Uprawy w tunelach foliowych i problem chwastów.
Uprawy w tunelach foliowych i problem chwastów.
Czy czarna folia jest dobra do zwalczania chwastów tylko na suchym terenie czy i na mokrych ?
Czy może jakieś środki chemiczne nie obniża to plonu?
.Czy aby na pewno jest to skuteczne?
Mieszkam w zagłębiu papryki, mam 20 tuneli, wiem o tym że nikt nie plewi (aż np 40-50 tuneli bo to nierealne, np tak jak u mnie na dobrej ale podmokłej ziemi) Tego nie potrafię zmoderować bo nie rozumiem sensu,
Ludzie przeważnie mają piaskowe, suche i słabe gleby, ale za to dają dużo nawozu naturalnego pomiotu kurzego, najlepszego pod paprykę i fasolę.
Mówię do śliwy kiedyś mówił na forum że ma kilkadziesiąt tuneli o ile pamiętam.
Śliwa proszę o jakieś rady i jaką odmianę na rynek polecasz red ,socrates może być ?
Poprawiłam.
Comcia
Czy może jakieś środki chemiczne nie obniża to plonu?
.Czy aby na pewno jest to skuteczne?
Mieszkam w zagłębiu papryki, mam 20 tuneli, wiem o tym że nikt nie plewi (aż np 40-50 tuneli bo to nierealne, np tak jak u mnie na dobrej ale podmokłej ziemi) Tego nie potrafię zmoderować bo nie rozumiem sensu,
Ludzie przeważnie mają piaskowe, suche i słabe gleby, ale za to dają dużo nawozu naturalnego pomiotu kurzego, najlepszego pod paprykę i fasolę.
Mówię do śliwy kiedyś mówił na forum że ma kilkadziesiąt tuneli o ile pamiętam.
Śliwa proszę o jakieś rady i jaką odmianę na rynek polecasz red ,socrates może być ?
Poprawiłam.
Comcia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: tunele foliowe z papryką i fasolką szparagową jak zwalczać c

Asia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
W Twoim przypadku,gdy masz ziemię podmokłą, to najlepiej zrobić zagony podwyższone i zastosować czarną włókninę, ziemia bardziej będzie oddychać. Włóknina czarna pewnie jest tańsza i trwalsza (200mx160cm kosztuje poniżej 200zł)
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
a to poniżej 200zł to na tunel czy jak bo mam przeważnie tunele 240 m2 po 5 rządków na połowie razem 10 jak to wyjdzie na tunel ?
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rolka posiada 160cm szerokości i 200 mb, łatwo obliczyć ile w jedej rolce jest m2 ;-)karol28 pisze:a to poniżej 200zł to na tunel czy jak bo mam przeważnie tunele 240 m2 po 5 rządków na połowie razem 10 jak to wyjdzie na tunel ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Ja rozkładam całą szerokość,a gdy jest nadmiar to podwójnie w dróżkach, gdy pierwszy tunet zrobiłem oszczędnie tnąc na 80cm, to pojawiały się chwasty na dróżkach

pozdrawiam Ludwik
A czy taka folia ma jakiś wpływ na plon np nie ogrzana jest ziemia lub coś takiego ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Re: Tunele foliowe z papryką i fasolką szparagową- chwasty.
Gdyby była biała, to by odbijała światło i ciepło ,a czarna odbiera ciepło, tak samo ziemia jest ciemna i nie malujemy jej na jasno. A dodatkowo nie wyparowuje woda i przez to powietrze jest suchsze , plon jest wyższy przy stosowaniu włókniny.
pozdrawiam Ludwik
Papryka w szklarni - środek na chwasty
Witam,
mam ogromną prośbę..
poszukuję środka chemicznego na chwasty.
Problem polega na tym , że papryka w szklarni została już posadzona jakieś miesiąc temu.
wiem, że chwasty powinno się zwalczać przed posadzeniem..
niestety, wiele czynników wpłynęło na to, że nie zostały zastosowane żadne środki ochrony..
powierzchnie szklarni są duże i nie jestem w stanie sama mechanicznie pozbyć sie chwastów..
błagam proszę o pomoc..
mam ogromną prośbę..
poszukuję środka chemicznego na chwasty.
Problem polega na tym , że papryka w szklarni została już posadzona jakieś miesiąc temu.
wiem, że chwasty powinno się zwalczać przed posadzeniem..
niestety, wiele czynników wpłynęło na to, że nie zostały zastosowane żadne środki ochrony..
powierzchnie szklarni są duże i nie jestem w stanie sama mechanicznie pozbyć sie chwastów..
błagam proszę o pomoc..
-
- 100p
- Od: 29 paź 2010, o 19:46
Re: Papryka w szklarni - środek na chwasty
Nie powinnaś używać żadnej chemii. Nie jak wegetują ~~
Roundup wyszło na jaw że rok w ziemi spokojnie zostaje i może znów do szkodliwej aktywnej postaci się przemienić.
Inne pewnie też. A naturalnego na chwasty to nie wiem co.
Mnie tu karcą za środki antygrzybowe ~~
Jak już trzeba, to zależnie od tego co masz, Roundup Chwastox czy inna chemia i np. widziałem gotową taką konstrukcję, linku nie dam, ale się pewnie już domyślasz gdzie wpisać dość znany portal aukcyjny... Jest to rurka stalowa czy aluminiowa, zakończona z jednej strony rozwidleniem w kształcie V lub U i do tego rozwidlenia jest sznurek wsadzony (z czego nie wiem, ma nasiąkać a nie kapać). A że rurka z drugiej strony "otwarta" to tam wystarczy roundup (lepiej w większym % stężeniu, bo sam gęstszy jest od wody) czy inna chemię wlać i mazać chwasty sznurkiem tym ^^
Nazwa urządzenia mazacz. Może sama zrobisz może kupisz.
A na jesień sąsiada czy kogoś poprosić czy innego mężczyznę żeby pomógł w przekopaniu i wtedy powybierać klącza, korzenie itp itd. A na bieżąco nie doprowadzaj żeby się tam rozsiały czyli kwiatostanów żeby nie było, chociaż ręcznie teraz.
Roundup wyszło na jaw że rok w ziemi spokojnie zostaje i może znów do szkodliwej aktywnej postaci się przemienić.
Inne pewnie też. A naturalnego na chwasty to nie wiem co.
Mnie tu karcą za środki antygrzybowe ~~
Jak już trzeba, to zależnie od tego co masz, Roundup Chwastox czy inna chemia i np. widziałem gotową taką konstrukcję, linku nie dam, ale się pewnie już domyślasz gdzie wpisać dość znany portal aukcyjny... Jest to rurka stalowa czy aluminiowa, zakończona z jednej strony rozwidleniem w kształcie V lub U i do tego rozwidlenia jest sznurek wsadzony (z czego nie wiem, ma nasiąkać a nie kapać). A że rurka z drugiej strony "otwarta" to tam wystarczy roundup (lepiej w większym % stężeniu, bo sam gęstszy jest od wody) czy inna chemię wlać i mazać chwasty sznurkiem tym ^^
Nazwa urządzenia mazacz. Może sama zrobisz może kupisz.
A na jesień sąsiada czy kogoś poprosić czy innego mężczyznę żeby pomógł w przekopaniu i wtedy powybierać klącza, korzenie itp itd. A na bieżąco nie doprowadzaj żeby się tam rozsiały czyli kwiatostanów żeby nie było, chociaż ręcznie teraz.
dzięki wielkie za odpowiedź.
Pomogła...
za rok na pewno nie zapomnę o pryskaniu przed chwastami przed posadzeniem!!
jeszcze raz dziękuję
Pomogła...

za rok na pewno nie zapomnę o pryskaniu przed chwastami przed posadzeniem!!
jeszcze raz dziękuję

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Dobrym sposobem jest ściółkowanie czarną agrowłókniną i masz spokój na cały sezon z chwastami.
pozdrawiam Ludwik
-
- 100p
- Od: 29 paź 2010, o 19:46
Zależy, na zboczu na końcu tarasu mam czarną agrowłókninę i dziury pod iglaki i inne okrywowe jałowce itd itp.
Jednego małego skrzyp przygłuszył :P bo nie zauważyłem jak wyszedł. Największy okaz wyrwany z ogrodu.
Tak czy owak jeden na przeszło 200 innych. No wilgoć trzymać będzie na pewno dłużej i kilka innych plusów jak cieplejsza ziemia szybsza wegetacja. Nie pomyślałem żeby o niej powiedzieć ^^
Jednego małego skrzyp przygłuszył :P bo nie zauważyłem jak wyszedł. Największy okaz wyrwany z ogrodu.
Tak czy owak jeden na przeszło 200 innych. No wilgoć trzymać będzie na pewno dłużej i kilka innych plusów jak cieplejsza ziemia szybsza wegetacja. Nie pomyślałem żeby o niej powiedzieć ^^