fikus - problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
fraszka
200p
200p
Od: 22 maja 2009, o 14:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

fikus - problemy

Post »

Zauwazyłam ze fikus zrzuca liscie, własciwie jest prawie łysy juz
Wiem ze one źle reaguja na zmiane otoczenia, ale wyjscia nie była
Jest szansa ze wroci do siebie ? jakos go teraz pielegnowac szczegolnie ?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: fikus - problemy

Post »

Ograniczyć do minimum podlewanie, odstawić od kaloryfera jak najdalej, i najważniejsze pokazać go tutaj. :wink:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Szkodzi mu zbyt mała ilość światła w miesiącach zimowych w naszym klimacie i zbytnia, stała wilgoć w doniczce.Moje duże 20 letnie drzewo stoi od maleńkiego( nigdy nie zmieniałam mu miejsca) przy południowym, dużym oknie. Jest tam w pobliżu kaloryfer.Co roku w grudniu, styczniu i lutym trochę najstarszych liści zrzuca i jest to zjawiskiem normalnym, gdyż roślina z powodu niedostatecznej ilości światła zrzuca obciążający go 'balast', by przetrwać.
Podlewam go bardzo ostrożnie, lepiej znosi lekkie przesuszenie i nie znosi za dużej donicy, bo wtedy ziemia zbyt długo utrzymuje szkodliwą w miesiącach zimowych wilgoć.Źle reaguje na każde przesadzenie, robię to więc bardzo rzadko, gdyż zauważyłam, że lepiej mu w ciasnawej doniczce wstawionej do dużej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

selli7 pisze:...zauważyłam, że lepiej mu w ciasnawej doniczce wstawionej do dużej.
Czy to znaczy selli,że jego korzenie przerastają małą doniczkę i też tworzą bryłę korzeniową w tej dużej?
fraszka
200p
200p
Od: 22 maja 2009, o 14:20

Post »

Fikus nie jest przy kaloryferze zreszta nigdy nie był. Podlewam go co 2 tygodnie, choć może faktycznie - ogranicze podlewanie.
Zrzuca liście na potege, ale ma też bardzo duzo nowych młodych listków wiec mozna na tej podstawie stwierdzic ze chory nie jest.
Mam go już prawie 18 lat, roslina jest duża szkoda byłoby ją stracic. Wiec pozostaje przeczekac
Dzięki za pomoc .
Awatar użytkownika
Ania76
200p
200p
Od: 6 sty 2006, o 18:46

Post »

Mam ficusa ponad metrowego, znacie jakiś sposób jak go rozkrzewić bez obcinania czubka?Chodzi o ficusa elastica :D Pozdrawiam
x-C-j
---

Post »

Ten temat przejrzyj strona po stronie tutaj kliknij.
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31

Post »

Mam pytanie dotyczące ficusa elastica Melanie
Kupiłem roślinę miesiąc temu w centrum ogrodniczym, niedawno niektóre pędy zaczęły szybko rosnąć. Niestety nowe liście są małe w stosunku do poprzednich.

Roślina przesadzenia nie wymaga, bo miejsca w doniczce ma dużo, korzenie nie są przerośnięte a woda nie przelatuje. Podlewam go raz na 2 tygodnie, dopiero jak całkiem przeschnie podłoże. Zacząłem również go nawozić, nawozem płynnym, wraz z podlewaniem.

Stoi w pokoju z wystawą południową, ma bardzo dużo światła, po południu także trochę słońca rozproszonego.

To mi się wydaje najbardziej prawdopodobne - czy roślina potrzebuje właśnie nawożenia?
Proszę o rady i pomoc. Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
x-C-j
---

Post »

Przy następnym podlewaniu daj siarczan amonu w dawce - płaska łyżka stołowa na 5 l wody, i co drugie podlewanie (pomiędzy tymi z siarczanem sama woda) tak z trzy razy podaj. :wink:
rafstraz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2012, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a kto pomoże mi zdiagnozować przyczynę takie stanu mojego fikusa? Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”