Jak wyhodować zdrową cytrynkę w domu ??

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Ratownik1
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 18:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jak wyhodować zdrową cytrynkę w domu ??

Post »

Proszę o sugestie.
Gdzie nabyć , jaką kupić ziemię i jak wyhodować by miała piękne owoce ?
Dobra zmiana. ;:333
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak wyhodować zdrową cytrynkę w domu ??

Post »

Jeśli zależy ci na owocach, to odpada posadzenie pestki, bo wtedy można czekać wiele lat. Najlepiej kupić tzw cytrynę skierniewicką, bywa ona w marketach budowlanych, sama widziałam w Leroy Merlin.
Jest też specjalna ziemia do cytrusów i nawóz do cytrusów.
Jeśli chcesz hodować cytrynę w domu, to zimą powinna stać w chłodnym miejscu i przejść okres spoczynku, w przeciwnym razie może zrzucić liście.

Zresztą jeśli wpiszesz w wyszukiwarkę słowo cytryna, na pewno znajdziesz więcej wiadomości. :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

a najwięcej i rady specjalistów znajdziesz na http://www.cytrusy.net.pl :wink:
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p
Od: 3 sty 2012, o 13:27

Post »

jestem cytrusomaniakiem więc mówię nie sadź cytrynki z pestki jeżeli zależy ci na owocach trzeba bowiem czekać około 25 lat no chyba że trafisz nasionko dwu,,, trzy zarodkowe wtedy jedno z nich zaowocuje po ok 7 latach.Najlepszą ziemią moim zdaniem jest substral,compo sana dla cytrusów jest ciężka i lepiej nadaje się dla figowca. pisz na pw w razie W :wit
x-C-j
---

Post »

cytrusowy hubi pisze:Najlepszą ziemią moim zdaniem jest substral,compo sana dla cytrusów jest ciężka i lepiej nadaje się dla figowca. pisz na pw w razie W :wit
Substral jest zbyt torfowy, Copmpo Sana jest idealna w składzie, jedynie co to trzeba do niej dodać to perlitu 1/3 część całości podłoża bo tego w niej brak i słabo jest wtedy dotleniany system korzeniowy. :wink:
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze wiedzieć, ja mam jakąś ziemię do cytrusów kupioną w LM, ale chyba tez jest mało przepuszczalna. Czy zamiast perlitu można dodać włókno kokosowe, bo włókno dostanę w zoologicznym, natomiast kiedy w LM zapytałam o perlit, to pani z działu ogrodniczego zapytała, co to jest. ;:224
x-C-j
---

Post »

rapunzel nie możesz , włókno działa w ziemi zupełnie inaczej niż perlit, jak nie kupisz perlitu kup sobie płat styropianu i pokrusz na kuleczki albo przyjedź do mnie do Sieradza u mnie perlitu pełno w ogrodniczych. :wink:
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Czarodzieju za odpowiedź, bo bezmyślnie mogłabym pomóc mojej cytrynce przenieść się w zaświaty. :wink: Do Sieradza nie mam jakoś strasznie daleko, ale jednak poszukam bliżej, może w uczciwym ogrodniczym będą mieli :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”