Genia
Wątek dla osób odchudzających się w Nowym roku i osób kibic
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wątek dla osób odchudzających się w Nowym roku i osób kibic
Basiu zapraszamy , w grupie raźniej.
Genia
Genia
- AnowiB

- Od: 19 paź 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proponuję też chodzić z wyprostowanymi plecami (jak struna),brzuch wciągnięty i ściągniete pośladki.....
to też swego rodzaju gimnastyka..po pewnym czasie wejdzie to w nawyk....początek trudny .....szczególnie te pośladki.... 
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
ALU ważne że potrafisz człowieka do pionu ustawić
Uważam że to jest potrzebne każdemu,ja też w miarę możliwości staram się odżywiać zdrowo. Nigdy się nie odchudzałam bo nie miałam takich problemów ale moja córka przed swoim ślubem odchudzała się pod kontrolą dietetyka i trochę wiedzy na ten temat posiadam nie koniecznie je stosuje ale dalej się uczę i może spróbuje 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Barabella pisze:Nigdy więcej tak drastycznych diet.....i wszystkim to odradzam... zwłaszcza jak się ma +50
A "jem zdrowo" jest pojęciem względnym, mam koleżankę, która od 10 lat jest na diecie makrobiotycznej a z powodu cholesterolu (7) powinna lezeć w szpitalu. Ona uważa, że ja się źle odżywiam, a wszystkie wyniki mam książkowe. I bądź tu człowieku mądry
Barabello witaj (nie zdążyłam Cię przywitać u Olka - nie mogłam się dopchać
-- 6 sty 2012, o 15:09 --
A ja dzisiaj zrobiłam i ... była mdła. Dodałam jeszcze dwa ogórki kiszone i 1 cebulkę czerwoną i pycha.JolantaG pisze:Zrobiłam dzisiaj sałatkę z buraków ,z połowy przepisu .Najpierw spróbowałam i stwierdziłam ,że mi nie smakuje .Wstawiłam do lodówki i później wyjęłam do obiadu .Przegryzła się i jest już zjadliwa .
Nie da się podać dokładnego przepisu, bo za każdym razem ogórki mają inną wielkośc i kwaśność, tak samo kapista - raz jest bardziej kwaśna, raz mniej.
Smak ogórków powinien być wyczuwalny, tak jak kapusty. Ma być smacznie
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Widocznie dałam za mało ogórków .
A co do konserwantów i chemii ,to w czym tego teraz nie ma .
Polecacie pomidorki .Ja ich nie znoszę,bo kupne to sama chemia, bez smaku .U mnie nie ma ekologicznych sklepów .Jem je tylko w sezonie ,gdy mam swoje .Robię przeciery i teraz się nimi delektuję .
Wędlinki i szyneczki jadam swojskiego wyrobu .M robi ,a tata świnkę pasie naturalnie ,bez żadnych pasz i koncentratów .Tylko pokrzywki ,lub inne zieleninki ,kartofelki i zboże ,z własnego pola .
Wiem ,że wieprzowina jest nie zdrowa ,a czy drób to niby taki zdrowy .
Pracowałam kiedyś na fermie .
Myślicie ,że ktoś się przejmuje karencją na leki ,albo rodzajem paszy jaki można podawać przed ubojem .
Niestety nie .Ale to też temat rzeka ...............
A co do konserwantów i chemii ,to w czym tego teraz nie ma .
Polecacie pomidorki .Ja ich nie znoszę,bo kupne to sama chemia, bez smaku .U mnie nie ma ekologicznych sklepów .Jem je tylko w sezonie ,gdy mam swoje .Robię przeciery i teraz się nimi delektuję .
Wędlinki i szyneczki jadam swojskiego wyrobu .M robi ,a tata świnkę pasie naturalnie ,bez żadnych pasz i koncentratów .Tylko pokrzywki ,lub inne zieleninki ,kartofelki i zboże ,z własnego pola .
Wiem ,że wieprzowina jest nie zdrowa ,a czy drób to niby taki zdrowy .
Pracowałam kiedyś na fermie .
Myślicie ,że ktoś się przejmuje karencją na leki ,albo rodzajem paszy jaki można podawać przed ubojem .
- Helios

- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Drugi raz wcięło mi posta, ale co tam do trzech razy sztuka
Część I - Produkty zakazane w mojej kuchni i ich substytuty - w formie tabeli, np. ziemniaki/ryż basmati, ryż brązowy, kasza gryczana/węglowodany/dodatkowo można- liczba kalorii, indeks glikemiczny, itp i dalej: ulubione słodycze/suszone figi, owoce, czekolada gorzka>80% .....itd. :x
Część II Przepisy dietetyczne z podziałem na rodzaje posiłków, głównie w oparciu o nasz wątek i inne źródła w necie
Część III Osłoda życia i desery - ciasteczka wypiekane we własnym zakresie, przegryzki (suszone owoce własne, błonnik z ananasem do ssania, itp)
Co to mi daje? Po pierwsze to, o czym ciągle pisze Alicja, odchudzanie to nie głodówka. Jak zaczęłam to tworzyć to się okazało, że jest tyle świetnych przepisów. Nie ma mowy o monotonii.
Poza tym, ułożenie jadłospisu przy takiej "bazie danych" jest proste, pamiętając jednak o zasadzie co z czym.
Ponadto, w swojej spiżarni, odnalazłam cudowną rzecz
Odrzuca mnie od rygorystycznych diet, przede wszystkim koniec z niezdrową i tuczącą kuchnią, no i ze słodyczami
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
Helenko, a dlaczego zakazane?Helios pisze:![]()
Część I - Produkty zakazane w mojej kuchni i ich substytuty - w formie tabeli, np. ziemniaki/ryż basmati, ryż brązowy, kasza gryczana/węglowodany/Helena
- Helios

- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Dlatego Alu, że niektóre z nich, a raczej ich pochłanianie w nadmiernej ilości spowodowało to, że jestem teraz w tym wątku, to po pierwsze. Po drugie zdrowiej będzie jeżeli zjem kaszę gryczaną lub brązowy ryż, niż ziemniaki. Rozumuję w ten sposób, jeżeli mam do wyboru; żeberka z nieodłącznym tłuszczykiem albo goloneczkę, rybę, indyka (muszę polubić), żołądki drobiowe, to wiedząc co one zawierają, wybiorę najmniejsze zło.
Nie wiem dlaczego, ale tkwi mi ciągle w głowie - indeks glikemiczny. Poprzednio tym się nie interesowałam, ani przejmowałam. Mój główny pryncypał stosował dietę Montignac'a i zamęczał nas tym indeksem, potrafił mi nawet wyrzucić z talerza taką przepyszną, malutką, duszoną marcheweczkę
Czytając Twoje wskazówki Alu, odnoszę wrażanie, że są one zbliżone do diety Montignac'a. I tak chyba będę ustalać swój jadłospis.
Chciałam tą swoją ściągę zrobić solidnie, ale jest to bardzo pracochłonne, chociażby z tego powodu, że niektórzy autorzy tabel, nie podają czy charakterystyka dotyczy produktów w stanie surowym, czy przetworzonym.
Na marginesie, może powoli ale wiem już na pewno, że koniec z bezsensownym obżarstwem. Chcę jednak to wszystko poskładać do kupy, uładzić, żeby wytrwać, tym bardziej, że mój M też się chce załapać na nowy styl żywienia.
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
A oprócz diety coś jeszcze robicie, czy czekacie, aż Wam się objawi obwisająca skórka i przyflaczałe mięśnie.
Ja w środę 1,5 godz ćwiczyłam jogę, w czwartek zrobiłam 8 km szybkiego marszu, dziś 6 km.
Jutro jadę na zajęcia, ale zostawię samochód trochę dalej i też zrobię sobie spacer.
Ja w środę 1,5 godz ćwiczyłam jogę, w czwartek zrobiłam 8 km szybkiego marszu, dziś 6 km.
Jutro jadę na zajęcia, ale zostawię samochód trochę dalej i też zrobię sobie spacer.
Ja czekam na trzęsienie ziemi, nie ma to jak naturalne wibracjehiacynta pisze:A oprócz diety coś jeszcze robicie, czy czekacie, aż Wam się objawi obwisająca skórka i przyflaczałe mięśnie.
-- 6 sty 2012, o 21:28 --
Helenko, w nadmiernej ilości to nawet s..s szkodziHelios pisze:![]()
ich pochłanianie w nadmiernej ilości spowodowało to, że jestem teraz w tym wątku, to po pierwsze. Po drugie zdrowiej będzie jeżeli zjem kaszę gryczaną lub brązowy ryż, niż ziemniaki.
Cóż Ci biedne ziemniaki zawiniły? Ale masz rację, nie ma lepszej miotełki dla naszych jelit jak kasza gryczana, ale z kalafiorkiem lub brokułami, żadne sosiki z mięskiem
- gieru96
- 200p

- Od: 26 mar 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hiacynto, sprawdziłem link, który podałaś, i zauważyłem, że niektóre moje ćwiczenia bardzo przypominają jogę
ćwiczę z Tobą (lecz nie jogę tylko swoje ćwiczenia)
Pozdrawiam i trzymam kciuki
Pozdrawiam i trzymam kciuki
Może do jogi też się powoli przekonasz
Ale najważniejsze, to trochę ruchu, tłuszcz z organizmu jest pobierany po 60 minutach ćwiczeń. Przez godzinę zużywany jest glikogen z krwi, dopiero później uruchamiamy zgromadzone latami zapasy.
Stronka z jogą świetna, wczoraj ćwiczyłam, dzisiaj zaraz zacznę.hiacynta pisze:Może do jogi też się powoli przekonasz![]()
Osobiście bardzo lubię jogę, ogólnie lubię ćwiczyć, ale często po prostu tańczę jakieś latino a najlepiej afrykańskie - tu się dopiero dostaje w kość.
- skorpion811-51

- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Też dzisiaj próbowałam z jogą ,ale ciężko szło może stopniowo
bo kości zastane pomimo że codziennie spaceruję,ale jak kiedyś musiałam
wejść na 3 piętro to zakwasów w łydkach dostałam ,jednak spacery to za mało
bo kości zastane pomimo że codziennie spaceruję,ale jak kiedyś musiałam
wejść na 3 piętro to zakwasów w łydkach dostałam ,jednak spacery to za mało
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- skorpion811-51

- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Basiu dzisiaj pogoda raczej nie sprzyja rowerkowi ,ja chodzę na spacery ale dziś też dałam sobie luz 
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.