Ja mam własnej roboty z Dziurawca, który rośnie u mnie na działce. Olej w tym przypadku robimy tylko ze świeżego ziela dlatego warto go mieć u siebie. Sposób wykonania łatwy i robimy go na zimno.
Ja uprawiam chyba 10 krzaczków , mam 2 zbiory w sezonie i starcza mi na wszystko a czasami jeszcze rozdaję. Rośnie ładnie bezproblemowo , jedynie na początku sezonu raz uszczykuję stożek wzrostu aby mieć szerokie i krzaczaste rośliny. Dzięki temu jest mnóstwo kwiatów.
Pierwsze zdjęcia to wiosenny wygląd, potem faza pączków, kwitnienie i ścinanie z wielką przykrością ale tak trzeba.
Na trawie leżą ścięte gałązki tuż przed przygotowaniem do wiązania w pęczki i suszenia.

krysad71 Krysiu każdy wiek ma swoje prawa i twarz nosząca znaki minionych lat naprawdę jest piękna.
Wystarczy tylko ozdobić ją szczerym i ciepłym uśmiechem ale ... warto przy okazji mieć ładne i zadbane ząbki aby nikogo nie wystraszyć

W maseczkach raczej nie gustuję ale robię dla swej rodziny i najbliższych ( tych potrzebujących) wyciągi glicerynowe z Aloesu i Żyworódki z dodatkiem niewielkiej ilości soku z cytryny i witaminy E. Można używać je jako leczące lub upiększające, nawilżające ... jak kto woli.
Ważne,że nie zawierają konserwantów.
Wspaniale sprawdzają się także dla mężczyzn po goleniu na podrażnioną skórę.
Latem inne sezonowe np tonik z Ogórecznika lekarskiego, płatków Nagietka itd.
Mirek większość z nas pewnie zna te leki - Diclac,Dicloratio, Piroxicam itp
Jednak jeśli się da unikamy ich jak ognia ...
No chyba,że jest bardzo ostry atak czyli " pieruńsko potrzeba" ... to wtedy mus