Jednak od tygodnia jestem na diecie i tylko sobie poczytam.
Kuchenne inspiracje AGNESS
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11411
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agniesiu znowu wspaniały przepis na ciasto podałaś.
Jednak od tygodnia jestem na diecie i tylko sobie poczytam.
Jednak od tygodnia jestem na diecie i tylko sobie poczytam.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Tajeczko w takim razie może kiedyś przyda się na jakąś uroczystość rodzinną
Życzę sukcesów w dietce 
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11411
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agniesiu dziękuję.
Przepis z pewnością wykorzystam, ale myślę nie wcześniej, jak na Ostatki .
Przepis z pewnością wykorzystam, ale myślę nie wcześniej, jak na Ostatki .
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Ja czekam do jutra na relację i wrażenia.
Chyba zrobię sobie na urodziny (też się odchudzam
).
Chyba zrobię sobie na urodziny (też się odchudzam
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5294
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agnieszko, sernikobrownies jest u mnie praktycznie co 2 tygodnie od bardzo dawna.
Robiłam je i z malinami i z wiśniami ale ostatnio robię bez owoców a i tak znika momentalnie
...jak dla mnie to rewelacyjne ciacho
...już dawno nie było u mnie w domu takiego hiciora, który tyle czasu utrzymuje się na topie
Polecam je z czystym sumieniem łakomczucha
Robiłam je i z malinami i z wiśniami ale ostatnio robię bez owoców a i tak znika momentalnie
Polecam je z czystym sumieniem łakomczucha
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Tajeczko mam nadzieję, ze okaże się pyszne.....bo przepis bardzo mi się podoba....połączenia 2 cudownych smaków- sera i czekolady
Alu jestem na bieżąco z twoim odchudzaniem, podczytuję ciekawe wątki i jednym z nich jest twój dietkowy
Dieta którą stosujesz bardzo zbliżona jest do diety Diamondów kiedyś rozpowszechniona przez Marię Błaszczyszyn
Jak tylko zrobię ciacho od razu zdam relację
Basiu bardzo się cieszę z pochlebnej relacji na temat ciacha....z tym większą ochotą je zrobię
Obawiam się, że będę musiała zrobić bez owoców, ponieważ w tym roku nie mroziłam w całości, tylko robiłam same musy....chociaż mam nadzieję, ze uda mi się doszukać jeszcze w zamrażarce wiśni....
Alu jestem na bieżąco z twoim odchudzaniem, podczytuję ciekawe wątki i jednym z nich jest twój dietkowy
Jak tylko zrobię ciacho od razu zdam relację
Basiu bardzo się cieszę z pochlebnej relacji na temat ciacha....z tym większą ochotą je zrobię
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
AGNESS pisze:Dieta którą stosujesz bardzo zbliżona jest do diety Diamondów kiedyś rozpowszechniona przez Marię Błaszczyszyn![]()
Ja sądzę, że w moich zasadach każdy znajdzie elementy jakiejś diety, bo to co proponuję - to sposób odżywiania opracowany po ciężkiej chorobie i mocnym rozregulowaniu organizmu i uwzględnia również trochę wiek (ale dla młodszych też wskazane, jeżeli mają problemy).
Czekam na relację
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Alu muszę powiedzieć, że styl życia który utrzymujesz bardzo ci służy....właśnie doczytałam twój wiek i muszę stwierdzić, ze wyglądasz o co najmniej 15 lat młodziej
Obiecałam wrażenia z pieczenia sewniko-brownies.......otóż.... rewelacja....już wiem, ze na stałe zagości w moim ciastowym - domowym menu.....jest przepyszne- niesamowicie delikatne , soczyste, puszyste.....baaaaardzo czekoladowe i ta delikatna owocowa kwaskowata nutka....dopełnienie smaku.....i co jeszcze podkreśla jego rewelacyjność....bardzo proste w robieniu, szybkie i łatwe. Same zalety
A wygląda tak.....



Ostatnio robiłam na obiad lazanię, podam przepis, ponieważ jest warta spróbowania. Polecam
LAZANIA
* paczka makaronu lazania
* 30 - 40 dag żółtego sera
SOS
* 0,5 kg mielonego mięsa
* 2 cebule
* 2 marchewki
* nieduża cukinia( niekoniecznie)
* 3 ząbki czosnku
* 3 pomidory
* puszeczka koncentratu
* bazylia, zioła prowansalskie, vegeta
* ja dodałam jeszcze puszkę kukurydzy, bo ją bardzo lubimy, chociaż nie jest to praktykowane w lazaniach
Pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę podsmażyć na oleju, dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć , aż mięso nie będzie surowe. Łyżkę vegety wsypać do szklanki wrzątku i taki rosołek wlać do mięsa, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory, przyprawy i gotować jeszcze około 20 min. Pod koniec gotowania dodać koncentrat.
BESZAMEL
* 4 łyżki masła
* 4 łyżki mąki
* 3 szklanki mleka
* 2 łyżki startego parmezany ( niekoniecznie)
* szczypta gałki muszkatołowej, sół , pieprz
Roztopić masło, dodać mąkę, chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko, ciągle mieszając, aby wszystko ładnie się łączyło. Postawić z powrotem na gazie i gotować około 20 min, żeby ładnie zgęstniało, doprawić przyprawami.
Wysmarować spore żaroodporne naczynie ( blaszkę) masłem ułożyć płaty makaronu, na to warstwę sosu pomidorowego z mięsem, pomazać beszamelem, równomiernie posypać startym żółtym serem i tak od nowa- makaron, sos, beszamel, ser...aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być makaron obficie polany beszamelem i posypany żółtym serem. Piec w 180* około 40 min, sprawdzać widelcem czy makaron zmiękł i wierzch ma być przyrumieniony.
Smacznego


Obiecałam wrażenia z pieczenia sewniko-brownies.......otóż.... rewelacja....już wiem, ze na stałe zagości w moim ciastowym - domowym menu.....jest przepyszne- niesamowicie delikatne , soczyste, puszyste.....baaaaardzo czekoladowe i ta delikatna owocowa kwaskowata nutka....dopełnienie smaku.....i co jeszcze podkreśla jego rewelacyjność....bardzo proste w robieniu, szybkie i łatwe. Same zalety



Ostatnio robiłam na obiad lazanię, podam przepis, ponieważ jest warta spróbowania. Polecam
LAZANIA
* paczka makaronu lazania
* 30 - 40 dag żółtego sera
SOS
* 0,5 kg mielonego mięsa
* 2 cebule
* 2 marchewki
* nieduża cukinia( niekoniecznie)
* 3 ząbki czosnku
* 3 pomidory
* puszeczka koncentratu
* bazylia, zioła prowansalskie, vegeta
* ja dodałam jeszcze puszkę kukurydzy, bo ją bardzo lubimy, chociaż nie jest to praktykowane w lazaniach
Pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę podsmażyć na oleju, dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć , aż mięso nie będzie surowe. Łyżkę vegety wsypać do szklanki wrzątku i taki rosołek wlać do mięsa, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory, przyprawy i gotować jeszcze około 20 min. Pod koniec gotowania dodać koncentrat.
BESZAMEL
* 4 łyżki masła
* 4 łyżki mąki
* 3 szklanki mleka
* 2 łyżki startego parmezany ( niekoniecznie)
* szczypta gałki muszkatołowej, sół , pieprz
Roztopić masło, dodać mąkę, chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko, ciągle mieszając, aby wszystko ładnie się łączyło. Postawić z powrotem na gazie i gotować około 20 min, żeby ładnie zgęstniało, doprawić przyprawami.
Wysmarować spore żaroodporne naczynie ( blaszkę) masłem ułożyć płaty makaronu, na to warstwę sosu pomidorowego z mięsem, pomazać beszamelem, równomiernie posypać startym żółtym serem i tak od nowa- makaron, sos, beszamel, ser...aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być makaron obficie polany beszamelem i posypany żółtym serem. Piec w 180* około 40 min, sprawdzać widelcem czy makaron zmiękł i wierzch ma być przyrumieniony.
Smacznego


Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
AGNESS pisze:....właśnie doczytałam twój wiek i muszę stwierdzić, ze wyglądasz o co najmniej 15 lat młodziej![]()
Ciasto zrobię sobie na urodziny 13 lutego, w końcu jest co świętować
A styl życia - to konieczność, jak się wraca do życia, to człowiekowi się nie chce żyć byle jak (przynajmnie mnie).
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Mireczko namawiam do wypróbowania, naprawdę łatwe w przygotowaniu i pyszne
Alu to naprawdę nie są puste komplementy...... jak zobaczyłam twoje zdjęcie u Olka, to byłam pewna, ze nie przekroczyłaś 40-stki......naprawdę.....Teraz jak przeczytałam u Ciebie w wątku ile masz lat naprawdę....to zaniemówiłam i aż musiałam jeszcze raz odszukać twoje zdjęcie....i kategorycznie stwierdzam, że wyglądasz na nim na góra 40 lat
....jesteś laska 
Alu to naprawdę nie są puste komplementy...... jak zobaczyłam twoje zdjęcie u Olka, to byłam pewna, ze nie przekroczyłaś 40-stki......naprawdę.....Teraz jak przeczytałam u Ciebie w wątku ile masz lat naprawdę....to zaniemówiłam i aż musiałam jeszcze raz odszukać twoje zdjęcie....i kategorycznie stwierdzam, że wyglądasz na nim na góra 40 lat
- chan-dzia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3500
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: WROCŁAW
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Serniko-brownies jest pyszne,robiłam już kilka razy,chociaż podchodziłam do wypróbowania go bardzo długo ,bo wydawało mi się ,że to ciasto z zakalcem(tak wyglądało na fotkach).
Ale narobiłaś mi ochoty na lazanię ,wszystkie składniki mam ,więc chyba jutro na obiad będzie u mnie lazania
Ale narobiłaś mi ochoty na lazanię ,wszystkie składniki mam ,więc chyba jutro na obiad będzie u mnie lazania
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aniu no właśnie.....brownie jest tak wilgotne i soczyste, ze można podejrzewać je o zakalcowatość
....ale jest przepyszne....ja pierwszy raz jak piekłam, to trzymałam zbyt długo w piekarniku i było zbyt suche, już teraz wiem, żeby nie robić takiego błędu
Lazania pychotka.....życzę smacznego
Lazania pychotka.....życzę smacznego
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7280
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aga nie mogę do Ciebie zaglądać. Jakaś taka magia, że prawie co napiszesz do wykonania
nawet dziecię się aktywnie włączyło 
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Joluś zaglądaj, zaglądaj
Bardzo się ciesze, ze moje przepisy wam podpasowały, życzę wesołych rodzinnych szaleństw w kuchni ( piszesz, że córcia się zainteresowała) ....ja ostatnio też z moją Olą kucharzymy, zima, dużo czasu, więc eksperymentujemy kuchennie....wczoraj miałyśmy właśnie kuchenną niedzielę.....rano zakupy, później pieczenie
zrobiłyśmy pokazany wcześniej serniko-brownies i ciasteczka z kleiku ryżowego- coś wspaniałego.....ciasteczek nie zdążyłam uwiecznić na fotce, bo przyszli akurat niezapowiedziani goście.....i jak wyszli to nie było już co fotografować....trzeba je koniecznie robić z podwójnej porcji

- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4585
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Ciasteczka Muesli
Kleik ryżowy (opakowanie 150g)
3 całe jajka
1 margaryna
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szklanka dodatków (musli, migdały, sezam, dużo wiórków kokosowych, czekolada)
łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść wszystko w misce, uformować kulki i spłaszczyć na blasze na grubość 1cm w formę okrągłych ciastek. Można zrobić w środku ciastek dołek palcem i wypełnić go dowolnym dżemem. Piec 14-18 minut w 180 stopni Celsjusza. Czuwać, bo szybko się przypalają.
Smacznego
Kleik ryżowy (opakowanie 150g)
3 całe jajka
1 margaryna
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szklanka dodatków (musli, migdały, sezam, dużo wiórków kokosowych, czekolada)
łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść wszystko w misce, uformować kulki i spłaszczyć na blasze na grubość 1cm w formę okrągłych ciastek. Można zrobić w środku ciastek dołek palcem i wypełnić go dowolnym dżemem. Piec 14-18 minut w 180 stopni Celsjusza. Czuwać, bo szybko się przypalają.
Smacznego

