niestety..może źle szukałam, tu nie znalazłam.

Jeśli nie jest to forum dla profesjonalistów storczykowych to z całą pewnością laicy chętnie zaczną tu - na tym forum - swoją przygodę z tymi bardzo ciekawymi roślinami, tak myślę.
I oczywiście pięknie Ci dziękuję za dotychczasowe wyjaśnienia i mój post do wykasowania poproszę po przeczytaniu. I dziękuję za cierpliwość i zrozumienie ;:180
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Moniko,
Właściwie... te Twoje pytania pewnie mają odpowiedzi u nas :P . Problem jest w tym,że często bywają "zakopane" w tematach personalnych, które przerosły stronę merytoryczną. Każdy chciał mieć swój problem w w swoim wątku.
O nim rozmawiał i tam dostawał odpowiedzi. Taki utrwalał się zwyczaj- niemożliwy " do przeskoczenia".

Obecne, jasne wydzielenie merytoryki, narzuci inny styl ;czytelniejszy (mam nadzieję).
A, problemy, gdy znajdą się w wątkach personalnych, to... rozwiązywane będą na zasadzie "jak się uda".

Porównujesz sekcję rh, którą znam :D -ona jest młoda , powstała niedawno i nie obejmuje tak potężnego zakresu jak storczyki.
To tak ...jakbyśmy naszą sekcję sprowadzili tylko do jednej grupy -falenopsisów .
U nas przeróbki tej części, co zaistniała to... już widmo rewolucji.
Inna sprawa; plan wyłącznie z poradnictwem wyklucza tworzenie bazy/wytłumaczyłam dlaczego/ .
Na to potrzebny jest czas więcej miejsca, inna konstrukcja forum i rączki do roboty.
PS.
- Moniko. o rh mogę wiele powiedzieć- sama mam pewnie od wielu lat ok.15 lub 20 w tymi botaniczne.
Lubię je ,a fazę zakochania mam już pewnie za sobą.:D podobnie jest z innymi kwiatami w moim ogrodzie i w domu.

Pozdrawiam JOVANKA
Rozmowy o spr.organizacyjnych zostały włączone do tego wątku, jako przynależne w sekcji meryt.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Re: Tematyka techn.- organizacyjna w sekcji. Pytania i odpowied

Post »

Ważna informacja ! dla użytkowników IS

W związku z planowanymi zmianami od 1 marca /opłaty/na popularnym Image Shack
proszę, o zapoznanie się i śledzenie dyskusji ---> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=51015 .
Dobrze wcześniej jest wiedzieć : co nas czeka i co powinniśmy zrobić.
Najbardziej przykrą konsekwencją może być utrata najstarszych zdjęć z forum/do limitu 500/.

Pozdrawiam JOVANKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”