Jak zamocować pergolę dla starej rózy

ODPOWIEDZ
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Jak zamocować pergolę dla starej rózy

Post »

Witam mam pytanie do znawców róż- nie pomyślałam żeby wokół rózy pnącej zrobić wcześniej pergolę , teraz jest ona mocno rozrośnięta i ma dużo kolców, a pędy mocno się zwieszają . Żeby zamocować pergolę musiałabym b.b.b mocno ją podciąć i ściąć te główne grube pędy ( praktycznie do samego dołu ) . Czy ten zabieg nie zaszkodzi rózy pnącej?
duduś
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: jak zamocować pergolę dla starej rózy

Post »

Wybije ci bardzo długimi i nie rozgałęzionymi nowymi pędami, będziesz musiał ją poprowadzić niejako od nowa.
Poczytaj tutaj.
duduś
1000p
1000p

Post »

Dziękuję , zaraz poczytam . Ale jeszcze zastanawiam się jaki kształt pergoli nadać przy takim ułożeniu gałęzi : ona jest jakby była krzaczastą ale ma długie i mocniejsze pędy , ja zawsze myślałam że pnąca to jakoś pójdzie jakby w jedną stronę a ona rozrosła się na okrągło z każdej strony więc pergola chyba musi być jakaś taka opasająca różę

Miało być tak

Obrazek

Obrazek[/quote]

a chyba będzie musiało być coś w ten deseń tylko szersza a może bardziej rozszerzająca się ku górze , sama już nie wiem doradżcie mi proszę
amadyn pisze:Podpory dla powojników mojej roboty

Obrazek

Obrazek

Podmieniłam zdjęcia na cytat z postu Amadyna.
Com.
duduś
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że rozrośniętej róży wcisnąć jakoś w tę piramidkę bez jednoczesnego obcinania jej, chyba się nie da.
Albo przynajmniej bez częściowego wycięcia pędów.
Bardziej widzę taką podporę jak na pierwszym i drugim zdjęciu.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
duduś
1000p
1000p

Re: Jak zamocować pergolę dla starej rózy

Post »

no właśnie ale ta róza rośnie " na okrągło" , pędy rozchodzą się we wszystkich kierunkach a na tej pierwszej pergoli to trzebaby było jakoś wszystkie pędy naciągać w jedną stronę - nie to jakoś nie wyjdzie ;:14 :(
duduś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”