W cieniu brzozy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W cieniu brzozy

Post »

Eko walka z mrówkami to polewanie ich gniazd i ścieżek wywarem z majeranku - sprawdzone i działa bo tak je wygoniłam ze skalniaków.
Bylina o nazwie Wrotycz maruna - jak dla mnie paskudny zapach ale uprawiam bo liście mają wyjątkowo cenne właściwości lecznicze wykorzystywane przy leczeniu migreny i reumatyzmu.
Zbieram liście a kwiatkami podsypuję stojące doniczki bo pod nimi lubią sie gromadzić mrówki tworząc spore gniazda - reakcja dość szybka bo mrówki łapią plecaki i w nogi ... :;230
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

I takich wynalazków potrzebuję. :tan :tan Dzięki za porady ;:180 Jeszcze jakby coś na nornice, koty pracowały i znacznie ograniczyły populację , ale jak się rozleniwią :;230 :;230
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadku ja też nie chcę niszczyć mrówek, tylko "poprosić" je aby zamieszkały w innym miejscu. Dlatego każda metoda zmuszająca je do tego jest cenna. A przepis na nornice również jest mi bardzo potrzebny :tan .

Krysiu ogromne dzięki ;:180 Takie rady są niezmiernie cenne. Naturalne sposoby i do tego skuteczne to skarb. Dziękuję za już i proszę o jeszcze :D
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Cały wieczór o ekologii , to może coś bardziej fachowego na długie wieczory. Myślę , że będzie interesujące. ;:132
http://www.moj-ogrodnik.pl/
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku fajny link :)
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Też tak myślę. :P Jest tam też zgadywanka. Zaliczyłem pierwszy etap bezbłędnie , dalej nie miałem już chęci. ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadywankę już zaliczyłam /nie zgadłam jednej rośliny - irgi błyszczącej/
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Miałem więcej szczęścia , też raz strzelałem , i trafiłem. :tan
Drugi etap pewnie trudniejszy , zostawiam na póżniej.
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

christinkrysia pisze:Eko walka z mrówkami to polewanie ich gniazd i ścieżek wywarem z majeranku - sprawdzone i działa bo tak je wygoniłam ze skalniaków.
Bylina o nazwie Wrotycz maruna - jak dla mnie paskudny zapach ale uprawiam bo liście mają wyjątkowo cenne właściwości lecznicze wykorzystywane przy leczeniu migreny i reumatyzmu.
Zbieram liście a kwiatkami podsypuję stojące doniczki bo pod nimi lubią sie gromadzić mrówki tworząc spore gniazda - reakcja dość szybka bo mrówki łapią plecaki i w nogi ... :;230
Dzięki wielkie!!! Mam bardzo duży problem z mrówkami. Nie zawsze mam gdzie posadzić rośliny, które z jakiegoś powodu musiałam koniecznie kupić i stoją w doniczkach. A tam mrówki tak szaleją, że potrafią wynieść połowę ziemi. Potem woda ucieka i jak to sadzić z mrówkami :?:
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, nie nadążam za Wami. Już skopiowałam Krysi sposób na mrówki (dziękuję:)) i teraz czekam tez na jakiś genialny sposób na nornice. Słyszałam coś, o wkładaniu kawałków surowej ryby do ich domków, ale nie próbowałam.
Na mojego kota nie mam co liczyć, bo on chodzi tylko po dachach i drzewach, bo się boi terierów.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku czy dzisiaj zgadywanki ciąg dalszy :?: Wciągnęła mnie bardzo, fajna zabawa.

Zosiu z Krysinego sposobu walki z mrówkami oczywiście warto skorzystać. On nie niszczy mrówek tylko je wyprasza.

Małgosiu jak do tej pory, nie znam skuteczniejszej metody na nornice niż koty. Niestety nie są w 100 % skuteczne. Również bardzo chętnie skorzystam z innych metod /ekologicznych/.

...kilka kwiatuszków...

Obrazek

Obrazek

... i przysłowie...

Jak styczeń zachlapany, to lipiec zapłakany, a kiedy w styczniu lato, w lecie zima za to.

Życzę miłego dnia
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wywar z majeranku i kwiatki wrotyczu - super rozwiązanie. Mam dużo kamieni, a pod nimi całe kolonie mrówek. Mam nadzieję, że w końcu się ich pozbędę. :tan
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

Halu prześliczne zdjęcia. Muszę się przy okazji pochwalić, że jestem szczęśliwą posiadaczką kotki, która dwa lata temu tak się rozprawiła z gryzoniami, że jeszcze w zeszłym roku nie sprawiały kłopotu, chociaż nie zabrałam mojej kici na działkę. Ze względów zdrowotnych musiała być na diecie. :;230 Mam nadzieję, że w teraz podejmie wyzwanie, jeśli będzie taka potrzeba. :roll: Nie ma to jak łowna kotka!
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

nie zgadzam się na to przyslowie , stanowczo :twisted:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu życzę skuteczności w walce z mrówkami :)

Zosiu dziękuję za uznanie dla moich zdjęć :oops: Swoich kotek nie wożę na działkę /bo mogą wrócić z przychówkiem/. Na miejscu są koty sąsiada, które obrabiają również naszą działkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko ja również mam nadzieję, że w tym wypadku przysłowie się nie sprawdzi.
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”