Ogródek Przemka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Przemka cz.2

Post »

No, promyczku trafiłaś w sedno! Aby do wiosny!!!
Przemku, coraz mniej u mnie miejsca na warzywa, dzięki Tobie staram się to kontrolować.
Za trzy miesiące można siać zielony groszek :heja
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na razie planuję wysiewy bobu w lutym. Kombinuję z odpowiednim doborem odmian i dociepleniem tunelu. Groszkiem nie będę bawił. W piwnicy trwa zimowanie koleusów (niestety na heliotropie pojawił się mączlik i nie wiem czy dotrwają do wiosny). Żurawki trzymają się dobrze, tymianek też nie wygląda najgorzej.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Ale cudny psiak jak zabawka, już planujecie co siać za trzy miesiące -a jak zima przyjdzie
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Przemku !Na początku życzę zdrowia i obfitych plonów w nowym 2012 Roku !

Chciałam zapytać dlaczego tak mało Cię na forum ;:14
Ja uwielbiam Twoje posty ,bardzo !
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dobrze, że już niedługo choinki zaczną lądować "na śmietniku" bo jak nadejdą mrozy będzie co przykrywać świerkowymi gałązkami.
Kamma Psisko już wróciło do Krakowa. To Chow Chow mojej córki. Styczeń to najlepszy okres na planowanie wysiewów.
Witaj Ida74 i dziękuję za życzenia. Co do obecności na forum to muszę przyznać, że przestało mnie ono kręcić tak bardzo jak dawniej. Nie widzę większego sensu w aktywnym udzielaniu się. Raczej dokumentuję tylko pewne rzeczy dla siebie samego. Zresztą- przyganiał kocioł garnkowi. Zobacz co robią Twoi fani w Twoim wątku!
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

A Ty , Przemku , zaplanowałeś , jakie pomidory posiejesz w tym roku? Mnie jakoś pomidory najbardziej kręcą , choć jak widzę Twoje różne warzywa , też mam zachcianki :oops:
Bergenia ma pąki? :shock: Dobrze widzę?
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Małgosiu! W tym roku nie kombinuję z pomidorami i nie nastawiam się na wczesność. Wczesne wysadzimy u teścia-on ma wyższy i większy tunel i ma chłodną piwnicę. U mnie rozsada nocą ma za gorąco. Tunel wykorzystam wczesną wiosną na przetrzymanie rozsady bobu a później na szpinak z rozsady, sałaty i rzodkiewkę, kalarepę i kapustę pekińską i jak się zmieści fasolkę szparagową. Trochę miejsca zabierze rozsada kwiatków. Pomidory posadzę więc w maju. Cornabel F1, VP1 F1, Astro F1, San Marzano i z maluszków Vilma, Red Cherry i Lilliput F1. Co do pąków kwiatowych to niestety-pudło!!! Źle widzisz (proponuję troszeczkę soku z marchwi-dobrze wpływa na wzrok). To nie jest bergenia- strzelaj dalej.
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Jaki cudniasty futrzak ;:138 też takiego chcę!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No to Ewuniu proszę bardzo! Na tych zdjęciach psiaczek miał 3 miesiące. Wrocławskie klimaty.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Przemku, wspaniała rasa, kłopot tylko z tym futerkiem, więc uważać trzeba na skórne przypadłości, ale baczne oko właściciela czuwa i o to się nie boję ;) dodam, że nie jest to jedyny problem z tą rasą, żeby nie było że upraszczam ;)
rasa z ozorkiem, to najbardziej mi się z nimi kojarzy, piękne psy.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Przemku Ty mnie nie porównuj do siebie .Moje posty nijak się mają do Twoich ,mega wypasionych .
Mnie też ono coraz mniej kręci,ale również jestem strasznie leniwa i mało obowiązkowa . Paru osobom należy się JEDNAK spora pochwała ... :?: ...Wiedza ich jest naprawdę imponująca ,jak również chęć przekazania ją innym osobom .
Cornabel też się sprawdził i zostaje u mnie na kolejny sezon .
...,a tak w ogóle liczyłam ,że użebram od Ciebie pare roślinek z ogrodu ... ;:109
Pozdrawiam .

Mam małego ogórka kolczastego ,chcesz dwa nasionka ?Eksperymenty lubisz ,co ?
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przemek1136 pisze:. Nie widzę większego sensu w aktywnym udzielaniu się.
A ja myślę ,że nie chce Ci się "dyskutować" z nie wiadomo skąd pojawiającymi się "autorytetami " ,mądrzejszymi od telewizora . Zobacz ,że oni , jak szybko jak się pojawiają , tak szybko znikają. A ludzi , którzy czytają to , co piszesz , słuchają Twoich rad i których inspirujesz jest zdecydowana większość i czysta przyzwoitość nie powinna pozwolić Ci pozostawić ich samopas.
A już myślałam ,że u Ciebie taka wiosna , że bergenia wyrywna się zrobiła...Ach ten mój astygmatyzm :;230
Łodygi podobne do ciemiernika , więc strzelam po raz kolejny :ciemiernik?
VP1 Ci się sprawdził? Na kanapce też Ci smakował? Ja lubię słodkie , mięsiste pomidory , a z tego co pamiętam , to u mnie był dość kwaśny i miał sporo galaretki. Ciekawa jestem , jaki był u Ciebie , bo może ja jakiś błąd popełniłam przy jego uprawie?
Właśnie przejrzałam swoje nasiona i znalazłam trochę takich , które można siać w lutym i marcu ,więc chyba pójdę w Twoje ślady i wysieję w tunelu.Całego mi nie zajmą , więc pomidorów parę też się zmieści w ramach eksperymentu :D
Widzę ,że sałatę rzymską można siać już w lutym , więc prawie "na dniach" :tan
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Witajcie w moich progach. Faktycznie Sylwku weterynarze są bardzo zadowoleni z tej rasy a i producenci karmy również. "Mój" ma uczulenie na drób więc nie może jeść wszystkiego. Ale jest cudowny.
Ida74 Ty mnie aniołku nie kuś na żadne eksperymenty. W ramach ćwiczeń nad wyrabianiem silnej woli bardzo dziękuję za nasionka ale jestem na nie! Co do roślinek to wal śmiało co Cię interesuje, bo na wiosnę czeka mnie i tak wielka rewolucja. Sporo roślin musi zostać rozdzielonych, co roku też pojawia się bardzo dużo siewek ale nie chce mi się ich doniczkować bo potem i tak muszę kombinować co z nimi zrobić.
basow@ No super Gosiu!!! Wystarczyło tylko przesadzić do pierwszej ławki i już takie dobre wyniki. Tak, to oczywiście ciemiernik (choć zadanie było utrudnione, bo na zdjęciu było zbliżenie roślinki). Sam nie wiem co Ci odpowiedzieć w sprawie VP1. Ja troszeczkę zaniedbałem a nawet zmarnowałem swoją rozsadę ale w końcu wysadziłem ją do tunelu i rosła. Na smak owoców nie narzekałem, owoce były bardzo blade ale wybarwiały się równomiernie. Zostały nasiona i głównie dla tego wysieję je ponownie. Na rynku pojawiła się już ulepszona wersja VP2 więc pewnie i producent odmiany widział w VP1 jakieś braki. Jeżeli stawiasz na wczesne pomidory a część tunelu chcesz przeznaczyć na wczesne warzywa to zrób rozsadę w pierścieniach a potem posadź pomidorki do dużych pierścieni. Np. o średnicy 22cm. Będą długo rosły w tych pierścieniach, stojąc jeden przy drugim np. na ścieżkach a jak Ci się zwolni miejsce w tunelu to zagłębisz pierścienie tylko 2-3cm w gruncie. Podstawa wczesnych warzyw to dobrze dobrane odmiany.

Wczorajsze grzyby i późna bergenia. Zapomniałem zobaczyć jak wyglądają moje najwcześniej kwitnące odmiany bergenii a właśnie pada śnieg i zrobiło się biało.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się cieszę , Panie Psorze! :tan Może się wyciągną na tróję na półrocze... :oops:
To dobry pomysł z pierścieniami.Do tej pory wykorzystywałam te małe , które sam mi kupowałeś zresztą.Zaczną się ferie , pojadę do Wrocka po te wielkie pierścienie.Mam więc trochę czasu na przemyślenie wszystkiego.
Póki co - idę studiować Twój wątek i odpowiednie w dziale warzyw...muszę się dokształcić we wczesnych warzywach.
Pozdrawiam,Małgorzata
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Panie Psorze...dla mnie repeta :lol: Znalazłam wczoraj trochę grzybów w moim ogrodzie podczas sesji fotograficznej, mogę przedstawić? Do identyfikacji?
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”