Cięcie jałowca płożącego

Drzewa ozdobne
agataza
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2008, o 09:02

Cięcie jałowca płożącego

Post »

Witam serdecznie. Mam 2 jałowce bardzo szeroko już rozrośniete i zamierzam je przyciąć. Czy macie na to jakiś sposób, czy po prostu mam ciąc "na oko" końce gałązek które są za długie? Jestem poczatkująca dlatego czekam na rady. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja, tnę gałązki przy rozwidleniach bocznych, wtedy mniej widać golenie :-)
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

a kiedy, teraz wiosną?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Tak, teraz krążą soki, więc szybko goi rany.
Moje mają już nowe pączki w rozwidleniach cięcia :-)
niecierpek
100p
100p
Od: 22 sty 2007, o 10:16

Post »

U nas we wsi :D ludzie robią nagminnie taki błąd, że tną płożące jakby "w walec", tj. obcinają im po prostu końce gałąze, co wygląda głupio, moim zdaniem. Ja myślę, że trzeba wyciąć pojedyncze gałęzie, te, które wyrastają za bardzo do góry, ale ciąć głęboko, w środku krzewu, albo właśnie w rozwidleniach. Widziałam tak cięte i jest OK. Sama mam jeszcze małe jałowce, więc raczej się tylko wymądrzam :roll:
Awatar użytkownika
AnnaBlue
50p
50p
Od: 6 lip 2011, o 14:21

Cięcie jałowca Blue Carpet

Post »

Mam na działce (300 m) ogromnego jałowca Blue Carpet. Posadzony z 15 lat temu bardzo się rozrósł, a podcinanie młodych przyrostów już nic nie daje. Nie chcę go całkiem usuwać, ale bardzo zależy mi by przestał zajmować tyle powierzchni. Gdzieś wyczytałam, że cięcie starych gałęzi jałowców bardzo oszpeca i osłabia roślinę. Może ktoś z Was ma pomysł co zrobić z tym moim "potworem"? :wink:
Obrazek
Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia. Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.
Isadora Duncan.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Re: Co zrobić z ogromnym jałowcem Blue Carpet?

Post »

Ja bym go podcięła na bonsai. :P
Ale jak ci przeszkadza to skróć go i podetnij te przyrosty, które ci przeszkadzają.
Ale ja nie jestem bezstronna bo tnę ochoczo i bezlitośnie wszystko co mi przeszkadza i za bardzo się rozrasta.
Awatar użytkownika
AnnaBlue
50p
50p

Post »

Myślałam o zrobieniu z tego jakiegoś bonsai, tylko, że on jest bardzo niski i będzie to takie trochę płożąco-niskopienno-szerokozadne bonsai. ;:112 Nigdzie takiego nie widziałam i obawiam się, że nie będzie zbyt urodziwe. :wink:
Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia. Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.
Isadora Duncan.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja podobny jałowiec pomału wycinałam i paliłam, jak zjawił się nasz forumowy Karol k-c i zabrał to co z niego zostało.
A potem się chwalił że z mojego drapaka zrobił sobie fajny bonsai.
Czyli można. :P
sylwekw

Post »

Miałem w tym roku podobny dylemat. Sporo się wahałem ale ostatecznie poszedł "pod nóż". Powiem Ci, że żal był ale tylko kilka dni. Potem dotarła do mnie świadomość na ile różnych sposobów mogę wykorzystać miejsce, które on zajmował i teraz jestem zadowolony. Rozważ to.
A jeśli chcesz iglaka ale mniejszego to masz spory wybór i nie są drogie - lepiej osadzić nowego i prowadzić od początku po swojemu, żeby Ci działki nie zarósł.
Awatar użytkownika
AnnaBlue
50p
50p

Post »

Ehhh... chętnie bym go wycięła, ale z różnych względów rodzinno-emocjonalnych nie mogę tego zrobić. :roll: Działka od 2011 r. jest już oficjalnie moja i dużo rzeczy już zmieniłam, ale przez wiele lat była uprawiana przez rodziców i ze wzgędu na ich sentymenty, nie chcę wprowadzać bardzo radykalnych zmian. Zresztą nadal to głownie oni na niej pracują gdyż ja mam ogrom chęci i zapału, natomiast wiedzy i czasu brak. Gdy chciałam wyciąć 2 badziewiaste choinki to usłyszałam od Mamy, że mogę to zrobić po jej trupie :( ..... wolę nie myśleć co bym usłyszała o wycięciu tego jałowca, ale pewnie odbyłoby sie to po "moim trupie". ;:14 W każdym razie wolę nie ryzykować. ;:170
Isadora Duncan.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To podcinaj końcówki ( szeroko rozumiane ), powiesz że za bardzo się rozrósł i po cięciu się ładnie zagęści.
Co jest prawdą.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Samo podcinanie końcówek nie jest wyjściem. Ja swój jałowiec sabiński utrzymuję w ryzach wycinając co roku całkowicie kilka najstarszych gałęzi. Usuwamy gałęzie leżące pod spodem jakiejś gałęzi, która zasłoni cięcie. Oczywiście z czasem to powoduje "uniesienie" nieco krzewu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
sylwekw

Post »

I takie "uniesienie" krzewu to dobre rozwiązanie (ja do tego będę dążył) - zyskuje sie co prawda cienistą ale dodatkową powierzchnię dla innych małych roślinek.
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Można również użyć podpórek, lub podwiązanie danej gałęzi do palika ;) Należy tylko uważać, aby nie uszkodzić rośliny. Po dwóch sezonach konary zostaną w tej pozycji. U niektórych krzewów, może to trwać trochę dłużej,ale uważam, że warto :D
Wtedy będzie można na spokojnie uformować sobie dowolny kształt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”