Ogródkowe rozmaitości cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.6

Post »

Obrazek

Obrazek
Zakochałam się w tej róży, jest przepiękna ;:167
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alina Awakening kupowałam w czeskiej szkółce w Sobótce, tutaj http://ruze.unas.cz/
U mnie dwa razy przesadzana ,nie zdążyła sie jeszcze zregenerować ,a poza tym rośnie prawie w cieniu...także ma prawo długo się zbierać i dlatego kwitnienie tak marne w ilości... :?
To jest różą Jana Bohma ,czeskiego hodowcy...postanowiłam trochę wzbogacić swoją kolekcje z tegoż kraju,ale bardziej w odmianach okrywowych,ale i pnąca Rudolfina h.Benetka ...się znalazła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Biedna ...uwięziłam ją za kratami za Ritausmą,i czekam aż pokaże swoją naturalną wielkość...trochę musi się pomęczyć

Obrazek
A tak ta odmiana wyglądała w Pruchonicach w rosarium w ogrodzie botanicznym...kwitnie raz bo ma korzenie w Flammentanz,i będzie rosła jak ona...czyli wielka i rozłożysta

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alionuszka pisze:Może zamiast niej Colette ?
Obrazek

Obrazek

:wit Nela, powrócę do Colette. Mam ją również, coś mi się zdaje, że ona lepiej się czuje w rozproszonym słońcu, a nie na miejscu bardzo nasłonecznionym. Widać to wyraźnie na tych zdjęciach. Pięknie sobie rośnie. Ma sztywne gałązki. Czego u mnie nie było. Przesadzałam swoją na jesieni, ale teraz nie jestem pewna czy ma dobre miejsce, bo właśnie nasłonecznione i to bardzo. ;:108
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jarko nie wiem ,czy inne rośliny są wrażliwe na typowe choroby róż ...jeżeli zaobserwowałeś to w swoim ogrodzie ,to trzeba przeciwdziałać temu...
U mnie nie wszystkie liście róż opadły ,trzymają się gałęzi jak rzep,ale te chore już pospadały i jeszcze miesiąc temu kiedy wierzchnia warstwa gleby podmarzła zebrałam te liście ,tym bardziej było to łatwiejsze,gdyż wiatr nawiał je w parę miejsc i hurtem można było zebrać.
Zachowanie 100% zdrowotności przy dużej masie róż jest niemożliwe,gdyż mamy również takie ,które na grzyba zapadają genetycznie i pozostaje zastąpić je zdrowymi i cieszyć się mnogością kwiatów ,albo wciąż walczyć ..wybieram pierwsze... ;:108
Alina Emelia jest bardzo ładna i chyba zdrowa...na pewno ładnie je zestawisz,kolory wszystkich wymienionych są zbliżone i będą tworzyć ładną plamę kolorystyczną :uszy
Rozadzięki..na pewno przyjdę z rewizytą :D
Amatorka ta róż też skradła moje serce... :wink: Mam słabość do mieszańców piżmowych... :D
Majka u mnie Colette rośnie w półcieniu,wypuściła jeden wielki pęd świadczący o tym ,że do małych krzaków nie należy,oby tylko nie przemarzł... :roll:
Ostatnio w cięciu wiosennym kieruje się z zasadą taką,że wycinam wszelkie cienkie gałązki ,które nie maja szans na piękne kwiaty ,wtedy krzak wypuszcza nowe pędy ,które są już bardziej konkretne...Robię tak ze wszystkimi różami,historycznymi,pnącymi,krzaczastymi,które cięcia nie wymagają co roku,a cienizny się pozbywam
Jeżeli już ją przesadzałaś ,to już niech zostanie na tym miejscu a od strony największego nasłonecznienia posadź jakiś powojnik z Viticella,który stworzy trochę cienia... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Alez piękna ta Rudolfina taka zwiazana w pasie . Kiedy u mnie zobaczę takie ukwiecone krzaki . Queen of the Musk również piękna choć na razie nie gustuję w takich ,ale chyba to sie zmieni jak tylko 1 sobie zafunduję :;230 Wtedy albo sie przekonam do takich albo Pass
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:196 Tak, ta Rudolfina warta uwagi!!! Ciekawe czy jest na polskim rynku?
Nela zajrzyj do mnie i zobacz co Jadzia odkryła (link)
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzia ja już siię przekonałam do małych kwiatuszków w klastrach,tylko one są zazwyczaj dużymi krzakami ... :roll:
Tośka u nas jej nie ma ,ale do Czech niedaleko... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Nelu dopiero do ciebie dotarłem .Piękne różyczki .Może twoja różyczka jak wyjdzie zza krat też tak urośnie
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:D Słyszałam,że się wybierasz, to jak Cię pięknie poproszę...? Warta jest zakupu, a tam podobno taniej :D ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Jeżeli już ją przesadzałaś ,to już niech zostanie na tym miejscu a od strony największego nasłonecznienia posadź jakiś powojnik z Viticella,który stworzy trochę cienia...

Dziękuję, ja też tak robię z cienkimi gałązkami, wycinam. Również i rabatówki tak traktuję.
Podpowiedz mi powojnik do niej, Arabelę już mam , a to jest niedaleko na rabacie do Colette.
Tak myślę, że trudno jest dobrać kolor , żeby mi się nie zrobił jarmark. ;:108
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu u Ciebie nie znika temat róż ciągle nie mogę nadziwić gdzie one się u Ciebie mieszczą przecież wiem że twój ogród jest mały a mam wrażenie ze jest z gumy.Colette jest bardzo ładna to chyba ta sama róża która rośnie u Gagawi.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Nelu, czy Twoja rada o wycinaniu cienkich gałązek powinna być stosowana również w przypadku młodych krzewów różanych, które mają głównie :wink: cienkie gałązki i aż szkoda ciąć cokolwiek? Wycinać te najcieńsze czy nie zmuszać do wysiłku wypuszczania nowych i zadowolić się takimi, jakie są?
Ale piękne to różowe monstrum!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No tak jak to krewniaczka Flamentanz to nie dziw ,że tak pięknie kwitnie . Czyżbym ja tez miała sie nad nią zastanowić ;:224 . Oglądałam i oglądałam Sweet Haze i Queen of the Musk obie mnie zauroczyły :shock: Tylko gdzie te damy można dostać ;:224 . Obie idzie na pieńku poprowadzić łał pięknie wygladają ;:223
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Nelu, jakoś tak zamilkłam... Ale jestem... I nieba jestem gotowa przychylić :D
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Alionuszka pisze:Zachowanie 100% zdrowotności przy dużej masie róż jest niemożliwe,gdyż mamy również takie ,które na grzyba zapadają genetycznie i pozostaje zastąpić je zdrowymi i cieszyć się mnogością kwiatów ,albo wciąż walczyć ..wybieram pierwsze... ;:108
Nelu, to oczywiste, tylko póki co, te co miały być zdrowe, a okazało się, że nie są, zarażają inne, te zdrowe. A zanim zastąpi się nowymi, często mija cały sezon. A te nowe, niby zdrowe (bo to kwestia indywidualnej oceny i tolerancji) okazują się czasem wcale nie takie zdrowe. Nikt nie chce przy różach harować, każdy chce się nimi tylko cieszyć, ale wszyscy wiemy, że tak się do końca po prostu nie da.
Dobrze, że przypomniałaś o wycinaniu za cienkich pędów. I pokazuj jak najwięcej różyczek.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”